2018. szeptember 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Adj, király, katonát! - ifjúsági vetélkedő
A Magyari Ifjúsági Tanács (MIT) idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. A feliratkozás szeptember 10–17. között zajlik a www.mitesek.net weboldalon található linken.

Orgonakoncert Csíksomlyón
Szeptember 12-én, holnap este nyolc órától a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncertet ad Pap Attila orgonaművész. Az est folyamán híres barokk zeneszerzők művei csendülnek fel. Szeretettel várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Virrasztás a nagyváradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére szeptember 12-én, holnap 19 órakor szentségimádást, 20 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, azt követően pedig körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi esperes-plébános lesz.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében, a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, holnap délelőtt fél 11 órakor tartják. A szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálja, a szentbeszédet pedig Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa tartja.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában a Mária Szent neve búcsú holnap délután 5 órakor lesz. A szentbeszédet Nagy László Eörs szentivánlaborfalvi plébános tartja. Ez a nap egyben örökös szentségimádási nap is a homorródaróci katolikus közösség számára.
A szencsedi kápolnában szeptember 15-én, szombaton délután 1 órakor, Balázs Imre nyugalmazott plébános mutatja be a búcsús szentmisét.
A temesvári egyházmegyében, a szederháti templom búcsús szentmiséje szeptember 16-án délután 3 órakor kezdődik.

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
Szeptember 14-e és 20-a között rendezik meg harmadik alkalommal Csíksomlyón a szakrális művészetek hetét, melynek keretében 14-én, pénteken a csíksomlyói kegytemplomban zenés áhítat és szentségimádás lesz este 8 órától a Band’Ora zenekarral; 18-án, szombaton este 8 órakor a Barozda együttes tart koncertet Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel; 19-én, vasárnap este 8 órától pedig dr. Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművésznő tart koncertet. Várják a zenekedvelőket!

Magyar iskolák országos tanévnyitója Nagyváradon
Magyar pedagógusok, diákok, szülők együtt köszöntik az új tanévet a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén, amelyet szeptember 15-én, szombaton 11 órától tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök.

Forráspont - ifjúsági eucharisztikus nap
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága Forráspont címmel ifjúsági eucharisztikus napot szervez Budapesten, szeptember 15-én, szombaton 15-30 év közötti fiataloknak. Az eseményen részt vesznek a nagyváradi egyházmegye fiataljai is.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szeptember 15-én, szombaton szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony közelében felállított keresztnél és romoknál. Gyülekezés az Ózon Hotelnél délelőtt 10 órakor. Az út meredeken vezet fel, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben kell érkezni. A pálos testvérek a szentmise után az Ózon Hotel mellett, mindenkit szeretetlakomára várnak! Rossz idő esetén a szentmisét a hargitafürdői Szent István templomban, a szeretetvendégséget a Szent István házban tartják.

Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 16-án, a hónap harmadik vasárnapján 16 órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel (vesperás) egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Rajna József főesperes-kanonok.

Kántori állás
A hidegségi plébánia kántori állást hirdet. Érdeklődni és jelentkezni a hidegségi plébánián vagy a 0763-911461 telefonszámon lehet.

Időjárás: A mai nap folyamán száraz, fátyolfelhők által szűrt napos időre készülhetünk, melyek helyenként erősebben megvastagodhatnak. Csapadék inkább a keleti tájakon fordulhat elő. Az északnyugati szél a nyugati, délnyugati tájak kivételével még többfelé megélénkülhet. Délután 23-29 fok között alakul a levegő hőmérséklete.  

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 11.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap

A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a homoródszentpáli templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Virrasztás a nagyváradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére szeptember 12-én, szerdán 19 órakor szentségimádást, 20 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, azt követően pedig körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi esperes-plébános lesz.

Forráspont - ifjúsági eucharisztikus nap
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága Forráspont címmel ifjúsági eucharisztikus napot szervez Budapesten, szeptember 15-én, szombaton 15-30 év közötti fiataloknak. Az eseményen részt vesznek a nagyváradi egyházmegye fiataljai is.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében szeptember 14-én, pénteken délután 4 órától Válaszúton és délután 6 órától Bonchidán tartják a Szent Kereszt felmagasztalása templombúcsúkat. A bonchidai szentmise után megáldják a plébánia mellett újonnan felépített Mária-út zarándokszállót. A búcsús szónok mindkét helyen Érszalacs plébánosa, Schek László plébános lesz.
Buzásbesenyőn, a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templomban a búcsús szentmisét szeptember 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka: Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Este a Kolping család és az Egyháztanács szervezésében jótékonysági kosaras bál lesz, aminek bevételét a templom újrafedésére fordítják. Zeteváralja filiájában, Libánban szeptember 16-án, vasárnap délután 1 órakor van a búcsús szentmise. A homíliát Jánossi Imre zetelaki segédlelkész tartja.
A temesvári egyházmegyében szeptember 14-én, pénteken a tornyai templomban a délelőtt fél 11 órakor kezdődő búcsús szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka Szilvágyi Zsolt kanonok, temesvár-józsefvárosi plébános lesz.
A nagyváradi egyházmegyben szeptember 14-én, pénteken, Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén délután 4 órakor a Berettyószéplakhoz tartozó Popuri-dombon állított keresztútnál mutatnak be szentmisét a környékbeli szlovákok. A szentmise főcelebránsa és szónoka Anton Tyrol, a szepesi egyházmegye (Szlovákia) általános helynöke.
Szeptember 15-én, szombaton tartják a kárásztelki templom búcsúját. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise szónoka Vass Csaba CM, lazarista szerzetes.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 21. és 23-ka között. Szeretettel várják minden olyan 16 és 34 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 19-ig lehet a 0749-912-283-as telefonszámon.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, pénteken délelőtt 11 és este hét óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Szeptember 22-én, szombaton délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál. Szeretettel várnak mindenkit.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében lelkinap lesz szeptember 29-én, szombaton, délelőtt kilenc és este hét óra között Csíksomlyón a Multifunkcionális központban. Ez az alkalom a lelki egészség, gyógyító tevékenység és a személyes hit hármasáról szól, kifejezetten orvosok részére. A lelkinap programjai között szerepel ima, meditáció, előadás, közös ebéd és elcsendesedés. Meghívott előadók: Kellermayer Miklós orvos professzor, a pécsi Tudományegyetemről, Kórodi Csaba, református lelkipásztor, kórházlelkész és Szénégető István plébános. Hívnak mindenkit, aki a szürke hétköznapok terhe mellett csendes együttlétre, feltöltődésre vágyik. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni szeptember 26-ig lehet hétköznap délutánonként kettő és este nyolc óra között dr. Dobos Gyöngyvérnél a 0744 909 835 vagy dr. Tóth Zsuzsannánál a 0745 296 578 telefonszámokon.

Időjárás: A szeptember 10-e és 17-e közötti időszakra kiadott prognózis szerint az ország legnagyobb részén, de különösen a nyugati felében a sokévi átlagnál melegebbre számíthatunk. Csapadék átlagos mennyiségben hull majd. 
A mai nap folyamán száraz, fátyolfelhők által szűrt napos időre készülhetünk, melyek helyenként erősebben megvastagodhatnak. Csapadék inkább a keleti tájakon fordulhat elő. Az északnyugati szél a nyugati, délnyugati tájak kivételével még többfelé megélénkülhet. Hajnalban 6-13, délután 23-29 fok várható.  

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment