2018. október 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Háromkúton, holnap pedig a gyergyóremetei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Micskén és Baromlakán lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

A nagyvárad-őssi templom megáldása
Október 14-én, holnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg megújult nagyvárad-őssi plébániatemplomot. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent Lukács-napi búcsú
A gyulafehérvári főegyházmegyében a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia filiájában, Bikafalván, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolna Szent Lukács apostol tiszteletére van felszentelve. A búcsús szentmisét október 14-én, holnap délelőtt 11 órakor tartják. Az ünnep szónoka: Daniel Ernő-András nyikómalomfalvi plébános. 

Ünnepség Hegyköztótteleken 
Holnap tartják a hegyköztótteleki templom felszentelésének évfordulóját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály szentjobbi apát-plébános. 

Váradszőllősi Zenei Estek
Folytatódnak a zenei estek a Váradszőllősi római katolikus templomban. Október 14-én, holnap este hét órakor Nagy István orgonaművészt hallhatják, aki a felvidéki Gutáról érkezik Nagyváradra. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt várnak.

Búcsúk Avilai Szent Teréz tiszteletére
A gyulafehérvári főegyházmegyében a székelyzsombori, Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomban a búcsús szentmise október 15-én, hétfőn délután 3 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Farkas László szentegyházi plébános.
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templomot szintén Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, hétfőn ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Hiticaș Macedon lippai plébános. 

Imaóra fiataloknak Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen
„Tiszta szerelem-lehetséges?” mottóval imaórát tartanak a fiataloknak Sszatmárnémetiben, a Zárda templomban október 17-én, szerdán este fél héttől.
Ugyanezzel a témával tartanak imaórát Marosvásárhelyen is, szerdán este hét órától a Szent Család közösségi házban.
Mindkét helyszínen várják legfőképp a fiatalokat.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, csütörtökön délelőtt tíz órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt ez a kezdeményezés. Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – és ezért kéri a hitoktatókat, szülőket, pedagógusokat –, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért.

Ünnepség Szent II. János Pál pápa emlékére Kovásznán
A Pro Vita Hominis életvédő társaság október 20-án Kovásznán, a Timár utca 39/C szám alatti A magzat keresztútja emlékparkban ünnepséget szervez Szent II. János Pál pápa emlékére. A program délután fél háromkor kezdődik a Szent II. János Pál pápa-szobor megáldásával. Délután a helyi templomban a Mária áhítat részeként öt órától a fatimai rózsafüzért imádkozzák, majd hat órától hálaadó szentmise kezdődik, melyet Brenner József atya mutat be Veszprémből. A szentmise után hét órától az örvendetes rózsafüzér elimádkozása után körmenet indul a Szűzanya szobrával a templom körül.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Ma délután fél hattól az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás országos találkozójának záró szentmiséjét közvetítjük Csíkszeredából. Holnap délelőtt tizenegy órától a Nagyvárad-Őssi templomból hallhatják a szentmisét.

Időjárás: Még jó pár napig marad a vénasszonyok nyara, a hideg, helyenként párás hajnalokat napos délutánok követik. 
A kora reggeli órákra az ország nagy részén 5 és 9 fok közé csökkent a hőmérséklet, a völgyekben azonban ennél egy-két fokkal hidegebb volt, míg a magasabban fekvő helyeken fagypont alatti értékek voltak. Délutánonként továbbra is 20 fok fölé melegszik a levegő, sok helyen megközelítjük, illetve el is érjük a 25 fokot. 
Holnap is a napsütésé lesz a főszerep, felhők továbbra is alig lesznek az égen, csapadék továbbra sem várható. Élénk lehet a délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment