2018. szeptember 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

XVII. Nemzetközi ökumenikus kórustalálkozó Sepsiszentgyörgyön
A Laudate kamarakórus szervezésében szeptember 29-én, szombaton délelőtt fél tizenegytől ökumenikus kórustalálkozó lesz a Krisztus Király templomban. Fellépnek: a Cantus kamarakórus Kézdivásárhelyről, a Szemerjai református dalárda, a Pro Musica kamarakórus, a csíksomlyói kegytemplom kórusa, a Kriza János unitárius dalárda, a Vox Humana kamarakórus, a Madéfalvi gyermek-schola és a szervező Laudate kamarakórus. Minden zenekedvelőt várnak.

Szent Mihály főangyal ünnepe
Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, a főegyházmegye és a főszékesegyház védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják a Hittudományi Kar tanévnyitó Veni Sancte-ját is. A szentmise szónoka Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános lesz. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a székesegyház búcsújára, a szentmisébe bekapcsolódhatnak rádiónk hullámhosszán.
Székelypálfalván, Farkaslaka filiájában, szintén szeptember 29-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor ünnepelnek. A szentmisét Orbán Menyhért helyi nyugalmazott plébános celebrálja szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából. A búcsú szónoka Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános.
A lemhényi plébániatemplom búcsúját is szombaton délelőtt 11 órakor tartják, melyen Papp Márton imecsfalvi plébános prédikál.
Székelykeresztúr filiájában, az etédi templomban ugyancsak szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét, szónoka Tubák László nyugalmazott plébános.
A csíkszentmihályi egyházközségben szintén szombaton, délelőtt 11 órától kezdődik a szentmise. A búcsús szónok: Csintalan László csíkdelnei plébános.
Jobbágyfalva filiájában, a vadadi templomban az ünnepi szentmisét szombaton déli 12 órakor mutatják be.
A türkösi plébániatemplomban is Szent Mihály napján délután 5 órakor tartják a búcsút. A szentbeszédet Fülöp Zsombor brassó-belvárosi segédlelkész mondja.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom búcsúja szeptember 29-én, szombaton délután 6 órakor kezdődik. A szentmisét, melynek szónoka Sajgó Balázs a gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója, rádiónk élő adásban közvetíti.
A Jobbágytelkéhez tartozó székelyhodosi templom búcsúján szeptember 30-án, vasárnap délután 1 órakor a szentmise főcelebránsa Csíki Dénes aranymisés plébános Nyárádköszvényesről, szónoka pedig Rózsa Gáspár deményházi plébános.
A jegenyei Szent Mihály-templomban vasárnap, szeptember 30-án ünnepelnek. A délután 2 órakor kezdődő szentmisén Takó István egyetemi lelkész, a kolozsvári Szent Péter és Szent Pál egyházközség plébánosa tartja a homíliát.
Az arad-gáji plébániához tartozó Sofronya római katolikus közössége szeptember 30-án, vasárnap ünnepli a templombúcsút. A Szent Mihály főangyal tiszteletére felszentelt templom 50 évvel ezelőtt épült Kóbor György akkori aradi segédlelkész, kezdeményezésére és irányításával. A templomot a jeles eseményre a helyi közösség jelentős hozzájárulásával teljes egészében felújították. Sándor Tivadar arad-gáji plébános meghívására a jubileumi templombúcsú alkalmából a szentmisét Kóbor György ny. lelkipásztor, a csáki Caritas szervezet igazgatója celebrálja.

Vendégkórus a székesegyházban
A nagyváradi római katolikus székesegyházban szeptember 30-án, vasárnap a déli fél tizenkét órakor kezdődő szentmisén a nemeskéri (Magyarország) pedagógusok 40 fős kórusa teljesít szolgálatot.

Termény megáldása Érmihályfalván
Az érmihályfalvi Dióverő Nagyvásáron ünnepélyes szertartás keretében adnak hálát az érmelléki hívek az idei termésért és kérik Isten áldását a betakarított terményekre. A szeptember 30-án, vasárnap délután öt órakor tartandó szertartáson részt vesz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is.

Koncert Nagyváradon
A zene világnapja tiszteletére szeptember 30-án, vasárnap délután öt órától Impressziók a régizene tükrében címmel orgonahangverseny lesz. Az eseménynek a Szent Anna – Orsolyiták temploma ad helyet. Műsoron többek között Hildegard von Bingen, Libre Vermell de Montserat, G. Frescobaldi, F. Caccini, M. Rossi, A. Banchieri, Bakfark Bálint, Kájoni János, Esterházy Pál és más híres szerzők zeneművei szerepelnek. Ének és orgona Szeghalmi Emese.

Körúton a 25 éves Szent Ferenc Alapítvány
Hála körutat tart október 1-7-ke között a dévai Szent Ferenc Alapítvány névadójának, Szent Ferencnek, az elmúlt 25 évért. Hívnak mindenkit imádkozni, énekelni, hálát adni a Jóistennek és az Ő alázatos szolgájának Assziszi Szent Ferencnek. A körút állomásait a magnificat.ro internetes portálon találják.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programja október 2-6 között tizenkettedik alkalommal szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában „Különleges vagyok, befogadtok?” mottóval. A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket megszólító rendezvény központi témája a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadása/befogadása. Várnak minden érdeklődőt.

Időjárás: Holnap 20 fok fölé emelkednek a maximumok, szombaton újabb hidegfront hoz csapadékot, lehűlést. Szombatig csapadék nem várható, sokat fog sütni a nap, erősödik a nappali felmelegedés. A reggelek viszont csípősen indulnak, a fagyzugos helyeken 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 27.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a görgényüvegcsűri templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat hetedik évadának nyitóeseményeként Kötődés – az éltető erő címmel pódiumbeszélgetést tartanak ma délután hat órai kezdettel a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében. A beszélgetés résztvevői: Ékes Ilona, az Europai Regionális Szervezet (ERGO) elnöke, Fórika Sebestyén, a gyertyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója, Koós Judit, ifjúsági bűnmegelőzési tanácsadó, valamint Korom Imre, a Munkás Szent József templom plébánosa. A beszélgetést Varga Gabriella újságíró, az ERGO sajtóreferense vezeti. Várnak minden érdeklődőt.

Beszélgetéssorozat fiataloknak Nagybányán
A Szentháromság plébánia egyetemistáinak szervezésében „Szabad vagy (ma este)?” címmel beszélgetéssorozat indul. Várják a 16 éven felüli fiatalokat ma este hét órára a Colonello kávéházba. A beszélgetés első témája a facebook lesz.

Taizé-imaóra a Barátok Templomában
„Nyugalmat talál lelketek.“ (Mt 11,30) mottóval minden hónap negyedik csütörtökjén Taizé-imaórát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a nagyváradi Barátok Templomában. Az első alkalom ma este hét órától lesz megtartva, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bibliai alapkurzus Kézdivásárhelyen
Szeptember 28-30 között bibliai alapkurzus lesz Kézdivásárhelyen, az Apor Péter Szakközépiskolában (Iskola u. 1 szám). Jelentkezni a 0752-900888-as telefonszámon vagy az orsolyamagos@gmail.com e-mail címen lehet.

Képzés az erőszakmentes kommunikációról
A szatmári püspökség világiak irodája meghívására szeptember hónap utolsó hétvégéjén, azaz 28-30 között Karl Luster-Haggeney, a Hamm-i (Németország) Integrációs Központ vezetője képzést tart az erőszakmentes kommunikációról a nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. A képzéssel kapcsolatban az érdeklődő hívásokat a 0261-715011-es telefonszámon várják.

Bérmálás Érsemjénben
Szeptember 30-án, vasárnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök 49 érsemjéni fiatalnak szolgáltatja ki a keresztény nagykorúság szentségét. A fiatalok felkészítését Nagy János plébános végezte.

Vendégkórus a székesegyházban
A nagyváradi római katolikus székesegyházban szeptember 30-án, vasárnap a déli fél tizenkét órakor kezdődő szentmisén a nemeskéri (Magyarország) pedagógusok 40 fős kórusa teljesít szolgálatot.

Koncert Petrozsényben
A VIII. Hunyad megyei magyar napok alkalmából orgona és szaxofon koncertet tartanak Petrozsényban, a Szent Borbála római katolikus templomban szeptember 30-án, vasárnap este fél héttől. Közreműködnek: Potyó István orgonán és Réman Zoltán szaxofonon. Minden zenekedvelőt várnak.

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
Október 2-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen, a Családpasztorációs Központ szervezésében. A jegyeskurzus egyházi és szakmai segítség fiataloknak, akik házasságra készülnek, lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, egyben ismerkedési lehetőség más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre. A kurzus nyolc hétig tart, december 4-én ér véget, a találkozók pedig kedd esténként lesznek 19-21 óra között. Az együttlétek formája interaktív. Lesznek meghívottak (lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok), akik előadásokat tartanak, de ezen kivül alkalom lesz a beszélgetésre, csoportmunkára egyaránt.
Első sorban azokat várják, akik a 2019-es év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni október 1-ig lehet Szénégető István atyánál a 0743-138784-as telefonszámon, vagy a Sófalvi házaspárnál, a 0744-799055-ös telefonszámon.

Időjárás: Ma is a napsütésé lesz a főszerep, csupán az Erdélyi medence térségében lehet időnként több felhő az égen, de csapadék nem  várható. A délnyugati szél északkeleten még élénk lehet. Csípős marad a hajnal, délután pedig 13 és 19 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment