2019. augusztus 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós önkéntes találkozók Holnap délután 2 órától Nagykárlyban, a Szent László közösségi házban, majd délután 6 órától Érmihályfalván a plébánia hittantermében tartjuk az önkéntes találkozókat. Szatmárnémetiben és Kolozsváron ez alkalommal nem lesznek önkéntes találkozók.

Klausenmusik Foltytódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozatot a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban, holnap este 7 órától orgonakoncertet tart Józsa Domokos a váradszőllősi római katolikus plébániatemplom kántor-orgonistája.

Szent Klára-napi búcsú A Csíksomlyó ágacskája klarissza monostorban élő nővérek augusztus 10-én, este 6 órakor előesti szentmisében ünneplik Assisi Szent Klára anyát, rendalapítójukat.

Egyházmegyei Nap Az idei évben újra megrendezésre kerül a Szatmári Egyházmegye Napja, augusztus 10.-én, szombaton, Szatmáron a Kossuth-kertben. A szervezők ezzel alkalmat szeretnénk teremteni ahhoz, hogy az egyházmegye életét bemutassák a templomok falain kívül is. Az egyházmegye egész területéről jelentkeztek plébániák, plébániai közösségek, iskolák, egyházi intézmények és szerzetesközösségek, hogy sátrat állítva lehetőséget adjanak bemutatkozásra, találkozásra és ismerkedésre. A sátrak délelőtt 11 órától lesznek látogathatók, és ugyanekkor kezdődnek a plébániai csoportok kis előadásai a pódiumon, ahol az Úrangyala elimádkozása után György Alfréd kamilliánus atya, az osztrák tartomány provinciálisának előadását hallhatják. Délután 2 órától meleg ebédre hívnak meg minden résztvevőt. Ezt követően ismét a plébániai csoportoké lesz a színpad. Mindeközben lesznek gyerekfoglalkozások, illetve a Szent József templomban egész napos szentségimádás plébániai csoportok vezetésével, és a Meghallgat-Lak sátorban lehetőség lelki beszélgetésre, szentgyónásra. Az egész napi program a délután fél 6 órakor kezdődő ünnepélyes szentmisével zárul, amelyet Schönberger Jenő püspök mutat be.

Ave Maria koncert Nagyboldogasszony ünnepére készülve, augusztus 11-én, vasárnap este 7 órakor Ave Maria címmel tartanak koncertet a nagyváradi székesegyházban. Közreműködik a székesegyház Szent Cecília Gyermek- és Felnőtt Kórusa Oláh Gabriella vezetésével. Műsoron W. A. Mozart, G. F. Händel, A. Vivaldi, F. Schubert és mások művei.

Zarándoklat Máriaradnára Augusztus 10-én, szombaton a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék szlovák híveinek több száz fős csoportja zarándokol Máriaradnára, ahol 11 órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspökkel és a jelenlévő papokkal közösen szentmisét mutatnak be a Szűzanya tiszteletére.

Egyházi rendezvények a temesvári egyházmegyében A Dunai Svábok Világszövetsége 4. világtalálkozója keretében az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Ausztriából, Németországból és Romániából hazaérkezett résztvevők augusztus 11-én, vasárnap 11 órakor a zsombolyai Szent Vendel templomban vesznek részt ünnepi szentmisén.

Szent Donát- napi búcsú A szatmári egyházmegyében Erdődhegyen augusztus 11-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise Orbán Mihály, a Kálvária német közösségének plébánosa ünnepi szónoklatával. Túrterebes-kishegyen ugyanazon a napon, délután 1 órától ünneplik a búcsút. A szentmise szónoka Rácz Gábriel avasfelsőfalui plébános.

Fogadalom tétel Nagyváradon Az Élet Kenyere Közösség Magyarország-Románia Testvériségében hosszú várakozás után ismét fogadalom tételre kerül sor. Első fogadalmat tesz Kovács Szilvia, örökfogadalmat tesznek Ungvári Ildikó Mária-Zsuzsánna növér és Bihálffy László testvér. A fogadalomtétel előtti este augusztus 13-án, kedden ünnepi liturgia lesz, majd azt követően egész éjszakás szentségimádás. Augusztus 14-én, szerdán délelőtt 11 órakor a Nagyvárad-Velencei templomban Böcskei László megyéspüspök mutatja be az ünnepélyes szentmisét.

Jubileumi ünnepség 20 éves az ivói Kolping Szabadidős Központ, ez alkalommal augusztus 17-én egész napos rendezvény sorozattal várják az érdeklődőket. A program délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, melyet Mátyás Gábor zeteváraljai plébános mutat be. A résztvevők visszaemlékeznek a kezdetektől máig történt eseményekről, lesz közös beszélgetés és gulyásfőző verseny is, majd este bállal zárják a találkozót. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os telefonszámon vagy a gykolping@gmail.com címen.

Időjárás: Ma újra megnövekedhet a fátyol- és gomolyfelhőzet, de futó zápor, gyenge zivatar csak északon, északkeleten és az Erdélyi medence térségében alakulhat. A déli-délnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 31-37 fok között alakulhat. Péntekre egy hidegfront érkezik.

MRE - Hírszolgálat, 2019 augusztus 08.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az árkosi Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Szent Domonkos-napi búcsú Ma Szent Domonkos áldozópap emléknapja van, délelőtt 11 órától tartják a csíkszentdomokosi templom búcsúját. Az ünnepi szentmise szónoka P. György Alfréd csíkszentdomokosi születésű szerzetes pap, az osztrák kamilliánus tartomány generális delegátusa.

Szentségimádás Nagyváradon Ma este 7 órától „Jöjjetek hozzám mindnyájan, én felüdítelek titeket” mottóval ifjúsági szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. Keressük a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét. A szentségimádás után kötetlen beszélgetés, teázás lesz a plébánia közösségi termébe.

Járjunk együtt az úton Játékos önismereti lelkinapot tartanak holnap a bélfenyéri Kolping Házban. Önmaguk, egymás és Jézus megismerésére törekszenek majd a résztvevők, játékkal, mozgással, zenével és imával. A program reggel 8 órakor kezdődik. Várják a 7-14 éves kor közötti gyerekeket.

Mária Rádiós önkéntes találkozók Holnap délután 2 órától Nagykárolyban, a Szent László közösségi házban, majd délután 6 órától Érmihályfalván a plébánia hittantermében tartjuk az önkéntes találkozókat. Szatmárnémetiben és Kolozsváron ez alkalommal nem lesznek önkéntes találkozók.

Hagyományok háza szabadegyetem Első alkalommal rendezik meg augusztus 9-11 között Mikházán a hagyományok háza szabadegyetemet. A Nyárád-menti település az erdélyi kultúrának emblematikus helye, itt volt ferences rendfőnök Kájoni János, itt született Kacsó Sándor hírlapíró és Széllyes Sándor, a legendás Székely Népi Együttes vezéralakja. Ezekhez a gyökerekhez tér vissza a rendezvény, amely mindenki előtt nyitott, aki a hagyományátadás jó gyakorlatait akarja megismerni. A részletes programról a mai déli magazinban hallhatnak interjút.

Szent Klára-napi búcsú A Csíksomlyó ágacskája klarissza monostorban élő nővérek augusztus 10-én, este 6 órakor előesti szentmisében ünneplik Assisi Szent Klára anyát, rendalapítójukat.

Szent Lőrinc-napi búcsú A gyulafehérvári egyházmegyében a kézdikővári templomban a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök, augusztus 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A liturgia után megáldják az újonnan épített plébániát. A Csíktaplocához tartozó csibai Szent Lőrinc-kápolna búcsúját szintén augusztus 10-én, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisén Főcze Imre Bonaventura ferences atya prédikál Déváról. A nagyváradi egyházmegyében augusztus 11-én, vasárnap tartják a Szent Lőrinc tiszteletére szentelt biharpüspöki plébániatemplom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István nagyvárad-szőllősi plébános. A szatmári egyházmegyében Szent Lőrinc napján, szombaton Misztótfalun búcsúmisét tartanak délután 5 órától, Turtureanu Róbert máramarosszigeti segédlelkész szentbeszédével. Orgonakoncert Máramarosszigeten A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-plébániatemplomban, augusztus 11-én, vasárnap este 8 órától orgonakoncertet tart Kóródi Sándor kapuvári karnagy-orgonista, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola végzős hallgatója.

1Úton zarándoknap Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől. Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe. A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Időjárás: Ma újra megnövekedhet a fátyol- és gomolyfelhőzet, de futó zápor, gyenge zivatar csak északon, északkeleten és az Erdélyi medence térségében alakulhat. A déli-délnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 31-37 fok között alakulhat. Péntekre egy hidegfront érkezik.

MRE - Hírszolgálat, 2019 augusztus 08.

About the author

Majoros Gabriella