2018. november 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Újabb Mária Rádió a világhálón
Krisztus Király ünnepének előestéjén kezdte meg működését a Romano Maria Radio. Az online cigány rádió elindulásáról november 23-án tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. Az eseményen részt vett, illetve felszólalt többek között Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, aki a Mária Rádió védnöke is, Szabó Tamás, a magyarországi Mária Rádió elnöke, valamint Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója. Az induló online rádió célja, küldetése segíteni megtalálni a közös hangot Istennel és egymással. Ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy nyelven. A radio a www.romanomariaradio.hu címen hallgatható.

Szent László király – Erdély védőszentje könyvbemutatók
A hét folyamán több helyszínen mutatják be a 2018 nyarán kiadott új Szent László király kötetet, ami a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg és a „lovagkirály” képi reprezentációit mutatja be a történelmi Erdély területén, megtoldva kísérőtanulmányokkal.
Ma 18:30-tól a gyimesközéploki plébánia hittantermében, holnap délután négy órától a gyergyóditrói Községi Könyvtárban, szerdán délután hattól pedig a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban. A kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget. A könyv a helyszíneken – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható.

Medjugorjei imaest Csíkszeredában
November 29-én, csütörtökön délután öt órától medjugorjei imaestet tartanak a csíkszeredai Segítő Mária Líceum bentlakásának dísztermébe. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a közös imára.

Szakmai továbbképzés Csíksomlyón
„Élet bőségben” mottóval komplex pszicho-spirituális szakmai továbbképzés lesz Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban, az Áradat Egyesület és a Psycho-logos szervezésében. A 250 órás szakmai továbbképzésre lelkipásztorokat, munkatársaikat várják. Jelentkezni november 30-ig lehet. Részletek az Áradat Egyesületnél.

Ifjúsági találkozó Krassóváron
A Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozója lesz december 1-jén, szombaton, a krassóvári plébánián. A programban, mely délelőtt tíz órától kezdődik, előadások, kiscsoportos tevékenységek szerepelnek. Meghívott előadók: Dumitru Daniel oraviczabányai plébános és Pozsonyi Daniel lugosi segédlelkész. A templomban délután négy órakor Pál József-Csaba megyés püspök mutat be szentmisét, amelynek keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket, lelkipásztorokat és fiatalokat.

Orgonamegáldás Alsóborszékon
Az alsóborszéki Lourdes-i Szűzanya nevét viselő templomban Tamás József püspök szentmisét mutat be december 1-jén, szombaton délután négy órától. A liturgia keretében megáldja az új orgonát. Várják a híveket a közös ünneplésre.

Karácsonyváró hangverseny Szovátán
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar karácsonyváró hangversenyt tart a szovátai római katolikus templomban december 1-jén, szombaton délután négy órától. Vezényel: Czakó Gabriella, Nagy Éva Vera és Lokodi Anna. Zongorán kísér: Lokodi Lehel. Közreműködik: a Kicsinyek kórusa és a Szülők kórusa.

Adventi közösségi alkalom Marosvásárhely-remeteszegen
Adventi koszorú és karácsonfadísz készítésre várják a híveket december 2-án, vasárnap délután három órára a remeteszegi plébánián. A szalmadíszek készítését Orbán Veronka, jobbágytelki népművész tanítja. Az alkalom után, este hét órától ünnepélyes keretek között kis műsorral egybekötve, meggyújtják az első gyertyát a nagy közös koszorún, illetve a helyben készített vagy otthonról hozott koszorúkon.

Szemlélődő lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Szemlélődő, azaz csendmeditációs lelkigyakorlatot tartanak Csíkszentdomokoson a Szent Margit lelkigyakorlatos Házban december 2-9 között. A résztvevők bevezetést kapnak a szemlélődő imamódba, vagyis a csendmeditációba Jálics Ferenc jezsuita módszere alapján. Ez az imamód megtanít arra, hogy hogyan maradjunk meg a lehető legegyszerűbben Isten jelenlétében, a Mostban. A lelkigyakorlatot Józsa Csaba mentálhigiénés szakember vezeti. Jelentkezni csak személyes kapcsolatfelvétel útján lehet a 0741-499560-as telefonszámon, vagy emailen a csendtanfolyam@gmail.com címen.

Időjárás: Egy mediterrán ciklon mely elérte térségünket kiadós csapadékot hoz. Így a mai nap túlnyomóan esős lesz, de a késő délutáni, esti órákban északon havas eső, havazás is előfordulhat. Többfelé megélénkül az északkeleti szél. Délután 4-12 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kézdialmáson tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Adventi kézműves vásár Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében Cseperedős adventi kézműves vásár lesz a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház előterében ma 10-13 óra között. Ismét sok érdekességgel, egyedi kézműves termékekkel várják az érdeklődőket. Gyerekbarát fenyőfadíszek, szaloncukor, dióbaba, filcből készült díszek, gömbök, ajtóra való és adventi koszorúk, kopogtatók, asztali díszek, adventi naptárak és sok más érdekesség is lesz. A termékek árát a vásárló szabhatja meg, a begyűlt adományt a program javára fordítják.

Nyílt nap a Gerhardinumban
Ma délután 14-18 óra között nyílt napot tartanak a temesvári Gerhardinumban iskolába készülő gyerekek szülei számára. Moderátorok Ft. Szilvágyi Lajos pasztorális helynök, józsefvárosi plébános, Jakab Ilona igazgató, Ft. Kocsik Zoltán igazgatóhelyettes.

Katekézissorozat a kolozsvári ferenceseknél
Ma 20:30-tól folytatódik a heti rendszerességgel megtartott tízparancsolat-katekézis-sorozat a kolozsvári ferences templomban. Várják a 18–30 év közötti fiatalokat.

Szent László király – Erdély védőszentje könyvbemutatók
A hét folyamán több helyszínen mutatják be a 2018 nyarán kiadott új Szent László király kötetet, ami a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg és a „lovagkirály” képi reprezentációit mutatja be a történelmi Erdély területén, megtoldva kísérőtanulmányokkal.
Ma 18:30-tól a gyimesközéploki plébánia hittantermében, kedden 16 órától a gyergyóditrói Községi Könyvtárban, szerdán 18 órától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső múzeumban. A kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget. A könyv a helyszíneken – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható.

Könyvbemutató Temesváron
Roos Márton temesvári ny. püspök kezdeményezésére fakszimile kiadásban megjelent a csanádi egyházmegye első püspöke, Szent Gellért legismertebb fennmaradt műve a Deliberatio Gerardi Moresenæe æcclesiæ episcopi supra Hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem, vagyis Gellértnek, a marosvári egyház püspökének értekezése A három ifjú énekéről a tudós Isingrimusnak.
A kötetet a temesvári Adam Müller Guttenbrunn-házban mutatják be 27.-én, kedden  11 órától. Pál József-Csaba megyés püspök üdvözlő szavait követően több értekezés is elhangzik Szent Gellért életéről és művéről. Meghívott előadók Doina Hendre-Biro, a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár volt igazgatója és Claudiu Teodor Arieșan, a temesvári tudományegyetem docense. A Guttenbrunn-ház előcsarnokában pedig rögtönzött kiállítás is lesz Szent Gellértről és az egyházmegye történetéről.

Night & Day – Az Imádság Háza konferencia
Marosvásárhelyen a Református Kollégium (Bolyai Líceum) dísztermében tartják meg  Night & Day ökumenikus és kétnyelvű konferenciát  november 29. és december 2. között. Időtartama tehát négy nap, amelyben Erdély keresztény felekezetei és nemzetei a kiengesztelődés útját választják, és együtt imádják Istenüket. Többek között előadnak: Mărgulescu Cotiso a Marovásárhelyi Imádság Héza vezetője, Johannes Hartl az Augsburgi Imádgás Háza vezetője, Lőrincz János református lelkipásztor. Bővebb információkért és regisztrációért felkereshető a www.imadsaghaza.ro/ konferencia weboldal vagy hívható 0774 682 028 telefonszám.

Sajtkészítő képzés Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében sajtkészítő képzést tartanak Gyergyószentmiklóson, a Varga Katalin utca 3. szám alatt. Érdeklődni és jelentkezni november 28-ig lehet a 0730 015 195-ös telefonszámon vagy a felnottkepzes@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Időjárás: Egy mediterrán ciklon mely elérte térségünket kiadós csapadékot hoz. Így a mai nap túlnyomóan esős lesz, de a késő délutáni, esti órákban északon havas eső, havazás is előfordulhat. Többfelé megélénkül az északkeleti szél. Délután 4-12 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment