2019. augusztus 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N  

Triduum Nagyboldogasszony ünnepére A nagyváradi székesegyház búcsújára idén is tridummal készülnek: augusztus 12-én és 13-án, azaz ma és holnap este 6 órakor kezdődnek a szentmisék, melyeken Bărbuț Péter, a nagyváradi Szent József templom plébánosa prédikál. Augusztus 14-én, szerdán este 10 órától szerenád lesz a Szűzanyának, azután szentségimádás, majd éjfélkor szentmise, Csató Béla pápai káplán, nyugalmazott plébános szónoklatával. Az ünnep napján augusztus 15-én este 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyet Böcskei László megyéspüspök mutat be, szentbeszédet mond Kémenes Lóránd, a kolozsvári Szent Mihály plébánia főesperes plébánosa. A triduumot és a búcsús szentmisét is rádiónk élő adásban közvetíti. Triduummal készülnek a kontumáci Nagyboldogasszony-anyatemplom búcsúünnepére is. Ma este 7 órától szentmise, 8 órától szentségimádás kezdődik. Augusztus 13-án és 14-én is este 7 órakor lesznek a szentmisék, a hívek állandó, éjjel-nappali imádsága pedig a különböző imacsoportok vezetésével a búcsús szentmise kezdetéig, augusztus 15-e délig tart. Az ünnep szónoka Fülöp László miklósvári plébános.

Szent István napok Nagybányán Augusztus 12-20 között zajlanak az idei Szent István napok Nagybányán, melynek során színes programokkal várják az érdeklődőket. Lesznek koncertek, előadások, középkori vacsora, gyerekprogramok, ünnepi szentmisék. Az események nagy része a Szentháromság templomban zajlanak majd. A részletes program a romkat.ro oldalon található

Könyvbemutató Nagykárolyban A kalazanci plébánia hittantermében augusztus 13-án, holnap este fél 8-kor Templfi Imre atya, egyházi író bemutatja Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét, mely tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. A könyv a helyszínen 25 RON értékben megvásárolható.

Megemlékezés és konferencia Márton Áronról Nyolcadik éve tartanak megemlékezést és konferenciát Márton Áronról szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei ünnepség augusztus 24-én, szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be, s melyet rádiónk élő adásban közvetít. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről. Másnap, augusztus 25-én szekeres zarándoklatot terveznek Pásztorbükkbe. Ide a bejelentkezés kötelező, legkésőbb augusztus 20-ig. Szállás lehetőségekről és más tudnivalókról érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 0751-523114 Bodó Andreánál vagy a 0741-484716-on, Lázár Csillánál.

1Úton zarándoknap Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől. Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe. A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Rövidterápiás program Magyarózdon A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6 között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Angol nyelv és biblia tábor Szelterszen Augusztus 26-30 között 7-14 éves gyermekek számára angol nyelv és biblia tábort szervez a Szent Gellért Alapítvány Szelterszen. A tanítás angol fiatalok vezetésével történik. Érdeklődni és jelentkezni augusztus 15-ig lehet az alapítványnál a 0742-830506-os telefonszámon.

Családos tábor Lippán A temesvári egyházmegye családpasztorációs központ szervezésében „A te szavadra...” mottóval családos tábor lesz Lippán augusztus 30 – szeptember 1-je között. Érdeklődni és jelentkezni augusztus 20-ig lehet a 0723-941299-es telefonszámon vagy a szilvagyizsolt@yahoo.com email címen.

Időjárás: Elsőfokú (sárga jelzésű), szinte az egész országra kiterjedő hőségriadót adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A kánikulára és a fokozott kellemetlen hőérzetre vonatkozó figyelmeztetés keddig lesz érvényben. A meteorológusok szerint a hőhullám több napon át kitart, ma és holnap fokozódik az ország sík vidékein és fennsíkjain, ahol fokozott lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meg fogja haladni a kritikus 80-as szintet. A hőmérsékleti csúcsok 33 és 36 Celsius-fok körül alakulnak, de ennél magasabb, 37-38 Celsius-fokot fognak mérni a nyugati és északnyugati országrészben. Helyenként az éjszakák is olyan melegek lesznek, mint a trópusokon: a hőmérséklet nem csökken 20 Celsius-fok alá.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 12.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kotormányi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Gyerekek evangelizációs hete Sepsiszentgyörgyön A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián evangelizációs hetet tartanak a gyerekek számára a mai nappal kezdődően. A templomkertben felállított faházakban pedagógusok vezetésével, önkéntesek felügyelete alatt zajlanak a foglalkozások naponta délelőtt 10 órától délután 4 óráig. Az egyhetes rendezvény augusztus 18-án, vasárnap délelőtt fél 11 órakor a hálaadó szentmisével zárul.

