2018. március 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
Ma délután öt órától ifjúsági keresztutat végeznek a Római Katolikus Teológia Kar kápolnájában a Katolikus Egyetemi Lelkészség és az említett Kar közös szervezésében. Várják a Kolozsváron tartózkodó fiatalokat a záró alkalomra, hogy újra együtt imádkozhassanak, elmélkedhessenek!

Előadás Csíkszeredában
A  Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében ma délután hat órától dr. Obrusánszky Borbála: A 2017-ben Székelyföldön indított Kelet  Kapuja (őstörténet, keletkutatás) című folyóiratot ismerteti  és az Európa ura Attila című könyvét mutatja be a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. A rendezvényen jelen lesz a Tortoma könyvkiadó képviselete is. Minden érdeklődőt várnak. 

Keresztút a Perkőn
Március 24-én, szombaton keresztúti ájtatosságra hívják a kézdi-széki híveket. Az indulás tíz órakor lesz a kantai templom elől, tizenegy órakor szentmisén vehetnek részt az érdeklődők a Szentléleki templomban, ezután pedig a keresztút fog következni. Szeretettel várják a kedves híveket!

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében előadásra hívja az érdeklődőket március 24-én a plébánia dísztermében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet). Szombaton délelőtt tizenegy órától Kiss Imola helyi művészettörténész Szatmár vidékén kialakult szerzetesrendekről tart előadást. Szeretettel várnak mindenkit!

Húsvéti élelmiszergyűjtés
A Juventutti Alapítvány március 25-én, vasárnap délelőtt tíz és délután öt óra között a Szent Imre Ifjúsági Központba várja (Petőfi Sándor utca 39. szám) azokat a segíteni vágyókat, akik szeretnék szebbé tenni csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló családok húsvétját.
Ez alkalommal tartós élelmiszert gyűjtenek. Az összegyűlt élelmiszer adományokból vasárnap este és hétfőn csomagok készülnek, és legkésőbb a gyűjtést követő hét közepéig átadják a családoknak, hogy az ünnepi készülődést könnyebbé tegyék az adományozók hozzájárulásával. További információkért hívják a 0742 049 038-as alapítványi telefonszámot! 

Virágvasárnapi passiójáték Kolozsváron
Március 25-én, virágvasárnap délután egy órakor zenés misztériumjátékra várják a kolozsváriakat a ferences templom előtti Karolina térre, hogy a jelenlévők ily módon is elmélkedhessenek Krisztus szenvedéséről.

Szabadtéri passiójáték Kászonaltízen
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes húsvéti időben aktuális. Virágvasárnap, március 25-én Kászonaltízen mutatják be. Szeretettel várják a híveket!

ELMARAD a motorok megáldása Hargitafürdőn 
Virágvasárnap, március 25-én a pálos szerzetesek délelőtt fél tíz órakor ünnepi szentmisére hívják a motorosakat a hargitafürdői Szent István templomba. A motorok megáldását a pálos atyák az időjárás miatt elhalasztják április 15-re ( délelőtt tizenegy óra a Hármas keresztnél).

Nagyböjti ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti római katolikus plébániák fiataljai a hagyománynak megfelelően nagyböjtben imaórákat szerveztek vasárnap esténként hét órai kezdéssel. Az imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják a Kálvária templom udvarán március 25-én, este nyolc órai kezdési időponttal. 

Szent három nap Kolozsváron, a ferenceseknél
A kolozsvári ferences kolostorba várják mindazokat, akik szívesen átelmélkednék szerzetesi közösségükkel együtt a húsvéti szent három nap liturgiáját. A megérkezés időpontja: nagyszerda, március 28-a,  este hét óra. A program március 30-án, nagypénteken 23 óra körül ér véget azok számára, akik távolabbról érkeztek, és el szeretnék érni az éjszakai vonatot. A többiek – akiknek nem annyira sietős – nagyszombat reggel még részt vesznek a zsolozsmán, a reggelin és ezt követően utaznak haza. Érdeklődni és jelentkezni a 0746 774 701-es telefonszámon lehet. Részletek a mai déli magazinban!

Passió Kolozsváron
Március 28-án a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia szervezésében Werner Schulze Passió-ja kerül előadásra este hét órától az épület dísztermében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt és muzsikakedvelőt!

Elváltak lelki hétvégéje Csíkszentdomokoson
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkacsoportja idén is megszervezi az elváltak lelki hétvégéjét. A rendezvényre április 20-án és 21-én kerül sor a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A hétvége programjában előadás, tanúságtételek, műhelymunkák szerepelnek, de lesznek kiscsoportos beszélgetések, közös ima és szentmise is. A programra bejelentkezni április 10-ig lehet a csalad.ro honlapon, az Eseménytárban az "Elváltak lelki hétvégéje" eseménynél. 

