2018. szeptember 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kisboldogasszony-napi búcsúk
Szeptember 8-án, szombaton ünnepeljük Kisboldogasszony napját. A gyulafehérvári főegyházmegyében a szászrégeni plébániatemplomban délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.
A zágoni templomban is délelőtt 11 órától ünneplik Kisboldogasszony napját. A szentmise Vargha Béla főesperes-plébános mutatja be Kézdivásárhelyről.
Szombaton délelőtt 11 órától Imecsfalván is búcsút tartanak. A szentmisén Farkas Zsombor gelencei segédlelkész prédikál.
A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje szintén délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész lesz.
A lövétei egyházközség búcsúünnepén, déli 12 órakor Obermájer Ervin, a gyulafehérvári hittudományi főiskola prefektusa tartja a homíliát.
Szintén déli 12 órától tartják a marosugrai búcsút. A szentmise keretében igét hirdet László Szabolcs, nagyernyei plébános.
Székelyvéckén ugyancsak déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek keretében Bene Gábor atyát is köszöntik aranymiséje alkalmából és 41 éves papi szolgálatáért.   
Zetelekán délután fél egy órakor kezdődik a búcsú. A szentmise főcelebránsa Miguel Maury Buendía apostoli nuncius. aki a liturgia keretében megáldja az új orgonát. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
Jobbágytelkén délután egy órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa Csíki Dénes aranymisés plébános Nyárádköszvényesről, szónoka pedig Rózsa Gáspár deményházi plébános lesz.
Jegenye filiájában, Egeresen a templom búcsúját szintén délután egy órakor kezdődik. A szentmisén Mihály Imre marosújvári plébános prédikál.
Petrozsény filiájában, Aninószán ugyancsak délután egy órakor mutatják be a szentmisét. Az ünnep szónoka Veres Stelian plébános-helyettes lesz Kolozsvárról.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját szeptember 8-án délután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián. A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ezen a napon.
Gyergyószentmiklóson az örmény templom búcsúját szeptember 9-én, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, aki a liturgia keretében megáldja a templom restaurált ólomüveg-ablakait és a temetőkápolna részére egy új harangot.  A szentmisén jelen lesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó. Az ünnep előestéjén, pénteken 19 órakor Mária köszöntőt tartanak gyertyás körmenettel a végén. A szentmise szónoka: Trucza Sándor nyugalmazott plébános.
Tusnádfürdőn szeptember 9-én, vasárnap a fél egy órakor kezdődő búcsú főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Rajk János, Budapest-pestszenterzsébeti plébános.
A temesvári egyházmegyében a márairadnai bazilikában a szombaton délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter esztergom-budapesti bíboros-érsek mutatja be. A szentmisét követően a nagyváradi zarándokok keresztúti ájtatosságon vesznek részt a kegytemplom mögötti hegyen.
A temesvár-józsefvárosi közösség szeptember 8-án, ünnepli a templombúcsút, a szentmisét este 6 órakor Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében újabb vetítés lesz Szatmárnémetiben szeptember 8-án, szombaton este 7 órától a plébánia Merk Mihály termében. A résztvevők a Végtelen hit című amerikai drámát, sport filmet nézhetik meg. Minden érdeklődőt várnak.

Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbra
A nagyváradi egyházmegye papjai és hívei Szentjobbra zarándokolnak szeptember 9-én vasárnap, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok a Brünn-i Fekete Madonna felújított kegyképével. Böcskei László megyéspüspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét.

Kiállítás Szilágysomlyón
Szeptember 13-án, csütörtökön este 7 órától a Közi Horváth József népfőiskola Az én templomom nevezetű vándorkiállítása kerül bemutatásra a szilágysomlyói közösségi házban. A kiállítást Szalai Viktor a népfőiskola elnöke nyitja meg. Közreműködik: Barcsa Zsuzsanna Petőfi Sándor ösztöndíjas hegedűművész.

Orgonakoncert Csíksomlyón
Szeptember 12-én, szerdán este nyolc órától a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncert ad Pap Attila orgonaművész. Az est folyamán híres barokk zeneszerzők művei csendülnek fel. Szeretettel várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Zarándoklat Lengyelországba
Október 17-22 között, a pálos szerzetesek „Két jó barát” mottóval zarándokútra hívják az érdeklődőket, Lengyelországba, Zakopane, Krakkó, Czestochowa, Ószandec, Kassa, Máriapócs érintésével. A zarándokút lelkivezetője Bátor Botond pálos szerzetes lesz. Jelentkezni és érdeklődni a 0742-599559-es telefonszámon  lehet.

Időjárás: A mai napon a napos időszakok mellett időnként gomolyfelhők takarhatják a napot, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Északkeleten helyenként élénk lehet az északias szél. A friss hajnalt követően délután 23-29 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 6.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosjárai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Szentségimádás a családokért Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánián minden hónap elsőcsütörtökén így ma este is találkoznak az édesanyák, édesapák, férjek, feleségek, gyerekek, nagymamák, hogy együtt imádkozzanak gyermekeikért, férjükért, feleségükért, szüleikért, unokáikért, elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban szeptember 7-én, holnap este tíz órától virrasztás lesz, amelyet a rádiónk élő adásban közvetít. Várnak mindenkit aki az Úr Jézus jelenlétében szeretne eltölteni néhány órát.

Zarándoklat Máriaradnára
Az előző évekhez hasonlóan szeptember 8-án, szombaton Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei a főpásztor vezetésével az Arad-megyei Máriaradnára zarándokolnak. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét Erdő Péter esztergom-budapesti bíboros-érsek mutatja be. A szentmisét követően a nagyváradi zarándokok keresztúti ájtatosságon vesznek részt a kegytemplom mögötti hegyen.

Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbra
A nagyváradi egyházmegye papjai és hívei Szentjobbra zarándokolnak szeptember 9-én vasárnap, ahol a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, Szent István és Szent László király oltalmát kérik közösségeink, családjaink megújulásáért. Az áldást követően Szentjobb utcáin körmenetet tartanak a zarándokok a Brünn-i Fekete Madonna felújított kegyképével. Böcskei László megyéspüspök 2016-ban kiemelkedő szentéllyé nyilvánította a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy minden évben közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét.

Elsősegély képzés Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson elsősegély képzés indul, mindazon személyeknek, akik szeretnék tudni, hogy mi a teendő az orvos és mentő megérkezéséig, és akit érdekelhet az elsősegélynyújtás. Elsősorban a kisgyermekes szülőket várják. A képzésre szeptember 12-én, szeptember 26-án és október 3-án  kerül sor, délután négy és kilenc óra között. Jelentkezni szeptember 7-ig lehet 0732-830007 telefonszámon. Bővebben a caritas-ab.ro oldalán olvashatnak.

Tanfelszerelés-gyűjtés Temesváron
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári kirendeltségén is tanszeradományt gyűjtenek, hogy azok a gyermekek is elkezdhessék a tanévet, akiknek a családjában a mindennapi betevő is gondot okoz. Az adományokat a szalvatoriánus rendházban lehet leadni 1918. december 1. utca 1. szám alatt szeptember 10-éig.

Tanulóklub indul időseknek Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas időseknek szóló tanulóklubot indít Csíkszeredában. Főként szerény körülmények között élő, a 65. életévüket betöltött személyeket várnak, akik nem akadályozottak az írásos vagy mozgásos feladatvégzésben, illetve nyitottak ismerkedésre, önmaguk fejlesztésére és tanulásra. A tanulóklub helyszíne a Szent Imre Ifjúsági Központ, mely heti rendszerességgel várja vendégeit szeptember 12-től december 19-ig. Érdeklődni és jelentkezni szeptember 10-ig lehet a 0732 830157-es telefonszámon.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton azaz szeptember 15-én, déli tizenkét órakor szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony közelében felállított keresztnél és romoknál. A közös indulás az Ózon Hoteltől lesz. Gyülekezés délelőtt 10 órakor, majd negyed 11-kor indulás. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek. A Pálos testvérek a szentmise után az Ózon Hotel mellett, mindenkit szeretetlakomára várnak! Rossz idő esetén a szentmisét a hargitafürdői Szent István templomban, a szeretetvendégséget a Szent István házban tartják.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 21. és 23-ka között. Szeretettel várják minden olyan 16 és 34 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 19-ig lehet a 0749-912-283-as telefonszámon.

Időjárás: A mai napon a napos időszakok mellett időnként gomolyfelhők takarhatják a napot, egy-egy futó zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Északkeleten helyenként élénk lehet az északias szél. A friss hajnalt követően délután 23-29 fokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment