2019. augusztus 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így ma is egész éjjel virrasztást tartanak. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni.

Szent Domonkos-napi búcsú
Szent Domonkos áldozópap emléknapján, holnap, délelőtt 11 órától tartják a csíkszentdomokosi templom búcsúját. Az ünnepi szentmise szónoka P. György Alfréd csíkszentdomokosi születésű szerzetes pap, az osztrák kamilliánus tartomány generális delegátusa.

Nyári orgonamuzsika Zetelakán
A Legato Egyesület szervezésében, a zetelaki plébániatemplomban holnap délután 6 órától orgonakoncertet tart Józsa Domokos, a váradszőllősi római katolikus plébániatemplom kántor-orgonistája. E koncert része a Nyári orgonamuzsika elnevezésű hangversenysorozatnak.

Szent Lőrinc-napi búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében a kézdikővári templomban a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök, augusztus 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A liturgia után megáldják az újonnan épített plébániát.
A Csíktaplocához tartozó csibai Szent Lőrinc-kápolna búcsúját szintén augusztus 10-én, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisén Főcze Imre Bonaventura ferences atya prédikál Déváról.
A nagyváradi egyházmegyében augusztus 11-én, vasárnap tartják a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt biharpüspöki plébániatemplom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István nagyvárad-szőllősi plébános.
A szatmári egyházmegyében Szent Lőrinc napján, szombaton Misztótfalun búcsúmisét tartanak délután 5 órától, Turtureanu Róbert máramarosszigeti segédlelkész szentbeszédével.

Zarándoklat Máriacsiklovára
Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony – ünnepe alkalmával augusztus 14-én és 15-én egyházmegyénk cseh nemzetiségű közösségei elzarándokolnak a máriacsiklovai kegytemplomhoz. Augusztus 14-én, szerdán délután 6 órakor főpásztori szentmisét mutatnak be, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök. A liturgián részt vesz Hortobágyi Tamás Cirill bencés szerzetes, pannonhalmi főapát.
Augusztus 15-én, csütörtökön reggel 7 órakor szentmise lesz cseh nyelven. Majd délelőtt 9 órakor a szentmisét magyar, román és német nyelven mutatják be, celebrálja Dumitru Daniel oraviczabányai plébános. A szentmisét követően, 10 órakor Dumitru Daniel plébános megáldja a templommal szemközti hegyoldalban felújított keresztutat.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport
A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben plébániai imacsoport augusztus 10-én ünnepli fennállásának 25-ik évét. Az évforduló alkalmából imanapot tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban. Az imanap reggel 9:30-kor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után elmélkedések hangzanak el. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután 6 órakor Tamás József püspök mutat be,rádiónk élő adásban közvetíti. Bővebben az eseményről a www.eletalelekben.ro honlapon olvashatnak.

Gördülő opera
Az idén ismét egy vígoperájával turnézik a Magyar Állami
Operaház a Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Gördülő Kárpát-Haza Opera Túra keretén belül. augusztus 24. és szeptember 1. között nyolc erdélyi városba látogat el a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri produkció Kolozsvár, Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad tereire látogat el. Részletes programmal a későbbiekben jelentkezünk.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Követlek téged, bárhová mész
A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül, Fitódból Csíksomlyóig. Pál József-Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a kegytemplomban a zarándokokkal együtt ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-139380-es telefonszámon.

Időjárás: Ma már a csúcshőmérséklet 30-36 fok között alakul, északon, kevesebb délen több napsütéssel. Nyugat felől újra megnövekszik a fátyol- és gomolyfelhőzet, de csapadék nem várható. A délnyugati szelet élénk, több helyen erős lökések kísérhetik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Homoródfürdőn tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így ma is egész éjjel virrasztást tartanak. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Szent Domonkos-napi búcsú
Szent Domonkos áldozópap emléknapján, holnap, délelőtt 11 órától tartják a csíkszentdomokosi templom búcsúját. Az ünnepi szentmise szónoka P. György Alfréd csíkszentdomokosi születésű szerzetes pap, az osztrák kamilliánus tartomány generális delegátusa.

Színjátszó tábor
Székesfehérváron a Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében augusztus 6-20. között Kárpát-medencei Színjátszó Tábor zajlik 60 külhoni középiskolás részvételével. A diákok a tábor idején bekapcsolódnak a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték, Az élet magja című előadás próbáiba és szereplőkként részesei lesznek az augusztus 17-i, 18-i és 19-i bemutatóknak.  Érdeklődni lehet a katona.flora@rakocziszovetseg.hu e-mail címen .

Szent István napok
Nagybányai Szentháromság Templom és a Turul-Sas Hagyományörző Egyesület augusztus 12-20 között szervezi meg a Szent István napokat. Koncertekkel, és különböző ünnepi előadásokkal várják a szervezők a kedves érdeklődőket. Gyerek-,és ifjúsági program is lesz, valamint kiderül, hogy melyik sütemény lesz Nagybánya Tortája. A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Márton Áron konferencia
Idén VIII. alkalommal rendezik meg azt a konferenciát, amellyel Márton Áron püspök előtt akarnak tisztelegni. A megemlékezés augusztus 24-25 között lesz, a csíkszentdomokosi római katolikus plébánián illetve a helyi művelődési házban. A konferencia szombaton délelőtt 10 órától szentmisével kezdődik, majd előadások hangzanak el, délután 1 órától a „(Le)hallgatásra ítélve, Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei” című könyv bemutatójára kerül sor. Rövid szünet után ismét előadásokat hallhatnak a résztvevők, majd lehetőség nyílik a Márton Áron múzeum meglátogatására is.
A szervezők idén egy vasárnapi zarándoklatra is meghívnak, a pásztorbükki kápolnához, ahol a jelen lévők egy közös szentmisén vehetnek részt és lehetőség nyílik az előadókkal való kötetlen beszélgetésre is.

Egyházmegyei Ifjúsági Tábor
„Csak ha együtt jártok, lesztek valóban erősek.” mottóval a szatmári egyházmegye az idei évben is meghirdeti az Egyházmegyei Ifjúsági Tábort augusztus 26-31 között Szentegyházán. A tábor a 14 és 30 év közötti középiskolás és egyetemista fiatalok számára kíván egy színvonalas kikapcsolódást biztosítani. Sok érdekes és szép programmal várják a résztvevőket, többek között lesz

About the author

majoros gabriella