Időjárás: Ma ismét felhősebb időre számíthatunk. Országszerte szállingózhat a hó, majd délután délkeleten gyenge havas eső, nyugaton pedig egy-egy futó zápor is előfordulhat. Ismét feltámad az északias szél. A fagyos reggelt követően délutánra -3 és +4 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2018. március 23.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Zetelakán tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Tavaszi kézműves vásár a Cseperedőben
Ma 10–13 óra között tavaszi kézműves vásárt tartanak Marosvásárhelyen a Deus Providebit házban. A begyűjtött adományokat a Cseperedő program működésére fordítják, ezért szeretettek várnak minden kedves segíteni szándékozót a jótékonysági vásárra!

Böjte Csaba Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban ma délután öt órától előadást tart és szentmisét mutat be Böjte Csaba OFM. Az előadás címe: Térjünk meg a szeretet Istenéhez! Az előadásra bejelentkezés nem szükséges. Várnak szeretettel minden érdeklődőt!

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
Ma délután öt órától ifjúsági keresztutat végeznek a Római Katolikus Teológia Kar kápolnájában a Katolikus Egyetemi Lelkészség és az említett Kar közös szervezésében. Várják a Kolozsváron tartózkodó fiatalokat a záró alkalomra, hogy újra együtt imádkozhassanak, elmélkedhessenek!

Nagyböjti zenei áhítat Csíkszeredában
A MERCURIUM quartett előadásában Joseph Haydn Jézus hét szava a kereszten című művét hallhatják ma délután a fél hat órai szentmise után a csíkszeredai Szent Ágoston templomban. A hét tételes zenemű egyben prózai jellegű, a tételek között rövid ismertetővel, imádságokkal segít jobban megérteni Krisztus szenvedését, fájdalmát, önátadását ugyanakkor az utolsó tétel mennydörgése jelzi: bevégeztetett, Jézus győzött a halál felett. Várnak minden muzsikakedvelőt!

Könyvbemutató Temesváron
Megjelent Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános Alapkövek című könyvének  második kiadása, amelyben a keresztény hit alapvető igazságainak világába vezet be a szerző. A kötetet román nyelven is kiadták Fundamente címmel. A könyvet a fordító Dănescu Teodora kolozsvári szociális testvér március 23-án, ma délután hat órakor a józsefvárosi plébániaközpontban mutatja be. Szeretettel várnak mindenkit!

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 23-án, ma este hét órától Bakó Hajnalka pasztorálasszisztens tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Hol kezdődik a mennyország? címmel. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban március 23-24-én, ma és holnap nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. A délután hat órakor kezdődő szentmiséket Jakab Lajos vágási plébános mutatja be. Pénteken fél hat órától keresztutat végeznek. Szombaton a szentmise után orgonakoncertet tart a korondi származású Józsa Domokos orgonaművész, a Nagyvárad-szőllősi plébániatemplom kántora. Szeretettel várják a híveket!

Mága Zoltán erdélyi koncertsorozat
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Prima Primissima díjas magyar zenész március 19–26. között az RMDSZ Nőszervezetének meghívására Erdély 8 városában jótékonysági koncertet ad.
Így ma délután öt órakor Zilahon, a belvárosi református templomban, március 24-én, holnap este hét órakor a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban, virágvasárnap, március 25-én, délután öt órakor Szatmárnémetiben, a németi református templomban lesz koncert, amelyre szeretettel várják a muzsika kedvelőit!

Lelkinap a medgyesi egyházközségben
Március 24-én, holnap lelkinapot tartanak a medgyesiek, felkeresik az egyházköséghez tartozó plébániákat és filiákat. A lelkinap szombaton reggel kilenc órakor reggeli imával kezdődik a plébániatemplomnál, utána elindulnak Szentágotára, ahol délelőtt tíz órától keresztutat végeznek. Fél tizenkettő órakor tovább indulnak Erzsébetvárosra, Berethalom érintésével, ahol délután egy órakor rózsafüzért imádkoznak. Kettő órakor Somogyomba indulnak, ahol délután fél három órakor szentmisével zárul a lelkinap a helyi templomban.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében előadásra hívja az érdeklődőket március 24-én a plébánia dísztermében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet). Szombaton délelőtt tizenegy órától Kiss Imola helyi művészettörténész Szatmár vidékén kialakult szerzetesrendekről tart előadást. Szeretettel várnak mindenkit!

Fáklyás, gyertyás keresztút a családokkal a Kereszthegyen
A nagybányai Krisztus Király Plébánia fáklyás, gyertyás keresztútra hívja a családokat március 24-én, holnap a Kereszthegyre. Az indulás este fél nyolc órakor lesz a plébániáról. A szervezők kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal gyertyát, mécsest.

Időjárás: Ma ismét felhősebb időre számíthatunk. Országszerte szállingózhat a hó, majd délután délkeleten gyenge havas eső, nyugaton pedig egy-egy futó zápor is előfordulhat. Ismét feltámad az északias szél. A fagyos reggelt követően délutánra -3 és +4 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2018. március 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment