2018. szeptember 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Gyermek- és ifjúsági nap a gyimesfelsőloki plébánián
A gyimesfelsőloki plébánia szervezésében gyermek- és ifjúsági napot tartanak szeptember 8-án, holnap déli 12 órától az ifjúság éve és Kisboldogasszony ünnepe jegyében. Szeretettel várnak minden 6–15 év közötti gyermeket és fiatalt, hogy a Szűzanyára, a családban és az egyházban betöltendő szerepükre fókuszálva együtt tölthessenek egy délutánt.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében újabb vetítés lesz Szatmárnémetiben szeptember 8-án, szombaton este 7 órától a plébánia Merk Mihály termében. A résztvevők a Végtelen hit című amerikai drámát, sport filmet nézhetik meg. Minden érdeklődőt várnak.

Mária neve búcsúk
A Gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 9-én, vasárnap és 12-én, szerdán ünneplik. Mindkét alkalommal a szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek. Vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisén Timár Sándor P. Asztrik OFM kaplonyi házfőnök prédikál. Szerdán délelőtt fél 11 órakor a szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálja, a szentbeszédet pedig Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa tartja. Szeptember 12-én, este 8 órakor koncertet tart Pap Attila székelyudvarhelyi orgonaművész.   
Bethlenfalván szeptember 9-én, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise. A szentbeszédet Koncsag László szentegyházi plébános tartja.
Marosjárán, szeptember 9-én, vasárnap délután 1 órakor Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános lesz a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában a Mária Szent neve búcsú szeptember 12-én, délután 5 órakor lesz. A szentbeszédet Nagy László Eörs szentivánlaborfalvi plébános tartja. Ez a nap egyben örökös szentségimádási nap is a homorródaróci katolikus közösség számára. A szencsedi kápolnában szeptember 15-én, szombaton délután 1 órakor, Balázs Imre  nyugalmazott plébános mutatja be a búcsús szentmisét.
A Temesvári egyházmegyében a Mária nevére felszentelt zimándújfalui templom búcsúünnepségét szeptember 9-én, vasárnap déli 12 órától tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Fejes Rudolf Anzelm apát, váradhegyfoki prépost-prelátus lesz.
A nagycsanádi egyházközséghez tartozó Óbéb római katolikus templomát Szűz Mária Szent Neve tiszteletére szentelték. A templombúcsút szeptember 9-én, vasárnap ünnepli a közösség. A szentmisét 12 órai kezdettel ft. Bene Tamás nagycsanádi plébános mutatja be.

Adj, király, katonát! – ifjúsági vetélkedő
A Magyari Ifjúsági Tanács idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. A feliratkozás szeptember 10–17. között zajlik a www.mitesek.net weboldalon található linken.

Kiállítás Szilágysomlyón
Szeptember 13-án, csütörtökön este 7 órától a Közi Horváth József népfőiskola Az én templomom nevezetű vándorkiállítása kerül bemutatásra a szilágysomlyói közösségi házban. A kiállítást Szalai Viktor a népfőiskola elnöke nyitja meg. Közreműködik: Barcsa Zsuzsanna Petőfi Sándor ösztöndíjas hegedűművész.

A Hargitára hívnak imádkozni a pálos testvérek
Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton azaz szeptember 15-én, déli tizenkét órakor szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony (relé) közelében felállított keresztnél és romoknál. A közös indulás az Ózon Hoteltől lesz. Gyülekezés délelőtt 10 órakor, majd 10:15 indulás. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek. A Pálos testvérek a szentmise után az Ózon mellett, mindenkit szeretetlakomára várnak!
Rossz idő esetén a szentmisét a hargitafürdői Szent István templomban és a szeretetvendégséget a Szent István házban tartják.

Élet a Lélekben szemináriumok
Szeptember 20-án délután 6 órakor a máréfalvi római katolikus templomban, szeptember 24-én este 7 órakor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában és Szovátán a római katolikus plébánia hittantermében kezdődik a kilenc hetes Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre. A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Mindenkit várnak, aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét. Jelentkezni a helyszíneken lehet a kezdés időpontján.

Ferences lánytábor Széken
Az erdélyi ferencesek lánytábort szerveznek Széken szeptember 21. és 23-ka között. Szeretettel várják minden olyan 16 és 34 év közötti lány, nő, hölgy jelentkezését, akik szeretnének egy hétvégét Isten jelenlétében és egymás szolgálatában eltölteni. A tábor célja a keresztény női identitás tudatosítása, a ferences lelkiség nőként való megélése. Mindemellett lesz kis kézimunka, házimunka, barangolás a természetben, kötetlen együttlét és örömteli percek. Jelentkezni szeptember 19-ig lehet a 0749-912-283-as telefonszámon.

Időjárás: Késő nyári melegben, sok napsütésben lesz részünk a hétvégén, de a záporok, zivatarok sem maradnak el.  A mai nap folyamán nyugaton szinte zavartalan lesz a napsütés, míg a megnövekvő gomolyokból főleg keleten és az Erdélyi medencében alakulhatnak ki kisebb záporok, esetleg egy-egy zivatar. Északkeleten lehet helyenként élénk a szél, másutt gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalra helyenként párássá, ködössé válhat a levegő. Napközben 25-29 fokig melegszik a levegő. 

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozson tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken, így ma is virrasztás van, amelyet rádiónk élő adásban közvetít. Szánjunk időt ilyen módon is az imára és lehetőségeinkhez mérten kapcsolódjunk bele az engesztelésbe.

Elsősegély-képzés Gyergyószentmiklóson
Elsősegély-képzés indul Gyergyószentmiklóson a Caritas szervezésében szeptember 12-én, 26-án és október 3-án délután négy és este kilenc óra közötti időintervallumban. A képzésre elsősorban kisgyermekes szülőket, illetve azokat várják, akik valamilyen balesetveszélyes munkakörben dolgoznak, de a program nyitott mindazon személyeknek, akik szeretnék tudni, hogy mi a teendő az orvos és mentő megérkezéséig. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0732 830 007-es telefonszámon, vagy a reka.trucza@caritas-ab.ro e-mail címen.

Gyermek- és ifjúsági nap a gyimesfelsőloki plébánián
A gyimesfelsőloki plébánia szervezésében gyermek- és ifjúsági napot tartanak szeptember 8-án, holnap déli 12 órától az ifjúság éve és Kisboldogasszony ünnepe jegyében. Szeretettel várnak minden 6–15 év közötti gyermeket és fiatalt, hogy a Szűzanyára, a családban és az egyházban betöltendő szerepükre fókuszálva együtt tölthessenek egy délutánt.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Filmklub Szatmárnémetiben
A Szentlélek plébánia szervezésében újabb vetítés lesz Szatmárnémetiben szeptember 8-án, holnap este 7 órától a plébánia Merk Mihály termében. A résztvevők a Végtelen hit című amerikai drámát, sport filmet nézhetik meg. Minden érdeklődőt várnak.

Őszi felvételi a BBTE Római Katolikus Teológia Karon
A kolozsvári BBTE Római Katolikus Teológia Kar őszi felvételit hirdet szeptember 10–18. között, azokra az államilag támogatott, azaz ingyenes helyekre, amelyek még megpályázhatók a júliusi felvételi időszak lezárását követően. A szeptemberi felvételire maradt 8 hely Kolozsváron, 14 hely Gyulafehérváron, tehát 22 hely alapképzésen és 3 hely Kolozsváron mesteri képzésen. Bővebb információ a kar honlapján a rocateo.ubbcluj.ro/hu/ oldalon található.

Tanfelszerelés-gyűjtés Temesváron
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári kirendeltségén is tanszeradományt gyűjtenek, hogy azok a gyermekek is elkezdhessék a tanévet, akiknek a családjában a mindennapi betevő is gondot okoz. Az adományokat a szalvatoriánus rendházban lehet leadni, az 1918. december 1. utca 1. szám alatt, szeptember 10-ig.

Tanulóklub indul időseknek Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas időseknek szóló tanulóklubot indít Csíkszeredában. Főként szerény körülmények között élő, a 65. életévüket betöltött személyeket várnak, akik nem akadályozottak az írásos vagy mozgásos feladatvégzésben, illetve nyitottak ismerkedésre, önmaguk fejlesztésére és tanulásra. A tanulóklub helyszíne a Szent Imre Ifjúsági Központ, mely heti rendszerességgel várja vendégeit szeptember 12-től december 19-ig. Érdeklődni és jelentkezni szeptember 10-ig lehet a 0732 830157-es telefonszámon.

Adj, király, katonát! - ifjúsági vetélkedő
A Magyari Ifjúsági Tanács (MIT) idén 12. alkalommal szervezi meg az Erdély szerte nagy sikernek örvendő Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőt. A vetélkedő célja a fiatalok körében a család szerepének és a gyermekvállalás felelősségének hangsúlyozása, valamint egy egészséges nemzettudat kialakítása. A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. A feliratkozás szeptember 10–17. között zajlik a www.mitesek.net weboldalon található linken.

Orgonakoncert Csíksomlyón
Szeptember 12-én, szerdán este nyolc órától a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncertet ad Pap Attila orgonaművész. Az est folyamán híres barokk zeneszerzők művei csendülnek fel. Szeretettel várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Zarándoklat Lengyelországba
Október 17–22. között a pálos szerzetesek „Két jó barát” mottóval zarándokútra hívják az érdeklődőket Lengyelországba, Zakopane, Krakkó, Czestochowa, Ószandec, Kassa, Máriapócs érintésével. A zarándokút lelki vezetője Bátor Botond pálos szerzetes lesz. Jelentkezni és érdeklődni a 0742-599559-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Késő nyári melegben, sok napsütésben lesz részünk a hétvégén, de a záporok, zivatarok sem maradnak el.  A mai nap folyamán nyugaton szinte zavartalan lesz a napsütés, míg a megnövekvő gomolyokból főleg keleten és az Erdélyi medencében alakulhatnak ki kisebb záporok, esetleg egy-egy zivatar. Északkeleten lehet helyenként élénk a szél, másutt gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalra helyenként párássá, ködössé válhat a levegő. Napközben 25-29 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2018. szeptember 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment