2018. szeptember 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Gellért búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében holnap jubileumi Szent Gellért-búcsút tartanak a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. Autóbusz indul szombaton fél 10 órakor a szentkeresztbányai templomtérről, 10 órakor Felszegből.
Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján is Szent Gellért védelmébe ajánlották a templomot. Búcsúját szeptember 24-én, hétfőn déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Laczkó Vilmos farkaslaki plébános lesz.
A temesvári egyházmegyében szeptember 24-én, hétfőn, Szent Gellért ünnepén délelőtt 11 órakor a nagycsanádi templomban Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét celebrál.

Hangverseny a temesvári székesegyházban
Holnap este nyolc órától a temesvári Szent György székesegyházban hangversenyre kerül sor. Műsoron Franz Schubert és Wolfgang Amadeus Mozart művei szerepelnek. Fellép a Capella Academica Timisiensis és a Banatul Filharmónia kamarakórusa. Hangversenymester dr. Johann Fernbach, az énekkart Iosif Todea vezényli. Orgonán közreműködik dr. Silviana Cîrdu egyetemi tanár, vezényel dr. Walter Kindl székesegyházi karnagy. A belépés díjtalan. Szeretettel várják a kórusmuzsika kedvelőket.ss

Emléktábla avatás Gyergyószentmiklóson
Szeptember 23-án, vasárnap a Szent Miklós-templomban Dani Gergely volt plébános halálának 35. évfordulója alkalmából a fél 11 órakor kezdődő szentmise után emléktáblát avatnak, amelyet a volt diákjai készítettek.

Szent Pio búcsú Erzsébetbányán
Szeptember 23-án vasárnap déli 12 órai kezdettel ünnepi búcsús szentmise lesz Erzsébetbányán a Pietrelcinai Szent Pio tiszteletére épült plébániatemplom, mely az idén ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz, aki a liturgia keretében megáldja a belsőleg megújult templomot. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Ezüstmise Nagybányán
Szeptember 23-án vasárnap este hat órai kezdettel a Nagybányai Szent József-templomban Danku Balázs pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából ezüstmisét mutat be. Szeretettel várják a híveket a közös ünneplésre.

Szent Pio ünnepe Székelyudvarhelyen
Szeptember 24-én, hétfőn a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután öt órától ünnepi szentmisét tartanak. Ezt követően vetített-képes előadás lesz. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Bibliamaraton Marosszentgyörgyön
Szeptember 28-án, tartják a marosszentgyörgyi római katolikus templomban a 2018-as Bibliamaratont, melynek mottója: „Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened”. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten hozzánk a szentíráson keresztül. Biblia olvasásra feliratkozni szeptember 24-ig lehet, Baricz Lajos atyánál vagy Fogarasi Gizellánál a 0758-092941 telefon számon.

Édesanyák lelkinapja- Fiúból Férfit
Szeptember 29-én, szombaton Marosvásárhelyen, a Jakab Antal Kulturális Központban, a Szent Kozma és Damján Plébánia emeletén lelkinapot tartanak elsősorban a fiúkat nevelő édesanyák számára. A lelkinapon Lőrincz Zsolt családterapeuta tart előadást arról, hogy a különböző életszakaszokban mire van szüksége a gyermekeknek az egészséges fejlődéshez. A nap folyamán lesznek még tanúságtételek, tapasztalatok megosztása, műhelymunka, mozgásos gyakorlatok, kiscsoport, ima, szentmise. A program szombaton reggel kilenc és este hét óra között zajlik, ára 35 lej, mely tartalmazza az ebédet is. Bővebb információk az iroda@csalad.ro e-mail címen, vagy Bakó Marikánál a 0742-139380-as telefonszámon kaphatók.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Október 5-e és 6-a között lelkigyakorlatot tartanak orvosok és orvostanhallgatók részére a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban, „Értelem és hit, tudomány és istenhit kapcsolata az orvos életében” mottóval. Meghivott előadók Kellermayer Miklós emeritus orvos professzor és Bakó Béla Pál atya, ferences szerzetes. Jelentkezni október 1-ig lehet. Bővebb információk a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen kaphatók.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja október 2. és 6. között tizenkettedik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában „Különleges vagyok, befogadtok?” mottóval. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény központi témája a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadása/befogadása. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Bonus Pastor Alapítvány Országos Találkozója
Október 5–7. között Kovászna-Vajnafalván rendezik meg a Bonus Pastor Alapítvány őszi Országos Találkozóját, melynek mottója „Több a sok(k)nál! 25 éve együtt a szabadító öröm útján!” Részvételi díj 150 lej. Jelentkezni szeptember 28-ig lehet a következő telefonszámok egyikén: 0757-489778 vagy 0744-237945.

Időjárás: A mai nap folyamán többfelé feltámad a délies szél, északnyugaton erős lökések is lehetnek. Az Erdélyi medence térségében lehet némi felhő az égen, máshol zavartalan lesz a napsütés, délután 28-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 21.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az egeresi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

25 éves a Szent Gellért Alapítvány
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából ma délután öt és este hét óra között egy családias hálaadó ünnepséget tart a Gábor Áron Művelődési Házban, ahol rövid beszédek lesznek az alapítvány vezetője, az alapítványi tagok, támogatók és a partnerek részéről. Ezt követi a fiatalok és sérültek előadásai, majd képes bemutató fejlődésükről, az alapítvány megvalósításairól. Holnap délelőtt 11 órától jubileumi Szent Gellért búcsús szentmisét mutatnak be a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Háznál, melynek végén lesz egy plakett avatás, Portik Bakai Sándor, néhai szentegyházasfalvi plébános, és az Alapítvány megalapítójának emlékére. Szeretettel várnak mindenkit.

Barozda-koncert Kolozsváron
A Barozda együttes koncertet tart Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel Kolozsváron, a Farkas utcai templomban, ma este 6 órakor. Szeretettel várják mindazokat, akik érdeklődnek a középkori zene iránt!

Élelmiszergyűjtés Pál atya 40 árva gyermeke számára Kovásznán
A kovásznai egyházközség és a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend együttesen adományokat gyűjt a marosvásárhelyi P. Bakó Béla Pál OFM árva gyermekeinek. Az esetleges adományokat még a mai nap folyamán lehet eljuttatni a kovásznai plébániára.

Családi nap Magyarfenesen
A szászfenesi és magyarfenesi plébánia szervezésében holnap délelőtt tíz órától József álmodik címmel családi napot tartanak. Jelentkezni a romkat.ro oldalon lehetséges, a regisztrációs űrlap kitöltésével és elküldésével.

Antal Veronika boldoggá avatása
Ferenc pápa idén, január 27-én kelt dekrétumával elismerte a csángó ferences harmadrendi, Antal Veronika vértanúságát, akit szentmiséről hazatérőben öltek meg, miközben tisztaságát védte. Antal Veronika 1935. december 7-én született Nisiporeşti-en és 1958. augusztus 7-én halt meg Halasfalván. A tiszta élet megőrzésében és az igazi öröm megtalálásában méltó példaképe és közbenjárója a fiataloknak. Szeptember 22-én, holnap  szülőfalujában, Nisiporești-en avatják őt boldoggá a 11 órakor kezdődő szentmise keretében.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
Kalányos Ottó, erdélyi egyházmegyés kispap Fiatalként fiataloknak, Mindenkinek című könyvének bemutatójára kerül sor holnap délután fél hét órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia altemplomában. Az eseményt énekével színessé teszi Eötvös Rémusz, a Felszállott a páva című tehetségkutató program különdíjasa. Szeretettel várnak mindenkit!

XVI. Márton Áron zarándoklat
Október 6–8. között újra megszervezik az immár hagyományosnak számító zarándoklatot, amely Áron püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely, Gyulafehérvár. A zarándokutat Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul, és Csíkszeredán is áthaladva útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezés és információ: Ferencz Kornéliánál a 0726-107002-es telefonszámon, vagy Szász Nóránál, a 0744-472178-as telefonszámon.

Veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának szervezésében veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára. A Singer Magdolna által kidolgozott és bibliodramatikus elemekkel bővített, veszteségfeldolgozó módszer segítségével szeretnének a szervezők lehetőséget nyújtani a gyógyulásra mindazoknak az elváltaknak, akik úgy érzik, hogy a válásuk előtt, alatt és után kapott sérüléseik visszaköszönnek a hétköznapjaikban, megnehezítve a békés, harmonikus életvitelük kialakulását. Csoportvezetők: Sánta Virág Edit –veszteségfeldolgozó csoport-vezető, pszichológus, bibliadramatikus, mentálhigiénés szakember és Pál-Jakab István, veszteségfeldolgozó csoport-vezető, lelkigondozó. Két intenzív hétvégére hívják meg az elváltakat: az első hétvége október 12–14. között lesz megszervezve a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánián, a második hétvége időpontja az első hétvégén lesz leszögezve. A részvételi díj 100 RON/hétvége (ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit.) A program kapcsán további részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon találnak, ugyanott lehet regisztrálni is október 5-ig.

Időjárás: A mai nap folyamán többfelé feltámad a délies szél, északnyugaton erős lökések is lehetnek. Az Erdélyi medence térségében lehet némi felhő az égen, máshol zavartalan lesz a napsütés. Hajnalban 8-16, délután 28-31 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment