2018. március 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyvarságon tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket. 

Mága Zoltán erdélyi koncertsorozat
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Prima Primissima díjas magyar zenész március 19–26. között az RMDSZ Nőszervezetének meghívására Erdély 8 városában jótékonysági koncertet ad. Ma este hét órakor a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban, virágvasárnap, holnap délután öt órakor Szatmárnémetiben, a németi református templomban lesz koncert, amelyre szeretettel várják a muzsika kedvelőit!

Menet az életért Nagyváradon
A keresztény felekezetek támogatásával ma újra megszervezik a házasság, a család és a magzat védelmében a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely délután fél három órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet a szülészet irányába indul el és útközben néhány perces imát végeznek az ortodox székesegyház előtt.

Fáklyás, gyertyás keresztút a családokkal a Kereszthegyen
A nagybányai Krisztus Király Plébánia fáklyás, gyertyás keresztútra hívja a családokat március 24-én, ma a Kereszthegyre. Az indulás este fél nyolc órakor lesz a plébániáról. A szervezők kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal gyertyát, mécsest.

ELMARAD a motorok megáldása Hargitafürdőn 
Virágvasárnap, március 25-én a pálos szerzetesek délelőtt fél tíz órakor ünnepi szentmisére hívják a motorosakat a hargitafürdői Szent István templomba. A motorok megáldását a pálos atyák az időjárás miatt elhalasztják április 15-re (délelőtt 11 óra a Hármas keresztnél).

Húsvéti élelmiszergyűjtés
A Juventutti Alapítvány március 25-én, vasárnap délelőtt tíz és délután öt óra között a Szent Imre Ifjúsági Központba várja azokat a segíteni vágyókat, akik szeretnék szebbé tenni csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló családok húsvétját. Ez alkalommal tartós élelmiszert gyűjtenek. Az összegyűlt élelmiszer adományokból vasárnap este és hétfőn csomagok készülnek, és legkésőbb a gyűjtést követő hét közepéig átadják a családoknak, hogy az ünnepi készülődést könnyebbé tegyék az adományozók hozzájárulásával. További információkért hívják a 0742 049 038-as alapítványi telefonszámot!

Szabadtéri passiójáték Kászonaltízen és Kápolnásfaluban
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. Virágvasárnap, március 25-én Kászonaltízen, valamint március 28-án, szerdán délután 6 órakor Kápolnásfaluban mutatják be. Szeretettel várják a kedves híveket!

Virágvasárnapi szentmisék egyházmegyéinkben
Gyulafehérváron holnap délelőtt kilenc órakor a Püspöki Palota udvarában barkaszenteléssel kezdődik a virágvasárnapi ünnep, utána körmenetben vonulnak a Szent Mihály-székesegyházba. A szentmisét Jakubinyi György érsek, a központi papsággal együtt celebrálja. Urunk szenvedésének vasárnapjával kezdetét veszi a nagyhét, melynek liturgikus programjain a székesegyházban a kispapok szolgálnak. A kórus elénekeli a passiót, Krisztus szenvedéstörténetét Szent Márk evangéliuma szerint.
Csíksomlyón reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órától lesznek a szentmisék. Fél tizenegykor a kegytemplom előtti téren barkaszenteléssel kezdődik az ünnepi szentmise, délután hat órakor passiójáték lesz a templom előtti téren, utána szentmise. A kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban a barkaszentelés szertartását a tíz órás szentmise keretében végzik a templom bejárata előtt, utána pedig ünnepélyes körmenettel vonulnak be. 
Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplomban az ünnepi szentmise bevonulással és barkaszenteléssel tizenegy órakor kezdődik. A gyerekmisén, délelőtt fél tíz órától és az este fél hét órakor kezdődő ifjúsági szentmisén a fiatalok passiójátékot adnak elő. A szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban délelőtt fél tíz és fél tizenkettő órától, mindkét szentmise keretében megszentelik a barkákat. 
Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király-plébániatemplomban a fél tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében szentelik a barkát. A szentmise után húsvéti vásárt tartanak hittanos gyerekek kézműves munkáiból, melynek bevételét a nyári evangelizációs hét költségeire fordítják.
Nagyváradon délelőtt tizenegy órakor a Püspöki Palota előtti téren barkaszenteléssel kezdődik az ünnep. 
A temesvári Szent György-székesegyházban március 25-én délelőtt egy szentmisét celebrálnak. A szertartás tíz órakor a temesvári püspökség udvarán barkaszenteléssel kezdődik. 
A szatmárnémeti székesegyházban délelőtt  tizenegy órától Schönberger Jenő megyés püspök mutat be szentmisét, melynek elején megszenteli a barkaágakat.

Hétvégi közvetítések a Mária Rádióban
Holnap kilenc órától rózsafüzért, délelőtt tíz és délután öt órától pedig szentmisét közvetítünk a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomból. Bíztatjuk a kedves hallgatókat, kapcsolódjanak bele ily módon is a szentmisébe!

Időjárás: Szombaton változóan, többször erősen felhős lesz az ég, néhol gyenge hózápor kialakulhat. A szél mérsékelt marad. A fagyos hajnalt követően, délután 1-8 fokot mérhetünk.   Vasárnap kezdetben naposabb, délután felhősebb idő valószínű, de csak néhol fordulhat elő egy-egy futó zápor. Többfelé feltámad a szél. A legmelegebb órákban 2-10 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2018. március 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment