2018. szeptember 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N
 
Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyószentmiklóson az örmény templomban tartják az örökös szentségimádási napot. 
Holnap, szeptember harmadik vasárnapján,  Hegyközcsatárban és a premontrei széktemplomban lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.
 
Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket ma délután 7 órakor a helyi plébánia templomba. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
 
Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 16-án, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Rajna József főesperes-kanonok. 
 
Alzheimer Café Szatmárnémetiben
Beszéljünk nyíltan, tabuk nélkül az időskori demenciáról – mottóval a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szeptember 17-én, hétfőn délután 3 órától tart fórumot az érdeklődők számára a szatmárnémeti Lükő Béla utca 15. szám alatt. Ez alkalommal Dr. Sütő Teréz, idősügyi szakértő, Sipőcz Katalin, ápolási igazgató, és Dr. Amberger Erzsébet, nyugdíjas tiszti főorvos tartanak előadásokat e témakörben, illetve a soproni Kéknefelejcs dalkör teszi színesebbé a délutánt. Szeretettel várják az időseket, valamint az érdeklődőket! 
 
Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében
Szeptember 18-ka és 21-ke között a Barozda együttes koncertet tart több erdélyi helyszínen Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel. Szeptember 18-án kedden este nyolc órakor a csíksomlyói kegytemplomban, szeptember 19-én, szerda este hét órakor Székelyudvarhelyen, a Polgármesteri Hivatal, Szent István termében, szeptember 20-án, csütörtökön este hét órakor Marosvásárhelyen, a Spectrum Színházban és szeptember 21-én, pénteken, este hat órakor Kolozsváron, a Farkas utcai templomban várják az érdeklődőket.
 
Toldi Éva erdélyi előadókörútja
Szeptember 16-21. között jószolgálati vetített képes előadásokat tart Erdélyben Toldi Éva tanár, újságíró.
Szeptember 16-án, Marosvásárhelyen, a Szent Imre-templomban az este 6 órakor kezdődő szentmise után „Népek Krisztusa, Magyarország” 1956 szakrális költészete címmel. 
Szeptember 17-én, Nagyenyeden a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban délután 5 órakor „Vannak vidékek legbelül” Kányádi Sándor emlékezete 
Szeptember 18-án, Székelyudvarhelyen két előadás lesz. A Tamási Áron Gimnázium Bentlakásában, délelőtt 11 órakor Szent Imre üzenete a XXI. század magyarjaihoz címmel.  A Szent Családról Nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek közösségében, a ferences templomban este fél 8 órától „Uram, tégy engem a békéd eszközévé” Assisi Szent Ferencről a művészetek nyelvén 
Szeptember 20-21-én, Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumban délelőtt 10 órakor „A szeretet és tisztaság szentjei” Szent Erzsébet és Szent Imre életpéldája valamint „…mert a test az ország és lélek a nép…” Reményik Sándor üzenete századunk magyarságához címmel. 
 
Családi nap Magyarfenesen
A szászfenesi és magyarfenesi plébánia szervezésében József álmodik címmel családi napot tartanak szeptember 22-én délelőtt tíz órai kezdettel. Szeretettel várnak mindenkit aki szeretne egy szép és vidám napot eltölteni egymás és a Jóisten jelenlétében. 
 
Édesanyák lelkinapja- Fiúból Férfit
Szeptember 29-én, szombaton Marosvásárhelyen, a Jakab Antal Kulturális Központban, a Szent Kozma és Damján Plébánia emeletén lelkinapot tartanak elsősorban a fiúkat nevelő édesanyák számára. A lelkinapon Lőrincz Zsolt családterapeuta tart előadást arról, hogy a különböző életszakaszokban mire van szüksége a gyermekeknek az egészséges fejlődéshez. A nap folyamán lesznek még tanúságtételek, tapasztalatok megosztása, műhelymunka, mozgásos gyakorlatok, kiscsoport, ima, szentmise. A program szombaton reggel kilenc és este hét óra között zajlik, ára 35 lej, mely tartalmazza az ebédet is. Bővebb információk az iroda@csalad.ro email címen, vagy Bakó Marikánál a 0742-139380-as telefonszámon kaphatók. 
 
Kántori állás
A hidegségi plébánia kántori állást hirdet. Érdeklődni és jelentkezni a hidegségi plébánián vagy a 0763-911461 telefonszámon lehet. 
 
Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap délelőtt 11 órától Csíkszeredából, a hét plébániatemplomából hallhatják a szentmisét. 
 
Időjárás: A pénteken érkező hidegfront hatására még ma is számíthatunk elszórtan kevés csapadékra. Vasárnap csípősen indulhat a reggel, helyenként 10 fok alá csökken a minimum-hőmérséklet. Napközben nyugodt lesz időjárásunk, nagyrészt mérsékelt légmozgásra és mérsékelten meleg, 21-28 fokos maximumokra készülhetünk.
 
MRE – Hírszolgálat, 2018. szeptember 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment