2018. október 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent László király – Erdély védőszentje könyvbemutatók
A IX. Székelyföldi Napok rendezvénysorozat keretében ma délután hat órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián bemutatják a Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A szerkesztővel és a szerzőkkel Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget. A könyv a helyszínen – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható. A kötetet bemutatják még holnap a gelencei Szent Imre-műemléktemplomban, valamint szerdán a csíkszépvízi plébániatemplomban, szintén hat órai kezdettel.

Katekézis a kolozsvári ferenceseknél
Folytatódik az a tíz parancsolatról szóló katekézis-sorozat, melyet a kolozsvári ferences templomban indítottak 18-30 év közötti fiatalok részére. Ez egy egészen új és hatásos módja a hitéletben való elinduláshoz, illetve az abban való megerősödéshez. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott katekézisek-tanítások, egy élő és személyes kapcsolatra hívnak meg a Jóistennel és az Ő éltető szavával, a Bibliával. Várják az érdeklődőket ma este fél kilenckor a ferences templomba.

Mariathon az Erdélyi Mária Rádióért
Október 18-21 között újra összefogásra hívjuk rádiónk hallgatóit. Míg májusban a Mária Rádiók Világcsaládjának szándékaira tartottunk gyűjtést, a hagyományhoz híven októberben saját célokra kérünk ségítséget. Idei elsődleges célunk, a Kovásznán megnyert frekvencia beindítása. Hívjuk hallgatóinkat támogassanak imájukkal és adományaikkal, hogy Isten szavát minél több helyre közvetíthessük. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen.

Képzés a Caritasnal
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés szervezésében képzést tartanak Gyergyószentmiklóson október 19-én, pénteken mezőgazdasági gépek karbantartásáról, javításáról. A képzés ára 100 lej, páros jelentkezés esetén 80 lej. Érdeklődni és jelentkezni a 0730-015195-ös telefonszámon lehetséges.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák valamint az Erdélyi Cursillo szervezésében élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak Csíkszeredáért október 20-án, szombaton. Indulás reggel kilenc órakor a csíksomlyói Szent Péter és Pál templomtól. Útközben megállnak a csíktaplocai Mindenszentek templomnál, a csíkszeredai Szent Kereszt templomnál, a csíkzsögödi Szentháromság plébánián, a Kalász-negyedi Szent Ágoston templomban, végül pedig a csíksomlyói Kegytemplomban. A zarándoklatot délután hat órakor szentmisével zárják a csíksomlyói Szent Péter és Pál templomban. További információk Ferenc Attilánál a 0742-596834-es telefonszámon, vagy Péterfi Attilánál a 0744-639138-as telefonszámon.

Márton Áron püspök nyomában – autobuszos túra
A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum és a Hargita Megyei Kulturális Központ Márton Áron püspök nyomdokain címmel hívja az érdeklődőket Erdély katolikus püspöke életét, munkásságát megismertető, valamint Felcsík épített örökségéből, természeti értékeiből, hagyományos mesterségeiből ízelítőt nyújtó egynapos, autóbuszos kirándulásra. Túravezető: Hegedűs Enikő művészettörténész. Útvonal: Csíkszereda, Csíkkarcfalva (templom és gyógynövények), Csíkszentdomokos (Márton Áron Múzeum). Bővebb információ és jelentkezés a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro e-mail-címen

Nagyot tett velem Ő… – zenés irodalmi inspiráció
A Boldogságos Szűz Mária alakjára, karakterére fókuszálva jött létre egy versekkel, népi archaikus imádságokkal, híres prédikációkból, valamint szentírásból vett részletekkel egybekötött zenés irodalmi inspirásció. Az alkotás célja, hogy a női szerep és nőiesség újrafogalmazásának nagy kavalkádjában felmutassa a időszámításunk középpontjában álló női alakot, Máriát. Fellépnek: Tarjányi Krisztina Irma színművész, Emma-Marie Kabanova – hegedűn, valamint Swetlana Meermann-Muret – zongorán. Az előadást egy Erdélyi körüt keretében mutatják be az érdeklődők számára a következő helyszíneken: október 21-én, Temesváron, az Új Ezredév Református Központban, október 22-én Nagyváradon, az Állami Filharmóniában, 23-án Szatmárnémetiben, szintén a Filharmóniában, 26-án Marosvásárhelyen, a Kultúrpaoluta kistermében, 27-én Székelyudvarhelyen a Stúdió Mioziban, valamint október 28-án Gyergyóremetén, a Balás Gábor Művelődési Házban. Minden helyszínen a program este fél hétkor kezdődik. Az előadások után szervezett közönségtalálkozók lesznek, ahol visszajelzéseket gyűjtenek, annak kapcsán, hogy milyen mértékben sikerült élményt adni és hitet közvetítni a nézők számára.

Időjárás: A meteorológusok szerint a héten a sokévi átlagnál melegebb napokra számíthatunk. Ma is sok lesz a napsütés, amit csak az Erdélyi medence térségében és északkeleten szűrhetnek fátyolfelhők. Néhol erős lesz a délkeleti szél. Délután 19-25 fok közötti hőmérséklet várható.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 15.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a maroshévízi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Székelyzsomboron a búcsús szentmise ma délután 3 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Farkas László szentegyházi plébános.
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templom búcsúján a déltuán 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Hiticaş Macedon lippai plébános.

Szent László király – Erdély védőszentje könyvbemutatók
A IX. Székelyföldi Napok rendezvénysorozat keretében ma a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián, holnap a gelencei Szent Imre-műemléktemplomban, szerdán a csíkszépvízi plébániatemplomban, 18 órai kezdettel bemutatják a Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet. A kötet szerkesztőjével és a szerzőkkel Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója beszélget. A könyv a helyszínen – más kiadványokkal együtt – kedvezményes áron megvásárolható.

Tiszta szerelem-imaest fiataloknak
Szerdán, október 17-én a szatmárnémeti zárdatemplomban este fél hét órától, Marosvásárhelyen a Szent Család Közösségi Házban hét órától, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban fél nyolc órától Tiszta szerelem imaestet tartanak, melynek célja: imádkozni a tisztaságban megélt párkapcsolatokért, házasságokért, a jövőért, az újrakezdés kegyelméért.  Várják a fiatalokat.

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, csütörtökön délelőtt tíz órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt ez a kezdeményezés. Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet hívja a gyermekeket – és ezért kéri a hitoktatókat, szülőket, pedagógusokat –, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért.

Előadás és könyvbemutató Kolozsváron
Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálatának koordinátora, gyógypedagógus és mentálhigiénés szakember előadás keretében bemutatja az Én is hozzátok tartozom, Átlagtól eltérő gyermekek a közösségben című könyvét a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Márton Áron-termében október 18-án 18 órától. Várják az érdeklődőket.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Deus Providebit Ház, Szent Mihály termében október 19-én, pénteken 18.45 órakor mutatják be Simon Judit-Gyöngyi Az Úr asztalánál – Amikor ajkamat érinted … című verseskötetét. A könyvet Oláh Dénes főesperes-plébános méltatja. Közreműködik: Nagy Emese hárfaművész. A beszélgetés moderátora Csata Éva.

Örömszombat – lelkigyakorlat gyermekeknek Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében október 27-én, szombaton lelkigyakorlatra kerül sor a gyermekek számára a Manréza Lelkigyakorlatos Központban. A program délelőtt tíztől kezdődik és a négy órakor kezdődő szentmisével zárul, amelyre a szülőket is várják. További részletek felől Székely Beátától érdeklődhetnek a 0749 993 285-ös számon.

A józanság útján
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez lelkigyakorlatos hétvégét a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban október 25–28. között. Várják mindazokat, akik függőségben szenvednek, vagy akár hozzátartozók, akik szabadulni szeretnének, vágynak a változásra, s keresik a józanság útját. Érdeklődni és jelentkezni Pálfi Orsolyánál, a Cartitas munkatársánál lehet október 22-ig, a 0733-773577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Időjárás: A meteorológusok szerint október 15. és 22. között a sokévi átlagnál melegebb napokra számíthatunk. A mai nap is sok lesz a napsütés, amit csak az Erdélyi medence térségében és északkeleten szűrhetnek fátyolfelhők. Néhol erős lesz a délkeleti szél. Hajnalban hideg lesz, a fagyzugos völgyekben gyengén fagyhat, délután 19-25 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment