2018. november 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek
A gyulafehérvári egyházmegyében Erzsébetváros örmény templomának Szent Erzsébet a védőszentje. A búcsús szentmisén, amely ma délután 4 órakor kezdődik a szamosújvári örmény katolikus vikárius, Szakács Endre lesz a főcelebráns és szónok.
Székelylengyelfalván az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére épült templom idén 200 éves. A felszentelési évfordulóra és búcsúra készülve az egyházközség két napos ünnepséggel készül. Ma délután 5 órától szentmisét mutat be Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium tanára és lelki vezetője, aki székelylengyelfalvi származású. Utána Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze tart előadást a templom történetéről Lengyelfalva és egyháza a középkorban címmel, majd Borcsa Gergely orgonakoncertje következik. Este 7 órától Szabó Irén etnográfus, történész, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházművészeti gyűjtemény munkatársa tart előadást Kortársunk szent Erzsébet címmel. November 18-án, holnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise melynek főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános. A liturgia után leleplezik és megáldják a Zawaczki Walter szobrászművész által faragott Szent Erzsébet szobrot.
Egész napos rendezvénnyel készül a szegények világnapjára a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat. Ma éjféltől holnap éjfélig tartó tevékenységeinek célja a rászorulók támogatása. Önkénteseik időseket, nagycsaládosokat, a társadalom peremére szorult közösségeket keresnek fel a jótékonysági maraton idején: szendvicset, teát készítenek, és szétosztják azok között, akik az éjszakát a szabad ég alatt töltik. Süteményt is készítenek a mai napon, ezzel kínálják holnap reggel a hajléktalanszállóról távozókat. Holnap tartós élelmiszert gyűjtenek: 10 és 12 óra között a belvárosi református templom előtt, 17 és 19 óra között pedig a Krisztus Király-templomnál fogadják az adományokat, amit később az érintett egyházak rászorulóihoz juttatnak el. Felkeresik azokat a kórházban fekvő, idős betegeket is, akikhez nem megy látogató. Az Őrkőn gyermekfoglalkozások lesznek, egyszerű ételek, finomságok elkészítésére tanítják a kicsiket. A hajléktalanszálló látogatóit szentmisére hívják és ünnepi ebédet szolgálnak fel nekik.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját holnap délután 3 órától tartják.
Nagyenyeden a templombúcsút szintén holnap tartják. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Bodor Attila gyulafehérvári teológiai tanár, kudzsiri plébános, déli 12 órakor kezdődik.
A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban hétfőn, november 19-én délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét.
Kézdicsomortán templomában szintén hétfőn, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Becze Lóránt szentkatolnai lelkész.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban. November 19-én, hétfőn, a délután 3 órakor kezdődő szentmisén Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános prédikál.
A Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, hétfőn délután 5 órakor Nagy László gyergyószárhegyi plébános tartja a szentbeszédet.
Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium kápolnájának búcsúünnepsége szintén november 19-én lesz: az ünnepi szentmise hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik, majd ezt követően irodalmi megemlékezést tartanak és jótékonysági vásárt rendeznek.
Az oroszhegyi templomban holnap ünnepi szentmisével emlékezik a Rózsák Szentjéről a Szent Erzsébet Egyesület. A reggel 9 órás szentmise után ünnepi műsor lesz, majd Erzsébet cipókkal ajándékozzák meg az elsőáldozó gyermekeket, az árva tanulókat és megemlékeznek azokról az Erzsébetekről, akik velük ünnepelnek az égben.
A temesvári egyházmegyében november 19-én, hétfőn, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén a gátaljai közösség a templomépítő elődökre emlékezik. A búcsús szentmisét délelőtt 10 órai kezdettel Szabó Tibor egyházmegyei ifjúsági lelkész, temesvár-józsefvárosi segédlelkész mutatja be.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó paráci közösség november 19-én, Szent Erzsébet napján ünnepli a templombúcsút. A szentmisét délután 1 órai kezdettel Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
A nagyváradi egyházmegyében november 18-án, holnap tartják a béli plébiániatemplom búcsúját. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelt templomban délután 2 órakor kezdődik a szentmise, melynek főcelebránsa Fodor József általános helynök lesz.
A szatmárnémeti, Hildegárda templom bejáratával szemben található Árpád-házi Szent Erzsébet szobor talapzatánál már hat éve minden november 19-én imát mondanak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei, segítő intézményeinek képviselői a szegényekért. Idén is szeretettel várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel. Hétfőn délután 2 órától rövid előadás hangzik el, majd rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak. A közel félórás rendezvény után az egyházmegye karitatív intézményei, lelkiségi- és segítő közösségei Szatmárnémeti négy pontján ételosztásba kezdenek.

Örökös szentségimádás
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Kézdimartonoson, a nagyváradi egyházmegyében pedig Szilágysomlyón és Tótiban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Hétvégi szentmiseközvetítés
Ma délután hat órától Kovásznáról Mária-áhitatot közvetítünk. Holnap délelőtt fél 11-től az esztelneki ferences templomból közvetítünk szentmisét, majd délután hattól a nagyváradi székesegyházból.

Időjárás: A mai nap folyamán is lesz napsütés, de kelet felől felhők érkeznek, csapadék azonban csak a déli országrészben várható. Többfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A fagyos hajnal után, kora délután 3-8 fokot mérhetünk. Holnap reggel is szinte országszerte fagyni fog. Napközben változóan felhős-napos idő lesz, majd estétől észak felől erős felhősödés kezdődik. A gyenge szélben délután 3-8 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment