2018. november 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az  esztelneki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk és engeszteljünk bűneinkért, elhunytjaink lelki üdvéért, valamint a tisztító tűzben szenvedő lelkekért.

Mindenszentek ünnepe és halottak napja
A nagyváradi egyházmegyében Mindenszentek főünnepén a nagyváradi székesegyházban vasárnapi program szerint lesznek a szentmisék: 8, 10, 11.30 és 18 órakor. Ugyancsak ma délután három órakor a Rulikowski temetőben a Steinberger kápolnánál, négy órakor pedig az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy-, illetve a Markovits kápolnánál imádkoznak elhunytjaikért Nagyvárad katolikusai, papok és hívek közösen. Holnap, Halottak Napján, reggel hét órakor, majd kilenc órakor a székesegyház kriptájában mutatnak be szentmisét az elhunytakért. Délután hat órakor Böcskei László megyés püspök az egyházmegye elhunyt híveiért mutat be szentmisét a székesegyházban, melyen közreműködik a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara. November 3-án, szombaton délután hat órakor az egyházmegye elhunyt püspökeiért és kanonokjaiért mutatnak be szentmisét a székesegyház kriptájában.
A temesvári egyházmegyében november 3-án, szombaton, reggel negyed nyolctól Pál József-Csaba megyés püspök requiemet celebrál a temesvári székesegyházban az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívei lelki üdvéért. A szentmisét követően a főpásztor a jelenlévők kíséretében levonul a székesegyház kriptájába, ahol imádkozik az elhunytak lelki üdvéért.
A szatmari egyházmegyében Szatmárnémetiben november 2-án, holnap délután négy órától mutat be szentmisét a híd melletti temető kápolnájában Schönberger Jenő püspök, a szentbeszédet Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán mondja.
A gyulafehérvári főegyházmegyében Gyulafehérváron, a Szent Mihály székesegyházban november 5-én, hétfőn reggel hét órakor Jakubinyi György érsek a központi papság koncelebrálásával szentmisét mutat be az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívei lelki üdvéért.

Első csütörtöki szentségimádások
Az ünnepre való tekintettel ma elmarad a szokásos első csütörtöki szentségimádás rádiónk kápolnájában. Helyette majd jövő csütörtökön várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért is. Délután hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a családok, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várják a híveket a közös imára.

Teljes búcsúk az elhunytak számára
November 1-vel kezdődően, 8 napon át teljes búcsú nyerhető kizárólag a halottak számára.
Feltételek: szentségekhez járulni, meglátogatni egy temetőt, és imádkozni az elhunytakért, elvégezve a Szentatya szándékára egy Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát. Éljünk a lehetőséggel minél többen, hiszen ezzel tudunk igazán segíteni elhunyt szeretteinken.

Jegyeskurzus Szentegyházán és Kápolnásfaluban
„Egymásra hangolva” mottóval kurzust indítanak jegyeseknek és fiatal házasoknak november 2-4 között Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítványnál, majd november 9-11. között Kápolnásfaluban. Jelentkezni lehet személyesen, a helyi plébániákon, vagy a 0744-986752-es telefonszámon.

Lélekóra Kovásznán
November 4-én, szombaton a délelőtt 11 órás szentmise után Lélekórát tartanak Kovásznán, A család mint közösség és annak válsága témában. Előadó: Goda Gyula, vezetési tanácsadó, tréner Budapestről. A szervezők várnak minden érdeklődőt.

Borromeo Szent Károly búcsúk
Homoródkarácsaonyfalva egyházközségében, Oklándon, november 4-én, vasárnap délután három órakor ünneplik a kápolna búcsúját. A szentmise szónoka: Major Sándor kápolnásfalvi plébános.
A marosújvári plébániatemplom védőszentje szintén Borromeo Szent Károly. Búcsúját november 4-én, vasárnap délután öt órától tartják. A szentmisén Szőcs Béla sinfalvi plébános prédikál.
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum kápolna védőszentje is Borromeo Szent Károly. Búcsúünnepét november 4-én, vasárnap délután 6 órától tartják. A szentmise szónoka Obermájer Ervin a gyulafehérvári papnevelő intézet prefektusa.

Lelkigyakorlat papoknak Kolozsváron
A kolozsvári Manréza Köpontban lelkigyakorlat lesz papoknak Szőcs László jezsuita vezetésével, november 5-9 között. Jelentkezni személyesen lehet a lelkigyakorlat vezetőjénél..

Időjárás: Mindenszentek napján több felhőre, kevesebb napsütésre számíthatunk, de említésre méltó csapadék sehol sem valószínű. A délkeleti szelet helyenként élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban sokfelé mérhetünk 20 fok körüli, az ország keleti felén 20 fok feletti értékeket.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment