2018. március 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
Március 2-a és 23-a között minden pénteken délután öt órától ifjúsági keresztutat végeznek a Római Katolikus Teológia Kar kápolnájában a Katolikus Egyetemi Lelkészség és az említett Kar közös szervezésében. Várják a Kolozsváron tartózkodó fiatalokat a közös imára!

Húsvéti rajzpályázat Szentegyházán
A Szent Gellért Alapítvány húsvéti rajzpályázatot hirdet Jézust keresztre feszítik címmel. A gyerekeknek a rajzokat vízfestékkel, A4-es papírlapra kell elkészíteniük és március 9-ig leadniuk. A munkákat értékelik és kiállítják, a jutalmakat pedig március 18-án, a kicsi mise után vehetik át a díjazottak.
 
Egyházzenei lelki-szakmai nap Aradon
Az arad-belvárosi plébánia egyházzenei lelki-szakmai napot szervez Itt az alkalmas szent idő címmel március 10-én, szombaton délelőtt tíz órától. Hívnak és várnak minden érdeklődőt a minorita plébánia hittantermébe.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 9-én, pénteken este hét órától Macalik Ernő biológus tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Értünk termő gyógynövények – nagymértékben orvosság címmel.

Nagyböjti triduum Korondon
Március 9-11 között nagyböjti triduum lesz a korondi Jézus Szíve templomban. A szentmisék mindhárom nap délután hat órakor kezdődnek. Az elmélkedéseket Szabó Gyula nyugalmazott plébános tartja.
 
Jegyes hétvége Kézdivásárhelyen
Házasságra készülő fiataloknak és újházasoknak tartanak jegyes hétvégét március 9–11. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián Senki sem köt házasságot azért, hogy megkeserítse a maga vagy a házastársa életét… mottóval. Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet. Szeretettel várják a hétvégére a házasodni készülőket és a fiatal házasokat!

Előadás Kolozsváron
A Virtuális Bolyai Egyetem második félévének következő elődása  március 13-án, kedden délután hat órakor kezdődik a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar dísztermében (Szentegyház/ Iuliu Maniu u. 5 szám).
Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér Pszicho-szóma vagy szomato-psziché? Embodiment: az érzelmek „megtestesülése” a nyelvben. címmel tart előadást. Bővebben az eseményről a facebook oldalon olvashatnak!

Nagyböjti lelkigyakorlat
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban 2018. március 16–18. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz magyar nyelven. Az elmélkedéseket Péter Arthur kovásznai plébános vezeti. A lelkigyakorlat március 16-án és 17-án délután öt órakor kezdődik, március 18-án, vasárnap az elmélkedésre a fél tizenkét órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor. Március 17-én, szombaton délelőtt fél tíz és este hat óra között a plébánián családos lelkinapot tartanak ugyancsak magyar nyelven. A lelkinapot a Mărgulescu házaspár vezeti, Marosvásárhelyről. Várnak minden érdeklődőt.

Férfiak és apák nagyböjti lelkinapja Sugásfürdőn
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király egyházközség szervezésében férfiak és apák részére nagyböjti lelki nap lesz március 17-én, szombaton reggel tíz órától Sugásfürdőn. Érdeklődni és jelentkezni a 0367-402 402-es telefonszámon lehet, hétköznapokon reggel 8-13 óra között.

Lelkinap Székelyudvarhelyen
2018. március 24-én a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Veszteségből nyereség, végül győzelem!” címmel lelkinap lesz azoknak, akik számukra egy fontos értéket, felbomlott kapcsolatukat, szeretteik elvesztését gyászolják. Szól azoknak, akik a reményt, az örömteli élet megtalálását, a szükséges döntéseket, egy megújított életcélt keresnek.
Előadók: Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános és Bajcsi Tibor.
Előzetes bejelentkezés szükséges március 22-ig a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.
 
Medjugorje zarándolat – lelkigyakorlat
Április 9-14 között T. Hajlák Attila-István lelkivezető zarándoklatot szervez Medjugorjeba Lelki emmausz a kenyérruhás Jézusommal… mottóval.
Útvonal: Kézdivásárhely, (Sepsiszentgyörgy) Csíkszereda – Csíksomlyó, Székelyudvarhely, Marosvásárhely – Szőkefalva, Gyulafehérvár, Déva, Temesvár…
Ára: 160 euro – Mindent tartalmaz jó körülmények között. További információ a 0742698166-os telefonszámon.

Időjárás: Ma kezdetben sokfelé párás, ködös esős lesz az idő, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet, délután már csak északnyugaton lehet kisebb eső. Helyenként megélénkül a délnyugati szél. Napközben 5 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Karácsonyfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Folytatódik Szatmárnémetiben a sugárúti Szent József-templomban a nagykilenced Szent József tiszteletére. Ma reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmise előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Állandó szentségimádás Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi keresztelő Szent János plébánián hamvazószerdától kezdődően egész Nagyböjt folyamán állandó szentségimádást tartanak. A beosztásért a sekrestyében lehet jelentkezni. Ajándékozzunk a heti 168 órából egyet a Szentségi Jézusnak!

Szerdai párbeszédek Marosvásárhelyen
A Főegyházmegyei Családpasztorációs Iroda és a Familia Centrum szervezésében ma este hat órakor kezdődik a Szerdai párbeszédek e havi találkozója Marosvásárhelyen, az Ama Deus cukrászdában. A beszélgetés témája: Értékes vagyok! Nőként! – szerepeink kihívásai. Meghívottak: Demeter Irén (élménypedagógus, feleség), Török László (fafaragó, férj) és Halász Júlia (pszichológus). Várnak minden érdeklődőt.

A nőiség titka
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen március 8-án, csütörtökön este nyolc órakor előadást lesz A nőiesség szépsége címmel. Az est házigazdája Dávid Tünde lelkészfeleség.

24 óra az Úrért
Ferenc pápa nagyböjti üzenetében felhívást tett arra, hogy folyó év március 9-én és 10-én minden egyházmegyében tartsanak huszonnégy órás szentségimádást. A „24 óra az Úrért” kezdeményezés arra hív mindenkit, hogy a kiengesztelődés szentségét a szentségimádás keretében ünnepeljük meg, a 130. zsoltár 4. verséből merítve ihletet: „nálad bocsánatot nyer a vétek”.
A csíksomlyói kegytemplomban március 9-én, pénteken az esti szentmise után helyezik ki imádásra az Oltáriszentséget szombaton reggeli szentmise kezdetéig. Várják az imacsoportok jelentkezését, akik egy órát töltenek imádkozva az Oltáriszentség előtt.
Nagyváradon március 9-én és 10-én a „24 óra az Úrért” nevet viselő lelki program házigazdái a Székesegyház és a Szent László templom. Várják itt is a híveket a szentségimádásra és engesztelésre.

Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 9–11. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart Miklós Claudiu Ioan jezsuita. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton délután hat óra, vasárnap reggel kilenc és délelőtt tizenkét óra. Március 10-én, szombaton reggel kilenc órakor egész napos lelkinap kezdődik. Várják a feltöltődni vágyókat.
 
Kerületi lelkinap Segesváron
Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületek nagyböjti ifjúsági lelkinapját tartják március 10-én Segesváron délelőtt tíz és délután négy óra között. A találkozón érvényesül a felebarátra történő odafigyelés és Istenre hangolódás. Várnak mindenkit 5. osztálytól fölfele, felső korhatárt nincs. 

Nagyböjti ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti római katolikus plébániák fiataljai a hagyománynak megfelelően nagyböjtben, vasárnap esténként hét órai kezdéssel megszervezik az imaórákat, melyek tematikája idén az ellentétek kontrasztjában fejlődik.
A harmadik imaórát március 11-én a Szent Család templomban a „bűn-kegyelem”, cím alatt tartják, 18-án pedig a Szent Antal templomban a „szenvedés-alázat” lesz az imaóra témája. A nagyböjti imaórákat idén is keresztúti ájtatossággal zárják a Kálvária templom udvarán, március 25-én, de már este nyolc órai kezdési időponttal. A találkozás, ima és elmélkedés alkalmaira korosztálytól függetlenül várják a híveket.

Toborzás passiójátékra Kolozsváron
A kolozsvári fiatalok passiójátékot hirdetnek virágvasárnapi, március 25-ei bemutatóval. Ha bárki úgy gondolja, hogy szívesen részt vállalna ebben a misztériumjátékban, várják jelentkezését a 0753-081195-ös vagy a 0720-037564-es telefonszámon. 

Zarándoklat Lengyelországba
Lengyelországba szerveznek autóbuszos zarándoklatot június 11-17 között marosvásárhelyi indulással. Az út során érintik többek között Wadowicét, Auschwitzot, Czestochowát, Varsót, Krakkót. A zarándoklat ára 430 euro. Jelentkezni április 2-ig lehet György Tibor plébánosnál.

Időjárás: Ma kezdetben sokfelé párás, ködös időre ébredtünk, többfelé eshet az eső, majd napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, szakadozni kezd a felhőzet, délután már csak északnyugaton lehet kisebb eső. Hajnalban -3 és +4, napközben 5 és 15 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. március 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment