2018. november 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Gyergyószentmiklóson
Az Arbor szövetség és a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia Védjük, amíg van előadássorozat keretén belül hív mindenkit dr. Madarász Enikő „Szép öregkor – avagy méltósággal öregedni” című előadására. Az előadás ma  este 7 órakor kezdődik a Szent István plébánia nagytermében.

Támogató csoport daganatos betegek számára Gyergyószentmiklóson
Minden hónap második és negyedik csütörtökén várják a gyergyószentmiklósi és környékbeli települések daganatos betegeit a Gyulafehérvári Caritas otthoni betegápolási szolgálatának gyergyószentmiklósi székhelyén, a Kossuth Lajos utca 31. szám alatt. Az első csoporttalálkozás holnap, november 22-én lesz 17 és 19 óra között. Érdeklődni és bejelentkezni András Ildikónál lehet a 0732 830059-es telefonszámon.

Szent Katalin-napi búcsú
A temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A templombúcsút a közösség idén november 24-én, szombaton ünnepli. Az ünnepi szentmisét délután 4 órai kezdettel Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekkel megbízott püspöki helynök, a temesvár-józsefvárosi templom plébánosa mutatja be.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 25-én vasárnap ünneplik. Előtte, pénteken és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Szombaton délután 3 órától találkozó lesz a lelkiségek részére, majd 16,30 órától szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján déli 12 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket a kaplonyi P. Timár Asztrik OFM tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket és a szentségimádást rádiónk élő adásban közvetíti.
Kolozsváron a Szent Mihály-templomban november 25-én, este 6 órától kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével. Az egyházzenei szolgálatban közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán Krisztus Király ünnepe előtt 9 nappal-azaz november 16-án pénteken – kilencedet kezdtek Krisztus Király tiszteletére. Minden szentmise végén elimádkozzák a napi elmélkedést, illetve elvégzik a Krisztus Király litániát. A templombúcsú november 25-én este 6 órától lesz. Előtte három napos lelkigyakorlatot tart Ambrus István-Ábel kapnikbányai plébános.
Avasfelsőfaluban 10 órától magyar nyelven, déli 12 órától pedig román nyelven mutatják be a búcsús szentmisét.
A nagyváradi egyházmegyében november 25-én, Krisztus Király ünnepén délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét mutat a nagyváradi székesegyházban. A székesegyházban reggel 8 és este 6 órakor is lesz szentmise.

Orgonamegáldás Ivóban
Az ivói Sarlós Boldogasszony tiszteletére épült templomban Tamás József püspök szentmisét mutat be november 25-én, vasárnap déli 12 órakor. A liturgia keretében megáldja az új orgonát, amelynek készítője a székelyudvarhelyi Pap Zoltán és csapata.

Adventi kézműves vásár Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében Cseperedős adventi kézműves vásár lesz a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház előterében november 26-án 10-13 óra között. Ismét sok érdekességgel, egyedi kézműves termékekkel várják az érdeklődőket. Gyerekbarát fenyőfadíszek, szaloncukor, dióbaba, filcből készült díszek, gömbök, ajtóra való és adventi koszorúk, kopogtatók, asztali díszek, adventi naptárak és sok más érdekesség is lesz. A termékek árát a vásárló szabja meg, a begyűlt adományt a program javára fordítják.

Könyvbemutató Temesváron
Roos Márton temesvári ny. püspök kezdeményezésére fakszimile kiadásban megjelent a csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért legismertebb fennmaradt műve a Deliberatio Gerardi Moresenæe æcclesiæ episcopi supra Hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, vagyis Gellértnek, a marosvári egyház püspökének értekezése A három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak.
A kötetet a temesvári Adam Müller Guttenbrunn-házban mutatják be novemver 27-én délelőtt 11 órától. Pál József-Csaba megyés püspök üdvözlő szavait követően több értekezés is elhangzik Szent Gellért életéről és művéről. Meghívott előadók Doina Hendre-Biró, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója és Claudiu Teodor Arieșan, a temesvári tudományegyetem docense. A Guttenbrunn-ház előcsarnokában pedig rögtönzött kiállítás is lesz Szent Gellértről és az egyházmegye történetéről.

Sajtkészítő képzés Gyergyószentmiklóson
November 29-én, csütörtökön Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében sajtkészítő képzést tartanak Gyergyószentmiklóson, a Varga Katalin utca 3. szám alatt. Érdeklődni és jelentkezni november 28-ig lehet a 0730 015 195-ös telefonszámon vagy a felnottkepzes@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Időjárás: Már búcsút is mondhatunk a havas, télies időnek, szürke, borongós idővel indul majd a nap. Napközben marad a borult idő, néhol párás, ködös lehet a délután is. Esőre nyugaton számíthatunk, keleten pedig havas eső lesz jellemző. Az enyhe hajnalt követően, napközben 4-10 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 21.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nyárádgálfalván és Vaslábon tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Orgona – Kórus Hangverseny Sepsiszentgyörgyön
Novermber 22-én, holnap a délutáni 6 órás szentmise után Orgona – Kórus Hangversenyre kerül sor a Krisztus Király templomban. Fellépnek: a brassói Fekete-Templom Bach kórusa, vezényel és orgonán közreműködik dr.Steffen Schlandt, Ursula Philippi - orgona, Lőwenberger Orsolya - alt, valamint Nicu Simonov - tenor(Bukarest). Műsoron: Bach kantáta és orgona muzsika, valamint Rudolf Lassel művek. A belépés ingyenes, minden zenekedvelőt szeretettel várnak!

Ingyenes szemüvegek rászoruló gyermekeknek
Péntekig, azaz november 23-ig zajlik még az akció, amit a csíkszeredai Juventus Alapítvány indított „Tiszta látást ajándékba” címmel, melynek során ingyenes szemüvegek, és ingyenes, orvos által végzett szemvizsgálatok igényelhetőek rászoruló 3-18 év közötti csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő iskolás/óvodás gyermekek számára. Az igényléséhez a szülők/nevelőszülők egy dokumentumcsomagot kell benyújtsanak az alpítvány irodájánál. Bővebb információkért hívják a 0742-049038-as vagy a 0784-400175-ös telefonszámokat.

Keresztény Agora
Újabb előadásra kerül sor a Szatmári Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében. Jelen esetben a lelkiség és racionalitás ötvözése eredményeként Dr. Holló László a Babeș - Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar tanára fog előadást tartani. Az előadás szombaton, november 24.-én délelőtt 11 órakor a plébánia dísztermében lesz megtartva.
A téma:„Gyón(j)unk-e még a 21. században is? A kiengesztelődés szentsége a nyugat- és kelet-európai lelkipásztori gyakorlat feszültségében”.

150 éves a nagybecskereki székesegyház
A nagybecskereki egyházmegye lelkipásztorai és az ott élő hívek november 24-én, szombaton ünneplik a Nepomuki Szent János tiszteletére felszentelt székesegyház 150. évfordulóját. Dr. Német László SVD nagybecskereki főpásztor meghívására a kiemelkedő eseményen részt vesz Pál József Csaba temesvári megyés püspök, Roos Márton nyugalmazott püspök és Laus Nikola püspöki irodaigazgató. Mint ismeretes, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést követően az ősi csanádi egyházmegye három részre szakadt, így jött létre a három jogutód, a temesvári, szeged-csanádi és nagybecskereki testvéregyházmegye.

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
Újabb világméretű szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén november 24-én, szombaton a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői. A szentségimádás román idő szerint 17 órakor kezdődik, amelyhez szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki ezután szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg. Akik nem tudnak regisztrálni vagy részt venni bekapcsolódhatnak a rádiónk hullámhosszán.

Katalin bál egyedülállóknak
November 24-én, szombaton este 7 órakor,  Székelyudvarhelyen a Kós Károly Szakközépiskola étkezdéjében bál lesz egyedülállók részére. Hívják és várják mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 évet és egyedülállók. A bál és a menü anyagi vonzata 70 lej/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0752-403522 telefonszámon november 21-ig. Bővebben a mai Déli Magazinban hallhatnak.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 25-én vasárnap ünneplik. Előtte, pénteken és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Szombaton délután 3 órától találkozó lesz a lelkiségek részére, majd 16,30 órától szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján déli 12 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket a kaplonyi P. Timár Asztrik OFM tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket és a szentségimádást rádiónk élő adásban közvetíti.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán Krisztus Király ünnepe előtt 9 nappal-azaz november 16-án pénteken – kilencedet kezdenek Krisztus Király tiszteletére. Minden szentmise végén elimádkozzák a napi elmélkedést, illetve elvégzik a Krisztus Király litániát. A templombúcsú november 25-én este 6 órától lesz. Előtte három napos lelkigyakorlatot tart Ambrus István-Ábel kapnikbányai plébános.
Avasfelsőfaluban 10 órától magyar nyelven, déli 12 órától pedig román nyelven mutatják be a búcsús szentmisét.

Night & Day – Az Imádság Háza konferenciája
Négy nap Istenért. Az Ő dicsőségéért. Négy nap, amelyben Erdély keresztény felekezetei és nemzetei a kiengesztelődés útját választják, és együtt imádják Istent. Négy nap az Imádság Házában! November 29. és december 2-ika között lesz megtartva ez az ökumenikus és kétnyelvű konferencia Marosvásárhelyen a Református Kollégium (Bolyai Líceum) dísztermében. Az eseményről és jelentkezni a www.imadsaghaza.ro honlapon lehet. A helyek száma korlátozott!

Időjárás: Már búcsút is mondhatunk a havas, télies időnek, szürke, borongós idővel indul majd a nap. Napközben marad a borult idő, néhol párás, ködös lehet a délután is. Esőre nyugaton számíthatunk, keleten pedig havas eső lesz jellemző. Az enyhe hajnalt követően, napközben 4-10 fok között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment