2018. szeptember 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Kozma és Damján ünnepe
Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban a búcsús szentmise ma délután 6 órakor kezdődik.

Kötődés – az éltető erő
A budapesti székhelyű ERGO–Európai Regionális Szervezet szeretettel meghív minden érdeklődőt a Külhoni Magyar Családok Éve székelyföldi rendezvénysorozat keretében sorra kerülő KÖTŐDÉS – AZ ÉLTETŐ ERŐ című pódiumbeszélgetésekre, amelyek ma 19 órától Marosvásárhelyen a Szent Imre Kollégiumban; holnap 18 órától Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia dísztermében; pénteken, 28-án, 18 órától Csíksomlyón a Jakab Antal Ház Konferenciatermében lesznek megszervezve.

Képzés az erőszakmentes kommunikációról
A szatmári püspökség világiak irodája meghívására szeptember 28-30 között Karl Luster-Haggeney, a Hamm-i (Németország) Integrációs Központ vezetője képzést tart az erőszakmentes kommunikációról a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. Karl Luster-Haggeney ahhoz ad majd gondolatokat hallgatóságának, hogyan közelítsenek ítéletmentesen társaikhoz, hogyan figyeljenek egymásra anélkül, hogy értékelnének. Megtanulhatják továbbá, hogyan lehet az érzéseket és a szükségleteket tudatosítani majd pedig kifejezni elvárások nélkül, megadva a szabadságot, hogy a társak mondhassanak igent és nemet is. De támpontokat kapnak arra, hogyan erősítsék meg kapcsolataikat, ha pedig egy kapcsolat felbontása elkerülhetetlen, hogyan lehet azt ítélet és sérülések nélkül meglépni. A képzéssel kapcsolatban az érdeklődő hívásokat a 0261 715 011-es telefonszámon várják.

Bibliai alapkurzus Kézdivásárhelyen
Szeptember 28-30 között bibliai alapkurzus lesz Kézdivásárhelyen, az Apor Péter Szakközépiskolában (Iskola u. 1 szám). Jelentkezni a 0752 900888-as telefonszámon vagy az orsolyamagos@gmail.com e-mail-címen lehet.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében lelkinap lesz szeptember 29-én, szombaton, délelőtt kilenc és este hét óra között Csíksomlyón a Multifunkcionális központban. Ez az alkalom a lelki egészség, gyógyító tevékenység és a személyes hit hármasáról szól, kifejezetten orvosok részére. A lelkinap programjai között szerepel ima, meditáció, előadás, közös ebéd és elcsendesedés. Meghívott előadók: Kellermayer Miklós orvos professzor, a pécsi Tudományegyetemről, Kórodi Csaba, református lelkipásztor, kórházlelkész és Szénégető István plébános. Hívnak mindenkit, aki a szürke hétköznapok terhe mellett csendes együttlétre, feltöltődésre vágyik. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni ma este 8 óráig lehet dr. Dobos Gyöngyvérnél a 0744 909835 vagy dr. Tóth Zsuzsannánál a 0745 296578 telefonszámokon.

Körúton a 25 éves Szent Ferenc Alapítvány
A dévai Szent Ferenc Alapítvány névadójának, Szent Ferencnek, a 25 évért hála körutat tart október 1-7-ke között. Hívnak mindenkit imádkozni, énekelni, hálát adni a jó Istennek és az Ő alázatos szolgájának Assziszi Szent Ferencnek.
A körút állomásait a magnificat.ro internetes portálon találják. Bővebben a mai Déli Magazinban hallhatnak.

Catholic Expo 2018
Kolozsváron, az Expo Transilvania kiállítási csarnokban lesz Délkelet-Európa legnagyobb egyházi vásárára, a Catholic Expo. A Catholic Expo-t kétévente szervezik meg Kolozsváron s a hazai katolikusoknak szól. A kiállításon vallásos tárgyak, kellékek, templomi berendezések tekinthetők meg olaszországi, lengyelországi, magyarországi, romániai és ausztriai kiállítók jóvoltából. A kiállítás október 4–6. között látogatható délelőtt 10 és este 7 óra között. A rendezők minden érdeklődőt várnak.

Légy önkéntes Németországban!
A Gyulafehérvári Caritas külföldi önkéntes szolgálatra hívja azokat a 18-27 év közötti fiatalokat, akik:
-nyitottak az idegen kultúrák megismerésére,
-szívesen kipróbálnák magukat új helyzetekben, kíváncsiak és tanulni szeretnének,
-vállalják az egy éves Németországban való tartózkodást,
-vállalják a heti 39 órás munkát egy szociális intézményben.
A jelentkezőket október 8-ig várják. További információ a caritas-ab.ro/hu/legy-onkentes-nemetorszagban  weblapon található.

Szentföldi zarándoklat
November 19-26 között zarándoklatot szerveznek a Szentföldre. Érdeklődni Fábián László atyánál, a 0744599726-os telefonszámon lehet.

Időjárás: Csütörtök reggelig meghosszabbította az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) fokozott lehűlésre vonatkozó figyelmeztetését, amely az ország egész területére érvényes.  Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. A hideg hajnal után, délután 13-18 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. szeptember 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a görgényszentimrei templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Bibliamaraton Marosszentgyörgyön
Szeptember 28-án, tartják a marosszentgyörgyi római katolikus templomban a 2018-as Bibliamaratont, melynek mottója: „Szívembe rejtem igéidet, hogy ne vétkezzem ellened”. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten hozzánk a szentíráson keresztül. Biblia olvasásra feliratkozni lehet, Baricz Lajos atyánál vagy Fogarasi Gizellánál a 0758-092941 telefon számon.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében lelkinap lesz szeptember 29-én, szombaton, délelőtt kilenc és este hét óra között Csíksomlyón a Multifunkcionális központban. Ez az alkalom a lelki egészség, gyógyító tevékenység és a személyes hit hármasáról szól, kifejezetten orvosok részére. A lelkinap programjai között szerepel ima, meditáció, előadás, közös ebéd és elcsendesedés. Meghívott előadók: Kellermayer Miklós orvos professzor, a pécsi Tudományegyetemről, Kórodi Csaba, református lelkipásztor, kórházlelkész és Szénégető István plébános. Hívnak mindenkit, aki a szürke hétköznapok terhe mellett csendes együttlétre, feltöltődésre vágyik. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni ma este 8 óráig lehet dr. Dobos Gyöngyvérnél a 0744 909835 vagy dr. Tóth Zsuzsannánál a 0745 296578 telefonszámokon.

Édesanyák lelkinapja- Fiúból Férfit
Szeptember 29-én, szombaton Marosvásárhelyen, a Jakab Antal Kulturális Központban, a Szent Kozma és Damján Plébánia emeletén lelkinapot tartanak elsősorban a fiúkat nevelő édesanyák számára. A lelkinapon Lőrincz Zsolt családterapeuta tart előadást arról, hogy a különböző életszakaszokban mire van szüksége a gyermekeknek az egészséges fejlődéshez. A nap folyamán lesznek még tanúságtételek, tapasztalatok megosztása, műhelymunka, mozgásos gyakorlatok, kiscsoport, ima, szentmise. A program szombaton reggel kilenc és este hét óra között zajlik, ára 35 lej, mely tartalmazza az ebédet is. Bővebb információk az iroda@csalad.ro e-mail címen, vagy Bakó Marikánál a 0742-139380-as telefonszámon kaphatók.

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
Október 2-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen a Családpasztorációs Központ szervezésében. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart és december 4-én ér véget.
A találkozók kedd esténként vannak 19-21 óra között. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából.
Azok jelentkezését várják, akik a 2019-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél.
Jelentkezni október 1-ig lehet a következő elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743 138784 (Szénégető István) vagy adelasofalvi@yahoo.com, 0744 799055 (Sófalvi házaspár).

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja október 2. és 6. között tizenkettedik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában „Különleges vagyok, befogadtok?” mottóval. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény központi témája a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadása/befogadása. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának szervezésében veszteségfeldolgozó csoport indul elváltak számára. A Singer Magdolna által kidolgozott és bibliodramatikus elemekkel bővített, veszteségfeldolgozó módszer segítségével szeretnének a szervezők lehetőséget nyújtani a gyógyulásra mindazoknak az elváltaknak, akik úgy érzik, hogy a válásuk előtt, alatt és után kapott sérüléseik visszaköszönnek a hétköznapjaikba, megnehezítve a békés, harmonikus életvitelük kialakulását.
Csoportvezetők: Sánta Virág Edit és Pál-Jakab István. Két intenzív hétvégére hívják meg az elváltakat: az első hétvége október 12–14. között lesz megszervezve a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánián, a második hétvége időpontja az első hétvégén lesz leszögezve. A részvételi díj 100 RON/hétvége (ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit.) A program kapcsán további részleteket a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ honlapján, a csalad.ro oldalon találnak, ugyanott lehet regisztrálni is október 5-ig.

Időjárás: Csütörtök reggelig meghosszabbította az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) fokozott lehűlésre vonatkozó figyelmeztetését, amely az ország egész területére érvényes.  Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Hideg lesz a hajnal, általában -3 és +4 fok közé hűl a levegő, de a fagyzugos helyeken -4, -5 fok is lehet. Délután 13-18 fok közötti értékeket mérhetünk. Már csak a keleti és a délkeleti országrészben lesz élénkebb a légmozgás, 45-55 km/órás széllökésekre kell számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2018. szeptember 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment