2019. április 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Pápalátogatás Romániába – frissítették a hivatalos programot
A Szentszéki Sajtóiroda április 24-én, tegnap tette közzé Ferenc pápa romániai apostoli látogatásának frissített programját. Az előző tervekkel ellentétben a szentatyát szállító helikopter nem a csíkszeredai stadionban, hanem a hegyimentők légi bázisán fog leszállni, a pápai szentmise pedig június 1-jén 11 óra 30 perckor kezdődik a Hármashalom-oltárnál. Ferenc pápa délután 4 óra 10 perckor indul majd tovább Csíksomlyóról helikopteren Jászvásárra.
Másnap Balázsfalván a 11 órakor kezdődő szent liturgia keretében avatja boldoggá a hét görögkatolikus vértanú püspököt, majd délután háromnegyed 4-kor a helyi roma közösséggel találkozik. Nagyszebenben vesz búcsút az országtól, és indul vissza Rómába.
Az elmúlt napokban már lezárult a regisztráció is. Jelen pillanatban zajlik az adatok szűrése és feldolgozása. Pontos összesítés kb. másfél hét múlva lesz várható. A jelenlegi adatok szerint a regisztráltak száma meghaladta a 110000-et.

Böjte Csaba testvér Nagyváradon
Április 27-én, szombaton délután hat órától Böjte Csaba ferences atya mutatja be az este hat órás szentmisét az Olaszi Barátok templomában. Mindenkit várnak szeretettel!

Rákász Gergely koncertorgonista Gyergyószentmiklóson
Az örmény templomban tart orgonakoncertet Rákász Gergely orgonista április 30-án, kedden este hét órától. Műsoron Bach, Vivaldi és Italy művek. Jegyeket a Figura Stúdió Színház Jegypénztáránál lehet vásárolni 20 lejért. Egyébb részleteket a 0266-361992-es vagy a 0742-215503-as telefonszámokon kaphatnak.

Imanap Ferenc pápával
„Nagyon kell szeretnünk annak szeretetét, aki olyannyira szeret bennünket” mottóval április 27-én, szombaton imanapot tartanak Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján teplomban Hajlák Attila atya vezetésével. Az program délután két órakor veszi kezdetét ráhangoló gondolatokkal majd lesz rózsafűzér, elmélkedés és szentségimádás is. Az imanap délután hat órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Élet a lélekben találkozó Csíkszeredában
„Követlek téged, bárhová mész!” mottóval a csíkszeredai új sportcsarnokban találkoznak az Élet a lélekben plébániai imacsoportok április 27-én, szombaton. Az imanap reggel 9 órakor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után az elmélkedéseket Szmutku Róbert, nagybányai esperes és Hölgyes Pál, zágoni plébános tartja. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután öt órakor Tamás József püspök mutat be, rádiónk élőben közvetíti. Részletek a mai déli magazinban.

Jótékonysági koncert Székelyudvarhelyen
A nagycsaládosok gyermekeinek megsegítésére szerveznek jótékonysági koncertet a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 5-én, délután 6 órai kezdéssel. Fellépnek Benedekffy Katalin és Domoszlay Sándor operaénekesek a Csíki Kamarazenekar vonós tagjai kíséretével.

Beiratkozás a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus teológiai liceumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum felvételit hirdet a 2019/2020-as tanévben induló IX. osztályának 28 helyére azon fiúknak, akik sikerrel elvégzik a VIII. osztályt, magaviseletük 10-es, és 2019. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket. Várják mindazok jelentkezését, akik a Főegyházmegye központjában, történelmi régmúltat idéző, vallásos környezetben óhajtanak eljutni az érettségiig, avagy hivatás csíráit érzik lelkükben vagy kántori oklevelet is szeretnének szerezni. Jelentkezni május 6-ig lehet a gmgkdirector@gmail.com címre elküldött személyi és születési igazolvány másolatával.

Imanap Csíksomlyón
Május 11-én imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalnia szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744-237945 telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma napos-fátyolfelhős időre számíthatunk, de csapadék nem valószínű. A déli-délnyugati szél élénk, nyugaton, északnyugaton erős, viharos lesz. Délután 21-26 fok ígérkezik.

MRE – Hírszolgálat, 2019. április 25.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíktaplocai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A husvéti idő folyamán is járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Taizéi imaóra a Nagyváradon
„Nyugalmat talál lelketek.” mottóval taizéi imaórát tartanak ma este hét órától a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában melyre mindenkit szeretettel várnak.

Kórustalálkozók a hétvégén
21. alkalommal találkoznak a székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusai április 27-én, szombaton a zetelaki plébánia szervezésében. A rendezvény délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a Szent Kereszt Megtalálása-plébániatemplomban, melynek szónoka Boros Vilmos nyújtódi plébános lesz, majd azt követi a 16 kórus bemutatkozása.
A felcsíki kórusok a csíkdánfalvi egyházközségben tartják a 25. felcsíki kórustalálkozót április 27-én. Az esemény a plébániatemplomban szombaton délelőtt 10 órától ünnepi szentmisével kezdődik. A kórustalálkozóra a kerületből 22 kórus jelentkezett.
Gyergyószentmiklóson színtén április 27-én tartják a gyergyói főesperesi kerület egyházi énekkarainak 33. találkozóját. A Kájoni János nevét viselő kórustalálkozó szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik az örmény katolikus templomban. A találkozón megemlékeznek Kájoni János születésének 390-ik évfordulójáról is.
Mindhárom találkozóra szeretettel várják a kórusmuzsika kedvelőit.

Imanap Ferenc pápával
„Nagyon kell szeretnünk annak szeretetét, aki olyannyira szeret bennünket” mottóval április 27-én imanapot tartanak Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján teplomban Hajlák Attila atya vezetésével. Az program délután két órakor veszi kezdetét ráhangoló gondolatokkal majd lesz rózsafűzér, elmélkedés és szentségimádás is. Az imanap délután hat órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Élet a lélekben találkozó Csíkszeredában
„Követlek téged, bárhová mész!” mottóval a csíkszeredai új sportcsarnokban találkoznak az Élet a lélekben plébániai imacsoportok április 27-én, szombaton. Az imanap reggel 9 órakor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után az elmélkedéseket Szmutku Róbert, nagybányai esperes és Hölgyes Pál, zágoni plébános tartja. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután öt órakor Tamás József püspök mutat be, rádiónk élőben közvetíti. Részletek a mai déli magazinban.

Szent György-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban április 28-án, vasárnap délelőtti fél 11 órától tartják a Szent György búcsút. A szentmise szónoka: Sántha Pál nyugalmazott plébános.
Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott plébániatemplom búcsúját április 28-án, vasárnap délután fél 1-kor ünneplik.
Csíkszentgyörgyön is vasárnap fél 1 órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szentbeszédet Kovács Zsolt csíkszentmártoni plébános mondja.

Továbbképzés Nagyszokondon
A szatmári egyházmegyei Világiak Irodája továbbképzést szervez május 3 – 5. között Nagyszokondon lelki kísérők részére. Az idei képzés abban igyekszik segíteni a résztvevőknek, hogy a lélek belsejében zajló folyamatokat érezzék meg, ismerjék fel ahhoz, hogy a jót, vagyis a több életre mutatót tudják választani. A résztvevők saját tapasztalatoktól indulnak, majd különböző bibliai részekben vizsgálják az egyes személyek viselkedését, a megfigyelteket alkalmazzák életükre. A program része lesz az egyéni, illetve a kiscsoportban történő megfontolás és megbeszélés. Kísérők Irene Luster-Haggeney és Kujbus Márta. Jelentkezni és részletekért érdeklődni a 0261 715 011-es, vagy a 0757 050 923-mas telefonszámon lehet.

FeltöltŐ zenei fesztivál
A FeltöltŐ Keresztény Zenefesztiválra Gyergyószentmiklóson kerülni sor május 18-án a művelődési ház előtti téren. Ez egy ökumenikus összefogással megvalósuló, dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő program, mely keresztény értékeket közvetít korcsoporttól függetlenül bárki számára. A rendezvény teljesen ingyenes, a színpadon magyarországi és erdélyi keresztény együttesek fognak fellépni, és számos kísérőprogramra is sor kerül, ilyenek az imasátor, Gyerek-FeltöltŐ, kézműves vásár, beszélgető sátor, ügyességi játékok és hasonlók. Bővebb információk a feltolto.ro honlapon találhatóak.

Időjárás: Ma és holnap is országszerte sok lesz a napsütés. Élénk, északnyugaton és délkeleten erős lesz a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 29 fok között alakul.
Ma napos-fátyolfelhős időre számíthatunk, de csapadék nem valószínű. A déli-délnyugati szél élénk, nyugaton, északnyugaton erős, viharos lesz. A hajnal már enyhébb volt, délután pedig 21-26 fok ígérkezik.

MRE – Hírszolgálat, 2019. április 25.

About the author

Tunde Vidican Lokodi