Triduum a kontumáci templomban Triduummal készülnek a kontumáci Nagyboldogasszony-anyatemplom búcsúünnepére. Ma 19 órától szentmise, 20 órától szentségimádás kezdődik. Augusztus 13-án és 14-én is 19 órakor lesznek a szentmisék, a hívek állandó, éjjel-nappali imádsága pedig a különböző imacsoportok vezetésével a búcsús szentmise kezdetéig, augusztus 15-e délig tart. Az ünnep szónoka Fülöp László miklósvári plébános.

Jubileumi ünnepség 20 éves az ivói Kolping Szabadidős Központ, ez alkalomból augusztus 17-én egész napos rendezvény sorozattal várják az érdeklődőket. A program délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, melyet Mátyás Gábor zeteváraljai plébános mutat be. A résztvevők visszaemlékeznek a kezdetektől máig történt eseményekről, lesz közös beszélgetés és gulyásfőző verseny is, majd este bállal zárják a találkozót. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os telefonszámon vagy a gykolping@gmail.com címen.

Ingyenes gyerektábor A Telefonos Szeretetszolgálat XI. alkalommal hívja ingyenes táborba azokat a 6 és 12 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 21. és 25. között kerül sor a Maros megyei Szalárdon. Jelentkezési határidő augusztus 17. Érdeklődni lehet a 0741-555555-ös telefonszámon!

1Úton zarándoknap Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől. Zarándoklatok szerveződnek a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe. A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak. Keresztirány bibliatábor Gyere utánam mottóval idén is megszervezik az 1-4 osztályosoknak szóló tábort szeptember 2-6. között, melynek helyszíne az ivói Kolping táborozóhely lesz. A tábor színes tevékenységekkel várja a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy Isten közelségének örömteli megélését tapasztalják meg a résztvevők. Olyan szentírási történetekkel és szereplőkkel ismerkedhetnek meg, akik által Isten arra tanít, hogy hogyan lépjünk az Ő nyomába és hogyan legyünk jó kapcsolatban Vele és azokkal, akik jelen vannak az életünkben. Jelentkezni és további információkért érdeklődni lehet a keresztirany.ro oldalon vagy telefonon Berei Szidóniánál a 0752-984730-as és Jére Noéminál a 0741-039762-es számokon.

Fiúcsapat tábor Az öröm és a remény embere címmel szervezik meg az erdélyi ferencesek a fiúcsapat tábort az olaszországi Assisiben. Az egyhetes program augusztus 24–szeptember 1. között lesz, amelynek keretében a résztvevőknek alkalmuk lesz elzarándokolni a ferencesek védőszentjének szülővárosába és azokra a helyszínekre, ahol Szent Ferenc felnőtt, és rátalált Istenre. A szervezők 17 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket várnak a táborba. A jelentkezés feltétele, hogy minden pályázó írjon egy egyoldalas összefoglalót egy ferences helyszínről, azt is belefoglalva, mi az, amiért fontos számára. Az írásnak tartalmaznia kell néhány mondatot arra vonatkozóan is, hogy a pályázó miért szeretne részt venni a fiúcsapat táborban, és mit vár attól. A helyek száma korlátozott. Az írásokat az frtibi@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni, ahol az érdeklődők bővebb információkat is kaphatnak a táborról.

Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül, Fitódból Csíksomlyóig. Pál József-Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a kegytemplomban a zarándokokkal együtt ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-139380-es telefonszámon.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 12.

About the author

Tunde Vidican Lokodi