2018. november 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás Nagyváradon
Minden hónap második csütörtökjén, így ma is ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban, este hét órai kezdettel. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson
Ma délután hat órától Gyergyószentmiklóson bemutatják az idén nyáron kiadott Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A könyv a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg és a „lovagkirály” képi reprezentációit mutatja be a történelmi Erdély területén, megtoldva kísérőtanulmányokkal. A Városi Könyvtárban Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. A könyv a helyszínen – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható.

Virrasztás Nagyváradon
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére november 9-én, holnap délután hat órakor szentségimádást, hét órakor pedig szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Varga Sándor biharpüspöki plébános lesz.

Családosok találkozója Máriaradnán
A Temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda szervezésében november 10-én, szombaton a máriaradnai rendházban családosok találkozója lesz. A programban fél tizenegytől és déli tizenkét órától előadás szerepel, ezt követően kiscsoportos beszélgetés lesz a házaspárok számára, délután négy órai kezdettel pedig szentmise a kegytemplomban. A programok magyar és román nyelven zajlanak. Szeretettel várják a családokat.

Szent Márton-napi búcsúk, ünnepségek
A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszentmártonban holnap és szombaton este 6 órakor lelki felkészülés lesz a búcsúra. A szentmisék elmélkedéseit Papp Márton imecsfalvi lelkész tartja. Szombaton a liturgia után lámpás körmenet lesz Tours-i Szent Márton tiszteletére. A búcsús ünnepi szentmisén november 11-én, vasárnap délután fél 1-kor Papp Márton imecsafalvi lelkész prédikál. A búcsút rádiónk élő adásban közvetíti.
Dicsőszentmártonban november 10-én, szombaton fél 1-kor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja.
Homoródszentmártonban november 11-én, vasárnap délután 3 órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Major Sándor kápolnásfalvi plébános.
Vasárnap, november 11-én déli 12 órakor tartják Kézdimartonfalván a Szent Márton-búcsút.
A temesvári egyházmegyében a resicabányai Havas Boldogasszony templomban holnap este 7 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség.
Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton templomának is Tours-i Szent Márton a védőszentje. A búcsús szentmisét november 11-én, vasárnap délelőtt 10 órakor Dirschl Johann általános helynök mutatja be.
A temesvár-józsefvárosi plébániaközpont közösségi termében november 11-én, vasárnap este 6 órakor családos találkozó lesz magyar nyelven, amelynek keretében a szülők és a gyermekek Márton-napi kreatív foglalkozáson vesznek részt.

Boldogabb családokért önkéntes-képzés
November 9-én és 10-én a csíkzsögödi római katolikus plébánián szervezik meg a „Boldogabb családokért” iskolai program önkénteseinek képzését. A képzésre olyan szentségi házasságban élő házaspárokat vagy a házasságra keresztény értékrend szerint készülő fiatalokat illetve szakembereket várnak, akik vállalják, hogy ettől a tanévtől kezdődően legalább egy osztályban három éves ciklusban, évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy vallásórák keretében. További részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján találnak, a www.csalad.ro oldalon, ugyanott lehet regisztrálni is a programra. Aki szeretne többet tenni a felnövekvő ifjúság, a jövendő családjai érdekében, jelentkezzen!

Ingyenes szemüvegek rászoruló gyermekeknek
A csíkszeredai Juventus Alapítvány egy akciót indított „Tiszta látást ajándékba” címmel, melynek során ingyenes szemüvegek, és ingyenes, orvos által végzett szemvizsgálatok igényelhetőek rászoruló 3-18 év közötti csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő iskolás/óvodás gyermekek számára. Az igényléséhez a szülők/nevelőszülők egy dokumentumcsomagot kell benyújtsanak az alpítvány irodájánál november 23-ig. Az akcióról bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Időjárás: Napközben sok lesz a napsütés, inkább keleten és délen számíthatunk felhős időre, de csapadék nem valószínű. Nem lesz jelentős a légmozgás sem. A hideg hajnalt követően délután 11-19 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 8.


H Í R E K   R E G G E L

Teljes búcsú az elhunytak számára
Ma jár le a nyolcad, amelyben teljes búcsú nyerhető a halottak számára. Feltételek: szentségekhez járulni, meglátogatni egy temetőt, és imádkozni az elhunytakért, elvégezve a Szentatya szándékára egy Hiszekegyet, Miatyánkot és Üdvözlégy Máriát. Éljünk a lehetőséggel minél többen még a mai nap folyamán, hiszen ezzel tudunk igazán segíteni elhunyt szeretteinken.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentléleki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Szentségimádások Nagyváradon
Ma tartjuk meg rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában a csendes szentségimádást. Fél kilenctől szentmise lesz, majd délután három óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Minden hónap második csütörtökjén, így ma is ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban, este hét órai kezdettel. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Olvasóklub indul Kolozsváron
A Szociális Testvérek szervezésében katolikus olvasóklub indul Kolozsváron. A havonta megszervezett két órás találkozók célja, hogy lehetőséget adjanak jó lelkiségi könyvek és/vagy irodalmi alkotások megismerésére és/vagy elmélyítésére: akár a nagy klasszikusok, akár kortárs lelkiségi írók műveinek közös olvasására, megbeszélésére, tapasztalatok megosztására, kérdések megfogalmazására. A repertoárban szerepelnek teológiai mélységű írások, enciklikák, irodalmi alkotások. A katolikus jelző a testvérek által képviselt alapvető értékeket jelzi, ezek között az egyetemességet is, tehát nem felekezeti megkötöttséget jelent: mindenkit szívesen látnak, aki érdeklődéssel és nyitottan közeledik a szöveghez és a szöveget olvasó közösséghez. Az első alkalom ma délután hat órától kezdődik a Szentegyház utca 7 szám alatt. Bővebb információk a 0740-430666-os telefonszámon kaphatók.

Előadás a fiatalokról Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia idén tavasszal indított előadás- és beszélgetéssorozatot a fiatalok kihívásairól, lelki életük folyamatairól, illetve a szülő-gyermek kapcsolat segítéséért, a gyerekek és fiatalok jobb megértéséért. A tavaszi három előadás során többnyire a gyerek-fiatal életállapot jellegzetességeit vizsgálták, az őszi első előadásban pedig a pályaválasztás nehézségeire, lehetőségeire figyelnek. Ezzel kapcsolatban Frigy Szabolcs egyetemi oktató tart előadást ma délután fél héttől a plébánia második emeleti termében. Az előadáson és beszélgetésen való részvétel nyitott és ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Konferencia Nagyváradon
November 8-10 között nemzetközi egyháztörténeti konferenciát tartanak Nagyváradon a Püspöki palotában és a Posticumban. Az Önértelmezés, szerep és cselekvőség a 18–20. századi egyházi társadalomban címet viselő konferencia teljes programját a romkat.ro oldalon találják.

Kiállítás és koncert Csíkszeredában
A Héttorony Fesztivál keretében a csíkszeredai Millenniumi-templomban november 9-én, holnap, az esti szentmise után Esztány Győző építész megnyitja a Makovecz angyalai című kiállítást. Ezt követően kezdődik Dalüzenet címmel Szvorák Katalin jubileumi koncertje. Zenél: Cserta Balázs, Kiss Ferenc és Szabó Dániel. Minden érdeklődőt várnak.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Holnap este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében dr. Csókay András, magyarországi idegsebész tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A tékozló fiútól a jobb lator alázatáig címmel.

Hivatástisztázó hétvége Désen
Keresem az utam mottóval hivatástisztázó hétvégét tartanak a Dési Ferences Kolostorban november 16-18. között. A szervezőcsapat olyan hivatásukat kereső és tisztázni vágyó 17 és 38 év közötti fiatalokat hív a lelki napokra, akik meg vannak győződve, hogy Istentől kapott rendeltetésük van, aminek a felismeréséhez, illetve megszilárdításához szükségük van az elcsendesedésre, a lelki irányításra, a hivatásukról való közös elmélkedésre. Érdeklődni, jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774701 telefonszámon.

Időjárás: Ma reggel is találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Napközben sok lesz a napsütés, inkább keleten és délen számíthatunk felhős időre, de csapadék nem valószínű. Nem lesz jelentős a légmozgás sem. Hideg lesz a hajnal, -5 és 8 fok körül alakul a hőmérséklet, délután 11-19 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment