2018. március 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyudvarhelyen, a Lisieux-i Kis Szent Teréz templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Folytatódik Szatmárnémetiben a sugárúti Szent József-templomban a nagykilenced Szent József tiszteletére. Szerdán reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmise előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében március 7-én, este hat órakor kezdődik a Szerdai párbeszédek e havi találkozója Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában. A beszélgetés témája: Értékes vagyok! Nőként! – szerepeink kihívásai. Meghívottak: Demeter Irén (élménypedagógus, feleség), Török László (fafaragó, férj) és Halász Júlia (pszichológus). Várnak minden érdeklődőt.

Lelkigyakorlat az Érmelléken
Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió igazgatója tart nagyböjti lelkigyakorlatot az Érmelléken március 7-9. között: szerdán Érkeserűben, csütörtökön Éradonyban, pénteken pedig Értarcsán. A szentmisék mindhárom településen délután fél hat órakor kezdődnek.

Papi továbbképző Nagyváradon
Március 8-án, csütörtökön délelőtt tíz órai kezdettel az Egyházmegyei Pasztorális Központ irodájában (Kanonok Sor 13.) szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az idei első papi továbbképzőt (koronagyűlést). Ebből az alkalomból Nagyváradra érkezik az egyházmegye papsága, hogy közös továbbképzőn vegyen részt a püspöki székvárosban. A koronagyűlés előadója Ft. Fábry Kornél, a Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus főtitkára, aki a kongresszus előkészületi munkálatairól, céljairól fog majd beszélni a jelenlévőknek.

Ifjúsági szentségimádás a Katalin-telepen
Minden hónap második csütörtökén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban. Március 8-án, este hét órakor  várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Húsvéti rajzpályázat Szentegyházán
A Szent Gellért Alapítvány húsvéti rajzpályázatot hirdet Jézust keresztre feszítik címmel. A gyerekeknek a rajzokat vízfestékkel, A4-es papírlapra kell elkészíteniük és március 9-ig leadniuk. A munkákat értékelik és kiállítják, a jutalmakat pedig március 18-án, a kicsi mise után vehetik át a díjazottak.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 9-én, pénteken este hét órától Macalik Ernő biológus tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Értünk termő gyógynövények – nagymértékben orvosság címmel.

Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Házasságra készülő fiataloknak és újházasoknak tartanak jegyes hétvégét március 9–11. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián Senki sem köt házasságot azért, hogy megkeserítse a maga vagy a házastársa életét… mottóval. Jelentkezni a 0742-698 166-os telefonszámon lehet. Szeretettel várják a hétvégére a házasodni készülőket és a fiatal házasokat!

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 9-11. között nagyböjti lelkigyakorlatot vezet P. Albert Leánder ferences atya, dévai házfőnök. Pénteken és szombaton a szentmisék délután hat órakor, vasárnap pedig reggel kilenc órakor kezdődnek. Pénteken a szentmise előtt félórával keresztúti ájtatosságot végeznek, szombaton ugyancsak félórával a szentmise előtt szentségimádás lesz.  
 
Kerületi lelkinap Segesváron
Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját tartják március 10-én Segesváron délelőtt tíz és délután négy óra között. A találkozón érvényesül a felebarátra történő odafigyelés és Istenre hangolódás. Várnak mindenkit 5. osztálytól fölfele, felső korhatárt nincs.  

Himnuszpályázat
Szatmárnémetiben szervezik idén július 25-29 között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), melynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye lesz. Mivel a himnusz hagyománynak számít a találkozók történetében, most pályázatot írnak ki rá, melyen bármely 16-35 év közötti román állampolgár, illetve jogszerűen, engedéllyel Románia területén tartózkodó személy vehet részt. Az ének az OKIT mottójával kell összhangban legyen, mely a Lukács evangéliumából származik: „Ne félj Mária kegyelmet találtál Istennél”. A himnusz teljességében eredeti és saját alkotás kell legyen, egy- vagy akár többszerzős.
A pályaművek beérkezését április 1-ig várják. A nyertes nettó díja 1500 lej lesz ,,valamint ingyenes részvétel az OKIT programjaira. Egyéb információkat, valamint a jelentkezési űrlapot az intc.ro oldalon találják.

Időjárás: Ma a délelőtt folyamán ónos eső, havas eső is eshet. Napközben havas esőre, esőre egyaránt számítani kell, a hegycsúcsokon még havazhat. Enyhébb lesz a reggel, napközben pedig 3-10 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment