2018. szeptember 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
A rendezvény keretében ma délután hat órakor tíz székelyföldi képzőművész közös tárlatának lesz a megnyitója A végtelen vonzásában címmel. A művészek különböző kifejezésmód és egyéni meglátás szerint az égi és földi világ összekapcsolására vállalkoztak és erre hívják a szemlélőket is. A kiállítást Hegedűs Enikő művészettörténész nyitja meg a Jakab Antal-ház K termében.
Szeptember 18-án, holnap délután öt órától Lélek röpte itt és most – Avilai Szent Terézről szóló film vetítése lesz a Csíksomlyó, Jakab Antal-ház A termében. Utána A tudástól a tapasztalatig címmel foglalkozást tart Darvas Piroska segítőnővér. Este nyolc óratól a Barozda együttes tart koncertet Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel a csíksomlyói kegytemplomban.

Püspökkari Konferencia Csíksomlyón
A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülését Csíksomlyón tartják szeptember 18-20 között. A konferencia programja a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz.
A Romániai Püspökkari konferencia nyitó szentmiséje szeptember 18-án, holnap este hét órakor kezdődik, melynek főcelebránsa Miguel Maury Buendía érsek, Románia és Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa lesz. A szentbeszédet Pál József-Csaba temesvári megyés püspök tartja.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, este hét és tíz óra között szentségimádást tartanak, kilenc órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit, aki találkozni akar az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal.

Élelmiszergyűjtés Pál atya 40 árva gyermeke számára
A kovásznai egyházközség és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend együttesen élelmiszert gyűjt P. Bakó Béla Pál OFM árva gyermekeinek. Az esetleges adományokat kérik, juttassák el a kovásznai plébániára szeptember 21-ig.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, pénteken délután öt és este hét óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Szeptember 22-én, szombaton délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál, melynek végén lesz egy plakett avatás, Portik Bakai Sándor, néhai szentegyházasfalvi plébános, és az Alapítvány megalapítójának emlékére. Szeretettel várnak mindenkit.

Lelkigyakorlat a Mária kertben
Szeptember 21-23 között lelkigyakorlatot tartanak Csíksomlyón, a Mária kertben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vezetésével. További információt a 0740-099347-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen kaphatnak a kedves hallgatók.

A Bonus Pastor Alapítvány Országos Találkozója
Október 5-7. között Kovászna-Vajnafalván rendezik meg a Bonus Pastor Alapítvány őszi Országos Találkozóját. A találkozó mottója: „Több a sok(k)nál! 25 éve együtt a szabadító öröm útján!” Részvételi díj: 150 lej. Jelentkezni szeptember 28-ig lehet a következő telefonszámok egyikén: 0757-489778 vagy 0744-237945.

XVI. Márton Áron zarándoklat
Október 6-8 között újra megszervezik az immár hagyományosnak számító zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándokutat Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul, és Csíkszeredán is áthaladva, útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál a 0726-107.002-es telefonszámon, vagy Szász Nóránál, a 0744-472178-as telefonszámon.

Időjárás: A meteorológusok előrejelzései szerint nyárias időjárás várható ezen a héten. A nap folyamán a sokéves átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani. Elsősorban a nyugati és a délnyugati régiókban lesz szokatlanul nagy meleg, akár 27 fok is lehet. A hegyekben és a délnyugati megyékben elszórtan záporok várhatók.

MRE – Hírszolgálat, 2018. szeptember 17.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Gödemesterházán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Alzheimer Café Szatmárnémetiben
Beszéljünk nyíltan, tabuk nélkül az időskori demenciáról – mottóval a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet ma délután 3 órától tart fórumot az érdeklődők számára a Lükő Béla utca 15. szám alatt. Dr. Sütő Teréz idősügyi szakértő, Sipőcz Katalin ápolási igazgató, és Dr. Amberger Erzsébet nyugdíjas tiszti főorvos tartanak előadásokat e témakörben, illetve a soproni Kéknefelejcs dalkör teszi színesebbé a délutánt. Várják az időseket, valamint az érdeklődőket!

Toldi Éva erdélyi előadókörútja
Marosvásárhelyen, a Szent Imre-templomban ma este a 6 órás szentmise után veszi kezdetét „Népek Krisztusa, Magyarország” 1956 szakrális költészete címmel Toldi Éva tanár, újságíró jószolgálati vetített képes
erdélyi előadókörútja. Holnap szeptember 17-én, Nagyenyeden a Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban folytatódik az előadás délután 5 órakor „Vannak vidékek legbelül” Kányádi Sándor emlékezete címmel.
Szeptember 18-án, szerdán, Székelyudvarhelyen délelőtt 11 órakor a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában, Szent Imre üzenete a XXI. század magyarjaihoz címmel; a ferences templomban este fél 8 órától „Uram, tégy engem a békéd eszközévé” Assisi Szent Ferencről a művészetek nyelvén címmel. A körút a szeptember 20 és 21-én délelőtt 10 órakor kezdődő előadásokkal ér véget,melyek a gyimesfelsőloki  Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceumban lesznek „A szeretet és tisztaság szentjei” Szent Erzsébet és Szent Imre életpéldája, valamint „…mert a test az ország és lélek a nép…” Reményik Sándor üzenete századunk magyarságához címmel.

III. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
A rendezvény keretében ma délután 6 órakor tíz székelyföldi képzőművész közös tárlatának lesz a megnyitója A végtelen vonzásában címmel. A művészek különböző kifejezésmód és egyéni meglátás szerint az égi és földi világ összekapcsolására vállalkoztak és erre hívják a szemlélőket is. A kiállítást Hegedűs Enikő művészettörténész nyitja meg a Jakab Antal-ház K termében.

Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében
Szeptember 18-ka és 21-ke között a Barozda együttes koncertet tart több erdélyi helyszínen Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel. Szeptember 18-án, kedden este nyolc órakor a csíksomlyói kegytemplomban, szeptember 19-én, szerda este hét órakor Székelyudvarhelyen, a Polgármesteri Hivatal Szent István termében, szeptember 20-án, csütörtökön este hét órakor Marosvásárhelyen, a Spectrum Színházban és szeptember 21-én, pénteken, este hat órakor Kolozsváron, a Farkas utcai templomban várják az érdeklődőket.

Élet a Lélekben szemináriumok
Szeptember 20-án délután 6 órakor a máréfalvi római katolikus templomban, szeptember 24-én este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában, Marosvásárhelyen a Szent Család Templomban, Szovátán a római katolikus plébánia hittantermében, valamint Görgényüvegcsűrön kezdődik a kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

Élelmiszergyűjtés Pál atya 40 árva gyermeke számára
A kovásznai egyházközség és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend együttesen élelmiszert gyűjt P. Bakó Béla Pál OFM árva gyermekeinek. Az esetleges adományokat kérik, juttassák el a kovásznai plébániára szeptember 21-ig.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, pénteken délután 17 és este 19 óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Szeptember 22-én, szombaton délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál. Szeretettel várnak mindenkit.

Lelkigyakorlat a Mária kertben
Szeptember 21-23 között lelkigyakorlatot tartanak Csíksomlyón, a Mária kertben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vezetésével. További információt a 0740-099347-es telefonszámon vagy a csiksomlyo.mariakert@gmail.com e-mail címen kaphatnak a kedves hallgatók.

Időjárás: A meteorológusok előrejelzései szerint nyárias időjárás várható ezen a héten. A hűvös éjszaka után a nap folyamán a sokéves átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani. Elsősorban a nyugati és a délnyugati régiókban lesz szokatlanul nagy meleg. Nap közben akár 27 fok is lehet. A hegyekben és a délnyugati megyékben elszórtan záporok várhatók.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment