2019. április 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Bérmálás Sepsiszentgyörgyön Május 1-jén, holnap Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében 35 fiatalt részesít a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek. Az őrkői templomban pedig délután 5 órakor a helyi egyházközségből több bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében az érsekatya kézfeltétele által.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián Minden hónap elsőpéntekén keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Továbbképzés Nagyszokondon A szatmári egyházmegyei Világiak Irodája továbbképzést szervez május 3 – 5. között Nagyszokondon lelki kísérők részére. Az idei képzés abban igyekszik segíteni a résztvevőknek, hogy a lélek belsejében zajló folyamatokat érezzék meg, ismerjék fel ahhoz, hogy a jót, vagyis a több életre mutatót tudják választani. A résztvevők saját tapasztalatoktól indulnak, majd különböző bibliai részekben vizsgálják az egyes személyek viselkedését, a megfigyelteket alkalmazzák életükre. A program része lesz az egyéni, illetve a kiscsoportban történő megfontolás és megbeszélés. Kísérők Irene Luster-Haggeney és Kujbus Márta. Jelentkezni és részletekért érdeklődni a 0261 715 011-es, vagy a 0757 050 923-mas telefonszámon lehet.

Beiratkozás a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly római katolikus teológiai liceumba A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum felvételit hirdet a 2019/2020-as tanévben induló IX. osztályának 28 helyére azon fiúknak, akik sikerrel elvégzik a VIII. osztályt, magaviseletük 10-es, és 2019. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket. Várják mindazok jelentkezését, akik a Főegyházmegye központjában, történelmi régmúltat idéző, vallásos környezetben óhajtanak eljutni az érettségiig, avagy hivatás csíráit érzik lelkükben vagy kántori oklevelet is szeretnének szerezni. Jelentkezni május 6-ig lehet a gmgkdirector@gmail.com címre elküldött személyi és születési igazolvány másolatával.

Imanap Csíksomlyón Május 11-én imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Rövidterápiás program Szentkatolnán A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7.-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalni a szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744 237 945 telefonszámon lehet.

Márton Áron imatúra "Szeretnél a természetben imádkozva, zarándokolva tölteni nyolc napot? Elcsendesedni, elmélyedni a személyes imában és személyes kísérőtől segítséget kapni életed rendezéséhez? Ha igen, akkor vegyél részt a Márton Áron Imatúrán, július 20-28 között a Szentegyháza - Szeltersz - Szentimre - Zsögöd - Csíksomlyó zarándokúton. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot - azaz személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát - jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus "Szent Gellért Alapítvány" szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta. További pontos leírást és információt kaphatsz, illetve elküldheted jelentkezési szándékodat e-mailen a Szent Gellért Alapítványhoz martonaron.imatura@szga.ro email címre, illetve érdeklődhetsz a Szent Gellért Alapítvány, valamint a Márton Áron Imatúra facebook oldalán, vagy Ilyés Kingánál a 0755 533101-es telefonszámon. Jelentkezési határidő: július 15, a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Ma sokfelé kell csapadékra számítani, helyenként zivatarok is alakulhatnak ki. Kisebb csapadékmentes körzetek a nyugati tájakon lehetnek. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A délutáni órákban 14-19 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. április 30. H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán csíkszentmiklóson tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti idő folyamán is járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Szent Antal-nagykilenced Folytatódik a Szent Antal-nagykilenced. A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek a szentmisék. Az esti szentmiséket rádiónk ebben az évben is élő adásban közvetíti. A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órakor kezdődnek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmiséken vendégpapok prédikálnak. A kaplonyi Páduai Szent Antal templomban minden kedden este 7 órakor lesznek szentmisék, amelyen Barta Barnabás szatmári püspöki titkár tart elmélkedést. Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédeket P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. Szárhegyen az idei nagykilenced keretében ismét rövid katekézisekkel várják a híveket. A téma a szentgyónás, mint az irgalom szentségének meghatározása és megközelítése lesz. Az elmélkedéseket P. Gegő István Julianus OFM tartja. A szentmisék keddenként délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A harmadik elmélkedés témája: „Isten, a mi irgalmas Atyánk…”. Az esztelneki ferences templomban a szentmisék kezdési időpontja délután 6 óra Előtte fél 6-tól szentgyónási lehetőség van. A kilenced elmélkedéseinek témái a szentatya csíksomlyói látogatására való felkészülést szeretnék szolgálni. Szatmárnémetiben minden alkalommal délelőtt 10 órai kezdési időponttal mutatják be legszentebb áldozatot, melyben Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa elmélkedik.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni május 1-jén is. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Továbbképzés Nagyszokondon A szatmári egyházmegyei Világiak Irodája továbbképzést szervez május 3 – 5. között Nagyszokondon lelki kísérők részére. Az idei képzés abban igyekszik segíteni a résztvevőknek, hogy a lélek belsejében zajló folyamatokat érezzék meg, ismerjék fel ahhoz, hogy a jót, vagyis a több életre mutatót tudják választani. A résztvevők saját tapasztalatoktól indulnak, majd különböző bibliai részekben vizsgálják az egyes személyek viselkedését, a megfigyelteket alkalmazzák életükre. A program része lesz az egyéni, illetve a kiscsoportban történő megfontolás és megbeszélés. Kísérők Irene Luster-Haggeney és Kujbus Márta. Jelentkezni és részletekért érdeklődni a 0261 715 011-es, vagy a 0757 050 923-mas telefonszámon lehet.

Jótékonysági koncert Székelyudvarhelyen A nagycsaládosok gyermekeinek megsegítésére szerveznek jótékonysági koncertet a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 5-én, délután 6 órai kezdéssel. Fellépnek Benedekffy Katalin és Domoszlay Sándor operaénekesek a Csíki Kamarazenekar vonós tagjai kíséretével.

Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozója Május 8-án, szerdán 10-17 óra között Marosvásárhelyen szervezik az Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozóját. A rendezvényen előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök, melynek címe: A lelkipásztorkodás megtérése.

Imaháló találkozó A Temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jó cselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek. Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját május 12-én szervezik az erzsébetvárosi szavlatoriánus rendház nagytermében. A rendezvény meghívott előadója Pál József Csaba megyéspüspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program délután három órakor kezdődik és este fél hétkor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

Időjárás: Ma sokfelé kell csapadékra számítani, helyenként zivatarok is alakulhatnak ki. Kisebb csapadékmentes körzetek a nyugati tájakon lehetnek. Élénk, helyenként erős lesz a szél. A délutáni órákban 14-19 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. április 30.

About the author

Tunde Vidican Lokodi