2018. szeptember 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tanulóklub indul időseknek Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas időseknek szóló tanulóklubot indít Csíkszeredában. Főként szerény körülmények között élő, a 65. életévüket betöltött személyeket várnak, akik nem akadályozottak az írásos vagy mozgásos feladatvégzésben, illetve nyitottak ismerkedésre, önmaguk fejlesztésére és tanulásra. A tanulóklub helyszíne a Szent Imre Ifjúsági Központ, mely heti rendszerességgel várja vendégeit szeptember 12-től december 19-ig. Érdeklődni és jelentkezni még a mai napon lehet a 0732 830157-es telefonszámon.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében, a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én szerdán délelőtt fél 11 órakor tartják, a szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálja, a szentbeszédet pedig Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa tartja.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában a Mária Szent neve búcsú szeptember 12-én, délután 5 órakor lesz. A szentbeszédet Nagy László Eörs szentivánlaborfalvi plébános tartja. Ez a nap egyben örökös szentségimádási nap is a homorródaróci katolikus közösség számára.
A szencsedi kápolnában szeptember 15-én, szombaton délután 1 órakor, Balázs Imre nyugalmazott plébános mutatja be a búcsús szentmisét.
A temesvári egyházmegyében, a szederháti templom búcsús szentmiséje szeptember 16-án délután 3 órakor kezdődik.

Üzenet a szakrálisból – kiállítás Kolozsváron
Szeptember 14 és 30-ka között Kolozsvár képzőművészei a Szent Mihály plébánia védnöksége alatt megszervezik az Üzenet a szakrálisból közös képzőművészeti kiállítás második kiadását, amely erdélyi képzőművészek közös kiállítása festészet, grafika, textil, szobrászat, kerámia, bőrdísz művesség és liturgikus művészet témakörökben. A kiállítást szeptember 14-én, pénteken délután 5 órakor Kémenes Lóránt-Zoltán kolozsvári főesperes-plébános nyitja meg. A kiállítás megtekinthető szeptember 14-30. között, munkanapokon délelőtt kilenc és délután négy óra között tekinthető meg a Szentegyház utca 4 szám alatt levő földszinti kiállítóteremben. Szeretettel várják az érdeklődőket.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton azaz szeptember 15-én, déli tizenkét órakor szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony közelében felállított keresztnél és romoknál. A közös indulás az Ózon Hoteltől lesz. Gyülekezés délelőtt tíz órakor, majd negyed 11-kor indulás. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek. A Pálos testvérek a szentmise után az Ózon mellett, mindenkit szeretetlakomára várnak! Rossz idő esetén a szentmisét a hargitafürdői Szent István templomban és a szeretetvendégséget a Szent István házban tartják.

Élet a Lélekben szemináriumok
Szeptember 20-án délután hat órakor a máréfalvi római katolikus templomban, szeptember 24-én este hét órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában és Szovátán a római katolikus plébánia hittantermében kezdődik a kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, pénteken délelőtt 11 és este hét óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Szeptember 22-én, szombaton délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál. Szeretettel várnak mindenkit.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében lelkinap lesz szeptember 29-én, szombaton, délelőtt kilenc és este hét óra között Csíksomlyón a Multifunkcionális központban. Ez az alkalom a lelki egészség, gyógyító tevékenység és a személyes hit hármasáról szól, kifejezetten orvosok részére. A lelkinap programjai között szerepel ima, meditáció, előadás, közös ebéd és elcsendesedés. Meghívott előadók: Kellermayer Miklós orvos professzor, a pécsi Tudományegyetemről, Kórodi Csaba, református lelkipásztor, kórházlelkész és Szénégető István plébános. Hívnak mindenkit, aki a szürke hétköznapok terhe mellett csendes együttlétre, feltöltődésre vágyik. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni szeptember 26-ig lehet hétköznap délutánonként kettő és este nyolc óra között dr. Dobos Gyöngyvérnél a 0744 909 835 vagy dr. Tóth Zsuzsannánál a 0745 296 578 telefonszámokon.

Időjárás: A mai nap folyamán is sok lesz a napsütés, a vékony fátyolfelhők mellet kisebb-nagyobb gomolyfelhők is képződnek, de egy-egy futó zápor csak északkeleten és az Erdélyi medence térségében alakulhat ki. A nyugati tájak kivételével időnként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Délután 23-29 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 10.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Tanévnyitók a katolikus iskolákban
A 2018/2019-es iskolai év kezdete alkalmából a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban tanévnyitó szentmisét mutatnak be a Tamási Áron Gimnázium részére ma reggel 8 órától a középiskolásoknak és tanárainknak; 9 órától az előkészítő osztálytól a VIII. osztályig minden diáknak és pedagógusnak.
A temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum tantestülete, a nevelők és a tanulók a temesvári Szent György-székesegyházban ünnepélyes tanévnyitón, ezt követően pedig Veni Sancte szentmisén vehetneknek részt 9 órától. A liturgiát Dirschl Johann általános helynök mutatja be.
A nagykárolyi Kalazanci Szent József templomban is reggel 9 órára várják a szülőket és a diákokat a tanévnyitó szentmisére.
Kérjük mi is a Szentlélekisten segítségét és áldását az új iskolai évre!

Őszi felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karon
A kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet szeptember 10–18. között, azokra az államilag támogatott, azaz ingyenes helyekre, amelyek még megpályázhatók a júliusi felvételi időszak lezárását követően. A szeptemberi felvételire maradt 8 hely Kolozsváron, 14 hely Gyulafehérváron, tehát 22 hely alapképzésen és 3 hely Kolozsváron mesteri képzésen. Bővebb információ a kar honlapján a rocateo.ubbcluj.ro/hu/ oldalon található.

Adj, király, katonát! - ifjúsági vetélkedő
A Magyari Ifjúsági Tanács (MIT) idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. A feliratkozás szeptember 10–17. között zajlik a www.mitesek.net weboldalon található linken.

Orgonakoncert Csíksomlyón
Szeptember 12-én, szerdán este nyolc órától a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncertet ad Pap Attila orgonaművész. Az est folyamán híres barokk zeneszerzők művei csendülnek fel. Szeretettel várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Kiállítás Szilágysomlyón
Az anyaországi Közi Horváth József népfőiskola Az én templomom nevezetű vándorkiállítása kerül bemutatásra a szilágysomlyói közösségi házban szeptember 13.-án, csütörtökön 19 órától. Közreműködik: Barcsa Zsuzsanna Petőfi Sándor-ösztöndíjas ének-és hegedűművész.

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
Szeptember 14-e és 20-a között rendezik meg harmadik alkalommal Csíksomlyón a szakrális művészetek hetét, melynek keretében 14-én, pénteken a csíksomlyói kegytemplomban zenés áhítat és szentségimádás lesz este 8 órától a Band’Ora zenekarral; 18-án, szombaton este 8 órakor a Barozda együttes tart koncertet Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel; 19-én, vasárnap este 8 órától pedig dr. Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművésznő tart koncertet. Várják a zenekedvelőket!

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szeptember 15-én, szombaton szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony közelében felállított keresztnél és romoknál. Gyülekezés az Ózon Hotelnél délelőtt 10 órakor. Az út meredeken vezet fel, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben kell érkezni. A pálos testvérek a szentmise után az Ózon Hotel mellett, mindenkit szeretetlakomára várnak! Rossz idő esetén a szentmisét a hargitafürdői Szent István templomban, a szeretetvendégséget a Szent István házban tartják.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 21-23 között. Várják szeptember15-ig minden olyan 16 és 34 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. További információ a 0749-912-283-as számon.

Édesanyák lelkinapja- Fiúból Férfit
Szeptember 29-én, szombaton Marosvásárhelyen, a Jakab Antal Kulturális Központban, a Szent Kozma és Damján Plébánia emeletén lelkinapot tartanak elsősorban a fiúkat nevelő anyák számára de a lányos anyákat is szívesen Lőrincz Zsolt családterapeuta előadást tart arról hogy a különböző életszakaszokban mire van szüksége gyermekünknek az egészséges fejlődéshez; lesz édesanyák tanúságtéte, tapasztalataik megosztása, műhelymunka, mozgásos gyakorlatok, kiscsoport, ima, szentmise.
A program 35 lejbe kerül, szombaton reggel 9 órakor kezdődik, tartalmazza az ebédet és 19 órakor ér véget.  Információ az iroda@csalad.ro címen, vagy Bakó Marikánál a 0742-139380-as telefonszámon kapható.

Időjárás: A mai nap folyamán is sok lesz a napsütés, a vékony fátyolfelhők mellet kisebb-nagyobb gomolyfelhők is képződnek, de egy-egy futó zápor csak északkeleten és az Erdélyi medence térségében alakulhat ki. A nyugati tájak kivételével időnként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban 7-13, délután 23-29 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment