2018. október 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tiszta szerelem-imaest fiataloknak
Holnap a Kárpát medencében több helyen összegyűlnek a fiatalok imádkozni a tisztaságért. A szatmárnémeti zárdatemplomban este fél hét órától, Marosvásárhelyen a Szent Család Közösségi Házban hét órától, Kolozsváron a Szent Mihály plébánia és a Szociális Testvérek Társaságának szervezésében a Nőszövetség Szentegyház utcai termében, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban fél nyolc órától várják az együtt járó vagy ismerkedő párokat, egyedülálló vagy párjukat kereső fiatalokat.

Egymillió gyermek imája a békéért
Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, csütörtökön délelőtt világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nem csak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt ez a kezdeményezés. Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A kezdeményezéshez évek óta a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai is csatlakoznak. Csütörtökön reggel 9 órakor az intézmény V-XII. osztályosai a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban (Barátok Temploma), míg az elemi osztályok diákjai a tanintézet kápolnájában imádkoznak a békéért és az egységért. Rádiónk hullámhosszán keresztül hallgatóink is bekapcsolódhatnak ebbe az imába.

Szent Vendel-napi búcsúk
A Temesvári egyházmegyében október 20-án, szombaton a buziási plébániához tartozó Ötvösd római katolikus közössége templombúcsút ünnepel. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban a szentmisén délelőtt 11 órakor Pál József-Csaba temesvári megyés püspök prédikál. A liturgiát követően megáldja a templom szomszédságában lévő új ravatalozó kápolnát, amely a helyi polgármesteri hivatal és a hívek jelentős hozzájárulásával épült fel.
Október 21-én, vasárnap a csanádi plébániához tartozó Porgány  közössége ünnepli a templombúcsút. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban az ünnepi szentmisét déli 12 órai kezdettel bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás csanádi plébános.
A Szatmári egyházmegyében Kisdengeleg templomának titulusa Szent Vendel. Búcsúját az ünnep napján október 20-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják. Az idén van a templom 75-ik felszentelési évfordulója.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, 19 és 22 óra között szentségimádást tartanak, 21 órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Primícia Segesváron
A segesvári származású Molnár Lehel piaristát 2018. október 6-án Budapesten, a Duna-parti Piarista kápolnában Várszegi Asztrik OSB püspök pappá szentelte. Az újmisés szülővárosában október 21-én, vasárnap délelőtt 10 órakor primíciázik a helyi plébániatemplomban.

Templombúcsú a Millenniumi templomban
A templomszentelés tizenötödik évfordulóját ünnepelik október 21-én, vasárnap délután 12:30-kor a csíkszeredai Millenniumi templomban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök megáldja a belül felújított Szent Kereszt-templomot.

A józanság útján
Szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak szervez lelkigyakorlatos hétvégét a Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca 15 szám) október 25-28. között.
Ha a függőség érintettként vagy hozzátartozóként eluralkodott rajtad, s szabadulni szeretnél, ha vágysz a változásra, s keresed a józanság útját, ha szeretnél megerősödni a felépülés útján, akkor hívnak és várnak e lelkigyakorlatos programra.
Érdeklődni és jelentkezni Pálfi Orsolyánál, a Cartitas munkatársánál lehet a 0733 773 577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail-címen október 22.,  déli 12 óráig.

Házaspárok lelkigyakorlata
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlat lesz  házaspároknak Gyergyószentmiklóson október 26-28. között.  
A lelkigyakorlat vezetője: Solomayer Sándor atya, szatmárnémeti plébános. Bővebb információ és jelentkezés a csalad.ro/esemeny/hazasparok-lelkigyakorlata-2018 internetes oldalon lehetséges.

Pénzgazdálkodás az ificsoportban
A Pro Educatione és a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség közös szervezésében, egy 2X3 órás képzést tartanak az ificsoportok számára. Körüljárják a közösségekben felmerülhető gazdasági, pénzügyi kérdéseket, problémákat.
Jelentkezés a romkat.ro oldalon lehetséges, november 4-ig!

Időjárás: Marad a napos, száraz, enyhe őszi idő. Az ország keleti felén növekedhet meg a fátyolfelhőzet, vastagabb felhőréteg a déli részén takarhatja a napot, amelyből csapadék nem várható. A szél a középső tájakon megélénkül. A fagyos reggelt követően, délután 20-25 fok körül alakul a hőmérséklet. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 16.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az orotvai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, imádkozzunk örömmel és hálával a kenyér színe alatt rejtőző Üdvözítő jelenlétében.

Tiszta szerelem-imaest fiataloknak
Szerdán, október 17-én a szatmárnémeti zárdatemplomban este fél hét órától, Marosvásárhelyen a Szent Család Közösségi Házban hét órától, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnáziumban fél nyolc órától Tiszta szerelem imaestet tartanak, melynek célja: imádkozni a tisztaságban megélt párkapcsolatokért, házasságokért, a jövőért, az újrakezdés kegyelméért.  Várják a fiatalokat.

Egymillió csillag a szegényekért Nagyváradon
A római katolikus Caritas Catolica és a görögkatolikus Caritas Eparhial hív mindenkit, hogy a Szegénység elleni küzdelem világnapján, október 17-én, szerdán 19 órától az Egymillió Csillag elnevezésű rendezvény keretében egy közös imával, egy mécses meggyújtásával fejezze ki együttérzését a nélkülöző, társadalmi kirekesztettségben élő embertársai iránt. Az érdeklődőket a nagyvárad-olaszi plébániatemplom (Barátok Temploma) mellett várják felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.

Egymillió gyermek imája a békéért
Karakaszból indult az „Egymillió gyermek együtt imádkozik a békéért és az egységért” nevű kezdeményezés, amelyhez évek óta a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai is csatlakoznak. Október 18-án, csütörtökön reggel 9 órakor az intézmény V-XII. osztályosai a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban (Barátok Temploma), míg az elemi osztályok diákjai a tanintézet kápolnájában imádkoznak a békéért és az egységért.

Mariathon az Erdélyi Mária Rádióért
Október 18-21 között újra összefogásra hívjuk rádiónk hallgatóit. Míg májusban a Mária Rádiók Világcsaládjának szándékaira tartottunk gyűjtést, a hagyományhoz híven októberben saját célokra kérünk segítséget. Idei elsődleges célunk, a Kovásznán megnyert frekvencia beindítása. Hívjuk hallgatóinkat támogassanak imájukkal és adományaikkal, hogy Isten szavát minél több helyre közvetíthessük. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen.

Előadás és könyvbemutató
Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket támogató szolgálatának koordinátora, gyógypedagógus és mentálhigiénés szakember előadás keretében bemutatja az Én is hozzátok tartozom, Átlagtól eltérő gyermekek a közösségben című könyvét a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar Márton Áron-termében október 18-án 18 órától, október 19-én, 16 órakor a nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotában.Várják az érdeklődőket.

Élő rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák valamint az Erdélyi Cursillo szervezésében élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak Csíkszeredáért október 20-án, szombaton. Indulás reggel kilenc órakor a csíksomlyói Szent Péter és Pál templomtól. Útközben megállnak a csíktaplocai Mindenszentek templomnál, a csíkszeredai Szent Kereszt templomnál, a csíkzsögödi Szentháromság plébánián, a Kalász-negyedi Szent Ágoston templomban, végül pedig a csíksomlyói Kegytemplomban. A zarándoklatot délután hat órakor szentmisével zárják a csíksomlyói Szent Péter és Pál templomban. További információk Ferenc Attilánál a 0742-596834-es telefonszámon, vagy Péterfi Attilánál a 0744-639138-as telefonszámon.

Örömszombat–lelkigyakorlat gyermekeknek Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében október 27-én, szombaton lelkigyakorlatra kerül sor a gyermekek számára a Manréza Lelkigyakorlatos Központban. A program délelőtt tíztől kezdődik és a négy órakor kezdődő szentmisével zárul, amelyre a szülőket is várják. További részletek felől Székely Beátától érdeklődhetnek a 0749 993 285-ös számon.

Szüreti bál a Mária Rádióval
Idén is hívjuk kedves önkénteseinket és hallgatóinkat egy közös ünneplésre Sepsibükszádra, október 27-én. Délután négy órától szentmisén veszünk részt a helyi plébániatemplomban, azt követően pedig a kultúrotthonban veszi kezdetét a batyus szüreti mulatság. A jó hangulat mellett várjuk Önöket tombolával, nótacsokorral, jó zenével és finom szőlővel. Részévteli díj: 20 Ron. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehetséges. Találkozzunk és adjunk hálát együtt a betakarított termésért!

Főegyházmegyei biblianap Gyulafehérváron
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Főegyházmegyei biblianapot szervez október 27-én, szombaton Gyulafehérváron. A Barátaimnak mondalak benneteket … (Jn 15,15) mottójú bibliás nap délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 5 órakor ér véget.
A bibliatársulat várja az érdeklődőket, hogy ez alkalommal is erősíthessék egymást a közös imában és a Szentírás jobb megismerésében. Bejelentkezni október 19-ig Benczédi Katalinnál szükséges a 0745-593390-as telefonszámon vagy a benczedikati@hotmail.com e-mail-címen. Igény szerint autóbusz indul Székelyföldről, Marosvásárhelyről és Brassóból.

Időjárás: Marad a napos, száraz, enyhe őszi idő. Az ország keleti felén növekedhet meg a fátyolfelhőzet, vastagabb felhőréteg a déli részén takarhatja a napot, amelyből csapadék nem várható. A szél a középső tájakon megélénkül. A fagyos reggelt követően, délután 20-25 fok körül alakul a hőmérséklet. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. október 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment