2019. augusztus 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Járjuk együtt az úton
Játékos önismereti lelkinapot tartanak augusztus 9-én a bélfenyéri Kolping Házban. Önmaguk, egymás és Jézus megismerésére törekszenek majd a résztvevők, játékkal, mozgással, zenével és imával. A program reggel 8 órakor kezdődik. Várják a 7-14 éves kor közötti gyerekeket.

Porcinkula búcsúk
Holnap Porciunkula, Angyalos Boldogasszony ünnepe, mely napon minden ferences és plébánia templomban teljes búcsú nyerhető.
A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel fél 8 és este 7 órától lesznek.
A szatmári egyházmegyében a nagybányai minorita testvérek is szeretettel várják a híveket az augusztus 2-án reggel 7 órától, illetve délután 6 órától bemutatásra kerülő szentmisékre.
Kaplonyban, a Szent Antal templom udvarán augusztus 4-én, vasárnap, délelőtt 11 órától tartják a “kis kirbáj”-nak is nevezett búcsút, melynek szónoka Marek Bernardin ferences atya, a kaplonyi közösség idén érkezett segédlelkésze lesz.
A temesvári egyházmegyében a máriaradnai bazilikában az ünnepi szentmise délelőtt 11 órától lesz, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök.

Urunk Színeváltozása ünnepe
A Gyergyói-havasok legmagasabb pontján, a Pricske tetején Urunk színeváltozása tiszteletére állított keresztnél augusztus 3-án, szombaton a déli 12 órakor búcsús szentmisét tartanak, az ünnepi szónok Gegő István Julianus ferences atya Szárhegyről.
A szászrégeni plébániatemplomban délelőtt fél 10 órakor kezdődik a vasárnapi szentmise. Utána jó idő esetében Görgényszentimrén, a Rákóczi-hegyen található kápolnához zarándokolnak, ahol kb. délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét.
Menaságújfaluban augusztus 4-én, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homíliát Ferenczi Árpád nyugalmazott plébános tartja.
Csíkrákos filiájában, Csíkvacsárcsiban szintén vasárnap fél 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentbeszédet Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános tartja.
A nyikómalomfalvi templomnak is Urunk színeváltozása a titulusa. A búcsús szentmise, amelynek szónoka Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes, ugyancsak augusztus 4-én, vasárnap fél 1 órakor kezdődik.
A színében elváltozott Üdvözítő ünnepe, a csíksomlyói plébániához tartozó és a Kis-Somlyó-hegyen található Salvator-kápolna búcsúünnepe is egyben. A szentmisét augusztus 6-án, kedden délelőtt 11 órától tartják a kápolnánál. Az ünnepi szónok Kovács Szabolcs újmisés.
A Gyimesbükkhöz tartozó áldomáspataki kápolna búcsúünnepe augusztus 6-án, kedden déli 12 órakor kezdődik, homíliát mond Fülöp László miklósvári plébános.
Atyhában a fogadalmi kápolna búcsúja szintén kedden lesz. A szentmise, melynek szónoka Balázs Imre nyugalmazott plébános, augusztus 6-án, délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise előtt megáldják az újonnan elkészült és felállított keresztúti stációkat.
Székelykál filiájában, Iszlóban a templombúcsút augusztus 11-én, vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentbeszédet Tamás Barna a marosvásárhelyi kollégiumi lelkész tartja.

Fogadalom tétel Nagyváradon
Az Élet Kenyere Közösség Magyarország-Románia Testvériségében hosszú várakozás után ismét fogadalom tételre kerül sor. Első fogadalmat tesz Kovács Szilvia, örökfogadalmat tesznek Ungvári Ildikó Mária-Zsuzsánna növér és Bihálffy László testvér. A fogadalomtétel előtti este augusztus 13-án, kedden ünnepi liturgia lesz, majd azt követően egész éjszakás szentségimádás. Augusztus 14-én, szerdán délelőtt 11 órakor a Nagyvárad-Velencei templomban Böcskei László megyéspüspök mutatja be az ünnepélyes szentmisét.

Keresztirány bibliatábor
Gyere utánam mottóval idén is megszervezik az 1-4 osztályosoknak szóló tábort szeptember 2-6 között, melynek helyszíne az ivói kolping táborozóhely lesz. A tábor színes tevékenységekkel várja a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy Isten közelségének örömteli megélését tapasztalják meg a résztvevők. Olyan szentírási történetekkel és szereplőkkel ismerkedhetnek meg, akik által Isten arra tanít, hogy hogyan lépjünk az Ő nyomába és hogyan legyünk jó kapcsolatban Vele és azokkal akik jelen vannak az életünkben. Jelentkezni és további információkért érdeklődni lehet a keresztirany.ro oldalon vagy telefonon Berei Szidóniánál a 0752-984730-as és Jére Noéminál a 0741-039762-es számokon.

Időjárás: A napos időt gomolyfelhők zavarhatják meg, és több tájegységünkön is kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, több zivatar északkeleten és keleten fordulhat elő. Megélénkül az északnyugati szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmelegebb órákban 25-31 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsótömösi Nagyboldogasszony-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Mladifest
Ma kezdődik a 30. medjugorjei ifjúsági találkozó, ahol közel 60 ország több mint 50.000 fiatalja ünnepel együtt. A fesztivál segít abban, hogy a fiatalok rátaláljanak önmagukra és Istenre, hitükben mélyebbre evezzenek, és megtapasztalják, hogy soha nincsenek egyedül. Mindazok, akik nem tudnak ott lenni Medjugorjeban, követhetik a programokat a Mária Rádión keresztül is. Este 7 órakor rózsafüzért, ezt követően szentmisét és Szentségimádást közvetítünk.

Első csütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzéreket, majd az isteni irgalmasság rózsafüzérét is. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Ma délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébániára, majd délután 4 órától Görgényüvegcsűrre várjuk az önkénteseket.
A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Látod-e, amit hallasz
Ma este 7 órától Sudár Annamária versmondó és Török Máté verséneklő közös előadására kerül sor a hargitafürdői pálos templomban.

Koncert Csíksomylón
Dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész, Nina Laubenthal, Wilfried Michl és Corneliu Meici közreműködésével négy orgonakoncertre kerül sor. Ma délután 3 órakor a csiksomlyói Szent István-otthonban lesz hangverseny.

Hangverseny sorozat
A Concerto Spiraclis Egyesület szervezésében a Régizene Laboratórium keretében újabb alkalom adódik a csíkszeredaiaknak a régi korok hangulatát idéző muzsikát hallani. A Régizene Laboratórium tanárai és hallgatói az alábbi koncertekre várják az érdeklődőket. Ma este este 8 órakor: Tanárok hangversenye a csíksomlyói kegytemplomban.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban augusztus3-án tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport
A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben plébániai imacsoport augusztus 10-én ünnepli fennállásának 25-ik évét. Az évforduló alkalmából imanapot tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban. Az imanap reggel 9:30-kor rózsafüzér imádsággal kezdődik. A köszöntés és a bevezető gondolatok után elmélkedések hangzanak el. Az irgalmasság rózsafüzére, a tanúságtételek és dicsőítések után szentségimádás következik. A zárószentmisét, melyet délután 6 órakor Tamás József püspök mutat be,rádiónk élő adásban közvetíti. Bővebben az eseményről a www.eletalelekben.ro honlapon olvashatnak.

Ingyenes gyerektábor
A Telefonos Szeretetszolgálat XI. alkalommal hívja ingyenes táborba azokat a 6 és 12 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 21 és 25. között kerül sor a Maros megyei Szalárdon. Jelentkezési határidő augusztus 17. Érdeklődni lehet a 0741-555555-ös telefonszámon!

Időjárás: A napos időt gomolyfelhők zavarhatják meg, és több tájegységünkön is kialakulhatnak átmeneti jelleggel futó záporok, zivatarok, több zivatar északkeleten és keleten fordulhat elő. Megélénkül az északnyugati szél, de a zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmelegebb órákban 25-31 fokot mérhetünk.

About the author

Majoros Gabriella