2018. október 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére október 12-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, hét órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, azt követően pedig az év utolsó körmenetét a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános lesz.

Történeti konferencia a nagyváradi várban
Mátyás király születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója teszi esedékessé, hogy a magyarországi humanista műveltség megteremtőjére emlékezve tanulmányozzák a nagyváradi reneszánsz legtermékenyebb évtizedeit is, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye tudós püspökeit bemutató, immár 15 éve megrendezésre kerülő konferenciasorozatban.
A püspökség égisze alatt szervezett konferencia célja, hogy a zseniális magyar király Corvin Mátyás, és minden idők legnagyobb, Váradon regnáló püspökgéniusza, Vitéz János életének értelemszerű és végzetes összefonódása kapcsán megvizsgálják a művelődés és a tudomány, a művészetek és a politikum terén hagyott szellemi lenyomatukat. Minden érdeklődőt várnak október 13-án, délelőtt fél tízkor a nagyváradi várban kezdődő konferenciára.

Lelkigyakorlat Gyergyószentmiklóson
„Terheink gyógyítása Jézus szeretetével” címmel Dr. Gál Péter atya tart lelkigyakorlatot október 13-án, szombaton a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. A program délelőtt tíz és délután hat óra között zajlik.

Kerületi rózsafüzér társulatok találkozója Bólyán
A bólyai római katolikus plébánia szervezésében október 13-án, szombaton délelőtt tíz órától tartják a Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér imacsoportok találkozóját. Szeretettel várnak mindenkit.

Templombúcsú Hegyköztótteleken
Vasárnap tartják a hegyköztótteleki templom felszentelésének évfordulóját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály szentjobbi apát-plébános.

Váradszőllősi Zenei Estek
Folytatódnak a zenei estek a Váradszőllősi római katolikus templomban. Október 14-én, vasárnap este hét órakor Nagy István orgonaművészt hallhatják, aki a felvidéki Gutáról érkezik Nagyváradra. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt várnak.

A józanság útján
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez lelkigyakorlatos hétvégét a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban október 25-28. között. Várják mindazokat, akik függőségben szenvednek, vagy akár hozzátartozók, akik szabadulni szeretnének, vágynak a változásra, s keresik a józanság útját. Érdeklődni és jelentkezni Pálfi Orsolyánál, a Cartitas munkatársánál lehet október 22-ig a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Nagyot tett velem Ő… – zenés irodalmi inspiráció
A Boldogságos Szűz Mária alakjára, karakterére fókuszálva jött létre egy versekkel, népi archaikus imádságokkal, híres prédikációkból, valamint szentírásból vett részletekkel egybekötött zenés irodalmi inspirásció. Az alkotás célja, hogy a női szerep és nőiesség újrafogalmazásának nagy kavalkádjában felmutassa a időszámításunk középpontjában álló női alakot. Fellépnek: Tarjányi Krisztina Irma színművész, Emma-Marie Kabanova – hegedűn, valamint Swetlana Meermann-Muret – zongorán. Az előadást egy Erdélyi körüt keretében mutatják be az érdeklődők számára a következő helyszíneken: október 21-én, Temesváron, az Új Ezredév Református Központban, október 22-én Nagyváradon, az Állami Filharmóniában, 23-án Szatmárnémetiben, szintén a Filharmóniában, 26-án Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében, 27-én Székelyudvarhelyen a Stúdió Moziban, valamint október 28-án Gyergyóremetén, a Balás Gábor Művelődési Házban. Minden helyszínen a program este fél hétkor kezdődik. Az előadások után szervezett közönségtalálkozók lesznek, ahol visszajelzéseket gyűjtenek, annak kapcsán, hogy milyen mértékben sikerült élményt adni és hitet közvetítni a nézők számára.

Időjárás: Felmelegedés várható a következő napokban Európa-szerte, néhol 30 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérők higanyszála – közölték a Severe Weather Europe szakemberei. Románia egyes régióiban 23 Celsius-fok körüli értékek várhatók. A meleghullám hatására mától akár 7-10 fokkal megemelkedik az átlaghőmérséklet a kontinensen. Közép-Európában 25-26 fok körüli értékekre kell számítani, de egyes országokban, például Franciaországban és Spanolyországban, igazi nyári hőség várható a hétvégén, helyenként 30 Celsius-fok is lehet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tájékoztatása szerint Románia nyugati, délnyugati és déli részén akár 25 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérők higanyszála a következő napokban.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 11.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Rádiós önkéntes találkozók
Folytatódnak az októberi önkéntes találkozók. Ma délután fél öt órakor Kolozsváron várjuk önkénteseinket a stúdió-teremben.

Ifjúsági szentségimádás a Katalin-telepen
Újra indulnak a szentségimádások a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban minden hónap második csütörtökjén. Ma este hét órakor várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

VIII. Mária út konferencia Csíksomlyón
Október 12-14. között a csíksomlyói Jakab Antal Házban A zarándoklat, jelene, jövője, a családban, az egyházban és a turizmusban címmel lesz megtartva a VIII. Mária Út Konferencia. A részletes program a www.mariaut.ro internetes oldalon található.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére október 12-én, pénteken délután hat órakor szentségimádást, hét órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, azt követően pedig az év utolsó körmenetét a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános lesz.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Október 12-én, holnap este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében Gál Péter atya, a New Age keresztény szemmel című könyv írója előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében A megkülönböztetés adománya. Divatos kísértéseink: ezoterika, stb. … veszélyeiről címmel.

Történeti konferencia a nagyváradi várban
Mátyás király születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója teszi esedékessé, hogy a magyarországi humanista műveltség megteremtőjére emlékezve tanulmányozzák a nagyváradi reneszánsz legtermékenyebb évtizedeit is, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye tudós püspökeit bemutató, immár 15 éve megrendezésre kerülő konferenciasorozatban.
A Nagyváradi Püspökség égisze alatt szervezett konferencia célja, hogy a zseniális magyar király Corvin Mátyás, és minden idők legnagyobb, Váradon regnáló püspökgéniusza, Vitéz János életének értelemszerű és végzetes összefonódása kapcsán megvizsgálják a művelődés és a tudomány, a művészetek és a politikum terén hagyott szellemi lenyomatukat. Minden érdeklődőt várnak október 13-án, délelőtt fél tízkor a nagyváradi várban kezdődő konferenciára.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás találkozója Csíkszeredában
A csíkszeredai Erőss Zsolt sportarénában tartják az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót október 13-án, szombaton. A program reggel kilenckor kezdődik. A nap folyamán az előadásokat a Máltából érkező Noel Chircop tartja majd, ezek mellett pedig lesz még dicsőítés, ima és szentségimádás is. A találkozót délután fél hat órától szentmisével zárják, melynek főcelebránsa Tamás József püspök lesz, a szónok pedig Kruzslitz Imre tasnádi plébános. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

A nagyvárad-őssi templom megáldása
Október 14-én, vasárnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg megújult nagyvárad-őssi plébániatemplomot. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szüreti bál a Mária Rádióval
Idén is hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat egy közös ünneplésre Sepsibükszádra, október 27-én. Délután négy órától szentmisén veszünk részt a helyi plébániatemplomban, azt követően pedig a kultúrotthonban veszi kezdetét a batyus szüreti mulatság. A jó hangulat mellett várjuk Önöket tombolával, nótacsokorral, jó zenével és finom szőlővel. Részévteli díj: 20 Ron. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehetséges. Találkozzunk és adjunk hálát együtt a betakarított termésért!

Időjárás: Folytatódik a vénasszonyok nyara, ma is sok napsütésre, időnként kissé felhős, csapadékmentes időre számíthatunk. A reggeli órákban helyenként képződhetnek pára- és ködfoltok. A keleti, délkeleti szél megélénkülhet. Hajnalban 0-9, délután 18-24 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment