2018. március 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imahét a Krisztus-hívők egységéért Temesváron
Március 5.–11. között Temesváron imahetet szerveznek a Krisztus-hívők egységéért. Ma, holnap és szerdán Vöröscsárdán; csütörtökön, pénteken és szombaton az evangélikus imaterembe várják a híveket délután öt órára, péntek kivételével, amikor hat órától kezdődik az igehirdetés. A befejező igehirdetés vöröscsárdán lesz vasárnap délelőtt tizenegy órától. Az alkalmakra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják a híveket.

Örökös  szentségimádás  Székelyudvarhelyen
Holnap, március 6-án, kedden van a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplom örökös szentségimádási napja, mely reggel 9 órától szentségkitétellel kezdődik és este fél 7 órától ünnepi záró szentmisével és szentségi áldással zárul. Reggeltől délután 3 óráig egyéni csendes szentségimádásra van lehetőség, 3 órától a gyermekek, 5 órától pedig a fiatalok szervezett imádási órája lesz.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében március 7-én, este hat órakor kezdődik a Szerdai párbeszédek e havi találkozója Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában. A beszélgetés témája: Értékes vagyok! Nőként! – szerepeink kihívásai. Meghívottak: Demeter Irén (élménypedagógus, feleség), Török László (fafaragó, férj) és Halász Júlia (pszichológus). Várnak minden érdeklődőt.

A nőiség titka
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészségén március 8-án, csütörtökön este 8 órakor előadást lesz A nőiesség szépsége címmel. Az est házigazdája Dávid Tünde lelkészfeleség.

24 óra az Úrért
Ferenc pápa nagyböjti üzenetében felhívást tett arra, hogy folyó év március 9-én és 10-én minden egyházmegyében tartsanak huszonnégy órás szentségimádást. A „24 óra az Úrért” kezdeményezés arra hív mindenkit, hogy a kiengesztelődés szentségét a szentségimádás keretében ünnepeljük meg, a 130. zsoltár 4. verséből merítve ihletet: „nálad bocsánatot nyer a vétek”.
A csíksomlyói kegytemplomban március 9-én, pénteken az esti szentmise után helyezik ki imádásra az Oltáriszentséget szombaton reggeli szentmise kezdetéig. Várják az imacsoportok jelentkezését, akik egy órát töltenek imádkozva az Oltáriszentség előtt. 
Nagyváradon március 9-én és 10-én a „24 óra az Úrért” nevet viselő lelki program házigazdái a Székesegyház és a Szent László templom. Várják itt is a híveket a szentségimádásra és engesztelésre.

Kerületi lelkinap Segesváron
Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját tartják március 10-én Segesváron délelőtt tíz és délután négy óra között. A találkozón érvényesül a felebarátra történő odafigyelés és Istenre hangolódás. Várnak mindenkit 5. osztálytól fölfele, felső korhatárt nincs. 

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 9-11. között nagyböjti lelkigyakorlatot vezet P. Albert Leánder ferences atya, dévai házfőnök. Pénteken és szombaton a szentmisék délután hat órakor, vasárnap pedig reggel kilenc órakor kezdődnek. Pénteken a szentmise előtt félórával keresztúti ájtatosságot végeznek, szombaton ugyancsak félórával a szentmise előtt szentségimádás lesz. 

Lelkinap nőknek Sugásfürdőn
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király egyházközség szervezésében nők, feleségek és anyák részére nagyböjti lelki nap lesz március 10-én, szombaton délelőtt tíz órától Sugásfürdőn. Várnak minden érdeklődőt.

Toborzás passiójátékra Kolozsváron
A kolozsvári fiatalok passiójátékot hirdetnek virágvasárnapi, március 25-ei bemutatóval. Ha bárki úgy gondolja, hogy szívesen részt vállalna ebben a misztériumjátékban, várják jelentkezését a 0753-081195-ös vagy a 0720-037564-es telefonszámon. 

Zarándoklat és lelkigyakorlat
Medjugorjeba szerveznek lelkigyakorlattal egybekötött zarándoklatot április 9-14 között. Mottója: Lelki emmausz a kenyérruhás Jézusommal… A zarándoklat lelkivezetője:  Hajlák Attila-István, kézdivásárhelyi segédlelkész. Útvonal: Kézdivásárhely, (Sepsiszentgyörgy) Csíkszereda – Csíksomlyó, Székelyudvarhely, Marosvásárhely – Szőkefalva, Gyulafehérvár, Déva, Temesvár. Érdeklődni a 0742-698166-os telefonszámon lehet. A zarándoklat költsége 160 euró, amely mindent tartalmaz. 

Időjárás: Keleten naposabb, délen felhősebb, borongósabb idő valószínű. Késő délutántól délnyugatra, nyugatra kisebb havazás, fagyott eső érkezhet. Napközben -2, +6 fok közötti hőmérsékletre van kilátás. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 5.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Fenyéden tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Nagyböjti lelkigyakorlat a nyárádremetei egyházközségben
Ma, holnap és holnapután nagyböjti lelkigyakorlat lesz a nyárádremetei egyházközségben. A szentmisék a nyárádremetei templomban délután öt órakor kezdődnek, Vármezőn pedig délután hat órakor. A lelkigyakorlatos szentbeszédeket Balázs Imre nyugdíjas plébános tartja.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért Temesváron
Március 5.–11. között Temesváron imahetet szerveznek a Krisztus-hívők egységéért. Hétfőn, kedden, szerdán Vöröscsárdán; csütörtökön, pénteken és szombaton az evangélikus imaterembe várják a híveket délután öt órára, péntek kivételével, amikor hat órától kezdődik az igehirdetés. A befejező igehirdetés vöröscsárdán lesz vasárnap tizenegy órától. Az alkalmakra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják a híveket.

Örökös  szentségimádás  Székelyudvarhelyen
Holnap, március 6-án, kedden van a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplom örökös szentségimádási napja, melyet reggel kilenc órától szentségkitétellel kezdődik és este fél hét órától ünnepi záró szentmisével és szentségi áldással zárul. Reggeltől délután három óráig egyéni csendes szentségimádásra van lehetőség, három órától a gyermekek, öt órától pedig a fiatalok szervezett imádási órája lesz.

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Folytatódik Szatmárnémetiben a sugárúti Szent József-templomban a nagykilenced Szent József tiszteletére. Szerdán reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmise előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Húsvéti rajzpályázat Szentegyházán
A Szent Gellért Alapítvány húsvéti rajzpályázatot hirdet Jézust keresztre feszítik címmel. A gyerekeknek a rajzokat vízfestékkel, A4-es papírlapra kell elkészíteniük és március 9-ig leadniuk. A munkákat értékelik és kiállítják, a jutalmakat pedig március 18-án, a kicsi mise után vehetik át a díjazottak.
 
A nőiség titka
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészségén március 8-án, csütörtökön este nyolc órakor előadást lesz A nőiesség szépsége címmel. Az est házigazdája Dávid Tünde lelkészfeleség.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 9-én, pénteken este hét órától Macalik Ernő biológus tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Értünk termő gyógynövények – nagymértékben orvosság címmel.

A gyógyító fényt keresni
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkigyakorlatos programot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Székelyudvarhelyen a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban március 8-11 között. Érdeklődni és jelentkezni Márton Orsolyánál, a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Programjának munkatársánál lehet még ma déli tizenkét óráig, a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail címen.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Házasságra készülő fiataloknak és újházasoknak tartanak jegyes hétvégét március 9–11. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián Senki sem köt házasságot azért, hogy megkeserítse a maga vagy a házastársa életét… mottóval. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet. Szeretettel várják a hétvégére a házasodni készülőket és a fiatal házasokat!
 
Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 9–11. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart Miklós Claudiu Ioan jezsuita. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton délután hat óra, vasárnap reggel kilenc és délelőtt tizenkét óra. Március 10-én, szombaton reggel kilenc órakor egész napos lelkinap kezdődik. Szeretettel várják a feltöltődni vágyókat.

Medjugorje zarándolat – lelkigyakorlat
Április 9-14 között T. Hajlák Attila-István lelkivezető zarándoklatot szervez Medjugorjeba Lelki emmausz a kenyérruhás Jézusommal… mottóval.
Útvonal: Kézdivásárhely, (Sepsiszentgyörgy) Csíkszereda – Csíksomlyó, Székelyudvarhely, Marosvásárhely – Szőkefalva, Gyulafehérvár, Déva, Temesvár…
Ára: 160 euro – Mindent tartalmaz jó körülmények között.
További információ a 0742698166-os telefonszámon.

Időjárás: Ma még fagyos lesz a reggel, a havas, kevésbé felhős tájakon -10 fok körüli értékekre is számíthatunk, de napközben már -2, +6 fokra van kilátás. Keleten naposabb, délen felhősebb, borongósabb idő valószínű. Késő délutántól délnyugatra, nyugatra kisebb havazás, fagyott eső érkezhet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment