2018. november 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Márton-napi búcsúk, ünnepségek
A gyulafehérvári egyházmegyében Homoródszentmártonban november 11-én, vasárnap délután 3 órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Major Sándor kápolnásfalvi plébános. Csíkszentmártonban ma és holnap este 6 órakor lelki felkészülés lesz a búcsúra. A szentmisék elmélkedéseit Papp Márton imecsfalvi lelkész tartja. Szombaton a liturgia után lámpás körmenet lesz Tours-i Szent Márton tiszteletére. A búcsús ünnepi szentmisén vasárnap délután fél 1-kor Papp Márton imecsafalvi lelkész prédikál. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. 
Dicsőszentmártonban holnap fél 1-kor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész tartja.
Vasárnap déli 12 órakor tartják Kézdimartonfalván a Szent Márton-búcsút. 
A temesvári egyházmegyében a resicabányai Havas Boldogasszony templomban ma este 7 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség. 
Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton templomának védőszentje is Tours-i Szent Márton. A búcsús szentmisét vasárnap délelőtt 10 órakor Dirschl Johann általános helynök mutatja be. 
A temesvár-józsefvárosi plébániaközpont közösségi termében szintén vasárnap este 6 órakor családos találkozó lesz magyar nyelven, amelynek keretében a szülők és a gyermekek Márton-napi kreatív foglalkozáson vesznek részt. 
A temesvári Bănățean Líceum katolikus vallású növendékei számára november 12-én, hétfőn a Notre Dame zárdatemplomban délután 5 órakor kezdődik a liturgia és az ünnepség. A temesvár-józsefvárosi Notre Dame óvoda kis növendékei Tours-i Szent Márton tiszteletére celebrált liturgián és ünnepségen vesznek részt november 13-án, kedden délután 4 órakor a plébániatemplomban. 

Könyvbemutató Brassóban: Szent László király – Erdély védőszentje
Ma este fél 7 órától Brassóban is bemutatják a 2018 nyarán kiadott új Szent László király kötetet, ami a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában jelent meg és a „lovagkirály” képi reprezentációit mutatja be a történelmi Erdély területén, megtoldva kísérőtanulmányokkal. Az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget a kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel. A könyv a helyszínen – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható. Az érdeklődőket szeretettel várják!

Tíz éves a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda
A kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda 10 éves jubileumát ünnepli. Várnak minden kedves volt diákot, kollégákat, szülőket és érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó a Szent Mihály-templomban kezdődik holnap 11 órakor, ezt követi a zászlós felvonulás az óvoda épületéhez. Az intézmény kapui mögött szíveket melengető emlékek felidézése történik a fotókiállítás által, ugyanakkor ünnepélyes keretek között az új emléktábla avatására is sor kerül, amelyet a jubileumi torta elfogyasztása és a Mókázó együttes gyerekkoncertje követ az udvaron.

Női estek Kolozsváron
„Szeretni, elfogadni önmagunkat és hitelesnek lenni” – ezzel a mottóval folytatódik a Női estek harmadik alkalma a kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség pasztorálasszisztensének szervezésében hétfőn, november 12-én este 8 órától a Szentegyház utca 4-es szám alatt. Ez alkalommal Dr. Illyés Magda pszichológus tart az érdeklődőkkel, akiket nagy szeretettel várnak!

Keresem az Utam – hivatástisztázó hétvége Désen
A Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégét a Dési Ferences Kolostorban tartják november 16–18. között. Pantea Tibor OFM kolozsvári ferences házfőnök és szervezőcsapata olyan hivatásukat kereső és tisztázni vágyó 17 és 38 év közötti fiatalokat hív a lelki napokra, akik meg vannak győződve, hogy Istentől kapott rendeltetésük van, aminek a felismeréséhez, illetve megszilárdításához szükségük van az elcsendesedésre, a lelki irányításra, a hivatásukról való közös elmélkedésre. A részletekről érdeklődni Tibor testvérnél a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746 774701 telefonszámon lehet. 
  
Időjárás:
Ma is többfelé párásan, ködösen indult a nap; a nap folyamán főként a keleti és az Erdélyi medence térségében szűrhetik fátyolfelhők a napsütést, de északkeleten tartósabban ködös tájak is lehetnek. Máshol kevesebb felhő lesz felettünk, csapadék nem valószínű. Északnyugaton megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 18 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2018. november 9.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán gelencei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Ma, november 9-én este 7 órától, a Belső iránytű programsorozat keretében dr. Csókay András, magyarországi idegsebész tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A tékozló fiútól a jobb lator alázatáig címmel.

Karácsonyi István minorita egyházzenészre emlékeznek Aradon
Az aradi minorita templomban újabb eseményekkel folytatódik a Karácsonyi István-emlékév. Kettős rendezvénnyel emlékeznek templomuk egykori zenei igazgatójára, halálának 55. évfordulója alkalmából.
Szintén ma, november 9-én, 19 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Énekkara tart koncertet. Karnagy: Kovács Gábor.
November 10-én, holnap 18 órától Kristófi János nagyváradi orgonaművész hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők.

Boldogabb családokért önkéntes-képzés
Ma és holnap a csíkzsögödi római katolikus plébánián szervezik meg a „Boldogabb családokért” iskolai program önkénteseinek képzését. A képzésre olyan szentségi házasságban élő házaspárokat vagy a házasságra keresztény értékrend szerint készülő fiatalokat, illetve szakembereket (pedagógusokat, pszichológusokat stb.) várnak, akik vállalják, hogy ettől a tanévtől kezdődően legalább egy osztályban három éves ciklusban, évi 6-10 foglalkozást tartanak az osztályfőnöki vagy vallásórák keretében. További részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján találnak, ugyanott lehet regisztrálni is a programra. Aki szeretne többet tenni a felnövekvő ifjúság, a jövendő családjai érdekében, jelentkezzen!

Lelkigyakorlat házaspárok részére
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Négy évszak” címmel lelkigyakorlat lesz házaspárok részére november 16–18. között. Meghívottak: Gorove László és felesége Kriszta Budapestről, akik a Családok Jézusban közösség vezetői. A helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges november 12-ig a 0266 210 537-es vagy 0755 489 743-as számokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail- címen.

Keresem az Utam – hivatástisztázó hétvége Désen
A Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégét a Dési Ferences Kolostorban tartják november 16–18. között. Pantea Tibor OFM kolozsvári ferences házfőnök és szervezőcsapata olyan hivatásukat kereső és tisztázni vágyó 17 és 38 év közötti fiatalokat hív a lelki napokra, akik meg vannak győződve, hogy Istentől kapott rendeltetésük van, aminek a felismeréséhez, illetve megszilárdításához szükségük van az elcsendesedésre, a lelki irányításra, a hivatásukról való közös elmélkedésre. A részletekről érdeklődni Tibor testvérnél a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746 774701 telefonszámon lehet.

Szent Erzsébet-napi Caritas-gyűjtés
November 18-án Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közeledve a Caritas szervezet az időseket és betegeket segítő otthoni beteggondozó szolgálat tevékenységének a támogatására gyűjtést szervez Erdély katolikus templomaiban.

Night & Day – Az Imádság Háza konferenciája
Négy nap Istenért. Az Ő dicsőségéért. Négy nap, amelyben Erdély keresztény felekezetei és nemzetei a kiengesztelődés útját választják, és együtt imádják Istent. Négy nap az Imádság Házában! November 29. és december 2. között lesz megtartva ez az ökumenikus és kétnyelvű konferencia Marosvásárhelyen a Református Kollégium (Bolyai Líceum) dísztermében. A konferencia programjai felváltva magyarul, illetve románul fognak elhangzani, de lesz állandó fordítás a másik nyelvre, rádión keresztül. Ezért ha a román nyelv megértése gondot okoz szükség lesz egy rádió applikációs telefonra fülhallgatóval. Az eseményről és jelentkezni a www.imadsaghaza.ro honlapon lehet. A helyek száma korlátozott!

Ministránsképző Nagyszokondon
Ministránsképzést szerveznek Nagyszokondon 4–7. osztály közötti gyerekeknek november 16. és 17. között. Plébániánként két fő részvétele lehetséges, kiknek jelentkezését november 5-ig jelezhetik plébánosuk. Ami várható: Szentmise, témafelvezetések majd kiscsoportos foglalkozások, vetélkedők, játékok, plénumbeszélgetés.

Időjárás: Ma is többfelé párásan, ködösen indul a nap, majd napközben főként a keleti és az Erdélyi medence térségében szűrhetik fátyolfelhők a napsütést, de északkeleten tartósabban ködös tájak is lehetnek. Máshol kevesebb felhő lesz felettünk, csapadék nem valószínű. Északnyugaton megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 18 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. november 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment