2019. augusztus 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gelencei felső templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templomban, augusztus 4-én, vasárnap szintén sepsiszentgyörgyön, a Szent József-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Délután 5 órára várják mindazokat, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Kiállítás megnyitó
Vetró András szobrász kiállításának megnyitójára kerül sor ma délután 6 órakor a kézdivásárhelyen, az Emük földszínti kiállítótermében.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Ma délelőtt 10 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián, majd délután 5 órától Ditróban a Szent Katalin templomban lesz az önkéntes találkozó. Holnap délután 5 órától Csíksomlyón a ferences kolostorban lesz az önkéntes találkozó. Augusztus 4-én, vasárnap a fél 9 órai és a fél 11 órai szentmisék végén Nagykászonban lesz a közönség találkozó.

Szent Anna búcsú
A temesvári egyházmegyében a szentannai közösség augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor szentmise keretében ünnepli a Szent Anna tiszteletére felszentelt templom búcsúját.

Egyházmegyei szeretetszolgálati nap
A nagybányai Krisztus Király plébánián holnap egyházmegyei szeretetszolgálat napot tartanak, Minden dolgotok szeretetben menjen végbe mottóval. Délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutatnak be, amit a csoportok beszámolója követ.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről holnap délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Havas Boldogasszony ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében Kolozsváron a ferences templom búcsúját augusztus 4-én, vasárnap tartják. Az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Urbán Erik tartományfőnök, szónoka pedig Guia Laurean Hugó déli 12 órakor kezdődik.
A temesvári egyházmegyében a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia közössége augusztus 4-én ünnepli a templombúcsút. A szentmisét fél 11 órakor magyar, német és román nyelven Pălie Veniamin plébános mutatja be. A liturgia zenei szolgálatában közreműködik a Harmonia Sacra templomi énekkar Colța George vezényletével, valamint a Fiamma ifjúsági kórus prof. Surdu Christine Maria irányításával. Este 7 órakor a templomban orgonakoncertet tart Roșoagă Cristian és Păulescu Patrik.

Bérmálás Billéden
Dirschl Johann általános helynök augusztus 4-én, vasárnap a billédi plébániatemplomban 15 bérmálásra felkészült fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget. Az ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését Dumea Bonaventura plébános irányította.

Ifjúsági szentmise Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján ifjúsági szentmisét celebrálnak. Várnak mindenkit augusztus 4-én délután 6 órától, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus.

Egyházi rendezvények a temesvári egyházmegyében
A Dunai Svábok Világszövetsége 4. világtalálkozója keretében a résztvevők holnap felkeresik a varjasi Szent László templomot,ahol délután 4 órakor kezdődik az ünnepiszentmise. Augusztus 4-én, vasárnap a 195 éves niczkyfalvi templomba látogatnak, itt a szentmise délután 3 órakor kezdődik. Niczkyfalván holnap este 7 órakor orgonakoncertre kerül sor, fellép Nagy Henriette Andrea és Eugen Morăriță.

Koncertsorozat
Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész, Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Corneliu Meici közreműködésével orgonakoncertekre kerül sor. Ma délután 4 órától, a máriaradnai kegytemplomban. Holnap délután 6 órakor az újaradi római katolikus templomban, és augusztus 4-én, vasárnap délután 6 órakor a vingai római katolikus templomban lesznek a koncertek.

Klausenmusik
Folytatódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozat a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban. Holnap este 7 órától kamarazenei koncert lesz Hary Noémi és Miriam Marinescu közreműködésével.

Időjárás: Enyhe lehűlés várható hétvégére, csapadékra augusztus 4-ig kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott előrejelzésből.
Ma főként az Erdélyi medence térségében és az ország keleti felén várható eső, zápor, zivatar, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A szél zivatarok környezetében feltámadhat. 19 és 27 fok közötti maximumokat mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. augusztus 02.

About the author

majoros gabriella