2018. november 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szerzetesek asztalánál – Kiállítás a Csíki Székely Múzeumban
A Csíki Székely Múzeumban megnyitották a Szerzetesek asztalánál című időszakos kiállítást. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum január 13-ig látogatható vándorkiállítása a szerzetesek étkezési szokásait és a gasztronómiára gyakorolt hatásukat mutatja be.

Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson: Szent László király – Erdély védőszentje
November 8-án, csütörtökön 18 órától Gyergyószentmiklóson bemutatják a 2018 nyarán kiadott új Szent László király kötetet. A kötet a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg és a „lovagkirály” képi reprezentációit mutatja be a történelmi Erdély területén, megtoldva kísérőtanulmányokkal. A Városi Könyvtárban Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. A könyv a helyszínen – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható.

Ifjúsági szentségimádás Nagyváradon
Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.
 
Konferencia Nagyváradon
November 8-10 között nemzetközi egyháztörténeti konferenciát tartanak Nagyváradon a Püspöki palotában és a Posticumban. Az Önértelmezés, szerep és cselekvőség a 18–20. századi egyházi társadalomban címet viselő konferencia teljes programját a romkat.ro oldalon találják.

Tíz éves a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda
A kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda 10 éves jubileumát ünnepli november 10-én, szombaton. Az ünnepélyes megnyitó a Szent Mihály-templomban kezdődik, 11 órától, ezt követi a zászlós felvonulás az óvoda épületéhez. Az intézmény kapui mögött szíveket melengető emlékek felidézése történik a fotókiállítás által, ugyanakkor ünnepélyes keretek között az új emléktábla avatására is sor kerül, amelyet a jubileumi torta elfogyasztása és a Mókázó együttes gyerekkoncertje követ az udvaron. Várnak minden kedves volt diákot, kollégákat, szülőket és érdeklődőket.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
November 10–11. között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban dr. Csókay András budapesti idegsebész és felesége, Daniella hiterősítő lelkigyakorlatot tart Hit és tapasztalat az élő igazságról címmel. Életkortól, szakmától függetlenül várnak minden érdeklődőt, aki a Jóistennel való kapcsolatát szeretné mélyíteni, valamint munkálni azt a belső érzékenységet, hogy Isten hívását a hétköznapok zajában is meghallhassa. Bővebb információk, és jelentkezés a 0266-210537-es, valamint a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Gyermekgondozó képzés indul Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas akkreditált gyermekgondozó képzést indít Csíkszeredában gyermekközösségekben dolgozóknak, otthoni gyermekfelügyelet iránt érdeklődőknek és kisgyermekes szülőknek. A képzés során érintett témák:
- Hatékony kommunikáció a gyermekkel és családtagjaival,
- A gyermekek fizikai és szellemi fejlődésével kapcsolatos alapismeretek,
- A gyakoribb gyermekbetegségek tüneteinek felismerése és kezelése,
- Az elsősegélynyújtás alapismeretei,
- A gyermekek megfelelő táplálkozásával kapcsolatos ismeretek,
- A játékok szerepe és alkalmazása a gyermekekkel való munkában. Jelentkezni november 16-ig lehet a 0732-830150 vagy a 0732-830078 telefonszámon. Bővebben a www.caritas-ab.ro oldalon olvashatnak.

Ingyenes szemüvegek rászoruló gyermekeknek
A csíkszeredai Juventus Alapítvány egy akciót indított „Tiszta látást ajándékba” címmel, melynek során ingyenes szemüvegek, és ingyenes, orvos által végzett szemvizsgálatok igényelhetőek rászoruló 3-18 év közötti csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő iskolás/óvodás gyermekek számára. Az igényléséhez a szülők/nevelőszülők egy dokumentumcsomagot kell benyújtsanak az alpítvány irodájánál (Csíkszereda, Kőrösi Csoma sándor utca 2.) november 23-ig. Bővebb információkért hívják a 0742-049038-as vagy a 0784-400175-ös telefonszámokat.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Szentegyház utca 7/1 szám alatt meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. Az időpontok: november 19-én, december 3-án és 17-én.
A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5-8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely a Kett-módszer elemeit is figyelembe vevő, pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0745 703 732-es telefonszámon vagy a meseterapia.kolozsvar@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: A mai nap folyamán a nyugati, északnyugati és központi megyékben folytatódik a meleg idő, máshol felhősödés, csapadékhullás és lehűlés várható. A maximális hőmérsékleti értékek 12 és 23 fok között váltakoznak.
Csütörtöktől szombatig már csak a nyugati és északnyugati megyékben várható a sokéves átlagnál melegebb idő, máshol már a novemberben megszokott hőmérsékleti értékekre lehet számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 6.

 


 

H Í R E K   R E G G E L

Teljes búcsú az elhunytak számára
November 1-vel kezdődően, 8 napon át teljes búcsú nyerhető kizárólag a halottak számára. Feltételek: szentségekhez járulni, meglátogatni egy temetőt, és imádkozni az elhunytakért, elvégezve a Szentatya szándékára egy Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát. Éljünk a lehetőséggel minél többen, hiszen ezzel tudunk igazán segíteni elhunyt szeretteinken.

Szent Lénárd-napi búcsú
A gyergyóremetei plébániatemplom Szent Lénárd tiszteletére van szentelve. A búcsús szentmisét ma délelőtt 11 órától tartják. Szentbeszédet Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános mond.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdisárfalvi kápolnában tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Ünnepségsorozat Székelyudvarhelyen
A Tamási Áron Gimnázium fennállásának 425. évfordulóját négynapos rendezvénysorozattal ünneplik Székelyudvarhelyen, november 7-10 között. Várják az egykori és a mostani pedagógusokat, diákokat, illetve mindazokat, akik valamilyen módon kötődnek az intézményhez. Ezúttal sor kerül a felújított főépület felszentelésére és használatbavételére is. A részletes program a romkat.ro oldalon található. A programok egy része nyilvános, az idelátogatók és az itt élők egyaránt bekapcsolódhatnak.

Ifjúsági szentségimádás Nagyváradon
Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Előadássorozat a fiatalokról Szatmárnémetiben
Dr. Frigy Szabolcs egyetemi oktató a fiatalok pályaválasztási kérdéskörével kapcsolatban tart előadást november 8-án, csütörtökön 18:30-tól a Székesegyház plébánia második emeleti termében.

Olvasóklub indul Kolozsváron
A Szociális Testvérek szervezésében katolikus olvasóklub indul Kolozsváron. A havonta megszervezett két órás találkozók célja, hogy lehetőséget adjanak jó lelkiségi könyvek és/vagy irodalmi alkotások megismerésére és/vagy elmélyítésére: akár a nagy klasszikusok, akár kortárs lelkiségi írók műveinek közös olvasására, megbeszélésére, tapasztalatok megosztására, kérdések megfogalmazására. A repertoárban szerepelnek teológiai mélységű írások, enciklikák, irodalmi alkotások. A katolikus jelző a testvérek által képviselt alapvető értékeket jelzi, ezek között az egyetemességet is, tehát nem felekezeti megkötöttséget jelent: mindenkit szívesen látnak, aki érdeklődéssel és nyitottan közeledik a szöveghez és a szöveget olvasó közösséghez. Az első alkalom november 8-án, csütörtökön délután hat órától kezdődik a Szentegyház utca 7 szám alatt. Érdeklődni, jelentkezni a 0740-430666-os telefonszámon lehet, vagy a szocialis.testverek@gmail.com email címen.

Kiállítás és koncert Csíkszeredában
A Héttorony Fesztivál keretében a csíkszeredai Millenniumi-templomban november 9-én, pénteken, az esti szentmise után Esztány Győző építész megnyitja a Makovecz angyalai című kiállítást. Utána kezdődik a Dalüzenet-Szvorák Katalin jubileumi koncertje. Zenél: Cserta Balázs, Kiss Ferenc és Szabó Dániel. Minden érdeklődőt várnak.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
November 9-én este 7 órától, a Belső iránytű programsorozat keretében dr. Csókay András, magyarországi idegsebész tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A tékozló fiútól a jobb lator alázatáig címmel.

Karácsonyi István minorita egyházzenészre emlékeznek Aradon
Az aradi minorita templomban újabb eseményekkel folytatódik a Karácsonyi István-emlékév. Kettős rendezvénnyel emlékeznek templomuk egykori zenei igazgatójára, halálának 55. évfordulója alkalmából.
November 9-én, pénteken 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Énekkara tart koncertet. Karnagy: Kovács Gábor.
November 10-én, szombaton 18 órától Kristófi János nagyváradi orgonaművész hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők.

Időjárás: A mai nap folyamán a nyugati, északnyugati és központi megyékben folytatódik a meleg idő, máshol felhősödés, csapadékhullás és lehűlés várható. A maximális hőmérsékleti értékek 12 és 23, a minimálisak 1 és 8 fok között váltakoznak, helyenként köd képződik.
Csütörtöktől szombatig már csak a nyugati és északnyugati megyékben várható a sokéves átlagnál melegebb idő, máshol már a novemberben megszokott hőmérsékleti értékekre lehet számítani. A hegyekben -5 fokra hűl le a levegő, havas eső is várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment