2019. augusztus 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Nagykárolyban A kalazanci plébánia hittantermében ma este fél 8-kor Templfi Imre atya, egyházi író bemutatja Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét, mely tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. A könyv a helyszínen 25 RON értékben megvásárolható.

Fogadalom tétel Nagyváradon Az Élet Kenyere Közösség Magyarország-Románia Testvériségében hosszú várakozás után ismét fogadalom tételre kerül sor. Első fogadalmat tesz Kovács Szilvia, örökfogadalmat tesznek Ungvári Ildikó Mária-Zsuzsánna növér és Bihálffy László testvér. A fogadalomtétel előtt ma este ünnepi liturgia lesz, majd azt követően egész éjszakás szentségimádás. Augusztus 14-én, holnap délelőtt 11 órakor a Nagyvárad-Velencei templomban Böcskei László megyéspüspök mutatja be az ünnepélyes szentmisét.

Klausenmusik Foltytódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozat a kolozsvári Piarista templomban, augusztus 16-án péntek este 7 órától barokk zenét hallgathatnak meg az érdeklődők a Concerto Spiralis kamaraegyüttes előadásában. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Mária áhítat Kovásznán Ugusztus 17én szombaton este hét órai kezdettel Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök, aki a liturgia keretében akolitussá avatja Jánó Árpádot. Ez alkalommal a megválasztott egyháztanács eskütételére is sor kerül. Az ünnepi eseményt az rádiónk élőben közvetíti.

Bibliatábor Tasnádon „Gyere utánam” mottóval augusztus 19 és 23. között Bibliatábort szervez a Tasnádi Római Katolikus Plébánia a Caritas nagytermében. Várják a gyermeket a közös együttlétre minden nap délelőtt 10 és délután 4 óra között.

10. Kolozsvári Magyar Napok Augusztus 17 és 25.-ke között kerül megszervezésre immár 10-dik alkalommal a Kolozsvári Magyar Napok, mely sok szép színes programot tartogat minden érdeklődő számára. A rendezvénysorozat augusztus 18-án a vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a törökvágási református templomban, melyre szeretettel várnak mindenkit. Majd este 7 órakor hivatalosan is megnyitják a rendezvényt a kolozsvári magyar operában a köszöntő beszédekkel és a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának bemutató előadásával, melynek címe Kolozsvár piacterén. A részletes program megtalálható a magyarnapok.ro honlapon.

1Úton zarándoknap Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület augusztus 24-én hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők, akiknek egyre inkább elismerik a családon belüli szerepét, és ők azok, akik gyakran – a családjuk szétszakadása miatt – eltávolodnak a gyermekeiktől. A zarándokokhoz lehet csatlakozni a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapnak idén van egy másik vállalása is: aláírásgyűjtéssel kívánják támogatni Böjte Csaba testvér kezdeményezését, hogy június elseje legyen a Gyermek Jézus ünnepe. A zarándoknap szakaszairól, programjairól részletes információk az 1uton.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül, Fitódból Csíksomlyóig. Pál József-Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a kegytemplomban a zarándokokkal együtt ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-139380-es telefonszámon.

Önkénteskedem, tehát vagyok 2020 szeptember 13-20. között kerül sor az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapesten. A rendezvény elképzelhetetlen rendezők, önkéntesek nélkül, ezért várják mindazok jelentkezését, akik munkájukkal szeretnének hozzájárulni a programok szebbé tételéhez. Bővebb információk és jelentkezés a www.iec2020.hu oldalon.

Időjárás: Kánikula és jelentős lehűlés váltogatja egymást a következő két hétben, csapadékra leginkább augusztus 14-e és 17-e között, valamint augusztus 20-a után számíthatunk. Erdélyben a jelzett periódus első két napjában kánikula lesz, 35 Celsius-fok körüli nappali csúcshőmérséklettel, majd erőteljes lehűlés következik, augusztus 17-én sehol nem lesz 25 Celsius-foknál melegebb. A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban kánikula lesz, 37 Celsius-fok körüli maximummal, majd három nap alatt mintegy 10 fokkal visszaesik a legmagasabb hőmérséklet. Ma meleg és száraz időre számíthatunk az ország nagy részén, napközben 33-38 fokig is emelkedhet a hőmérők higanyszála.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 13.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a somogyomi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutató Nagykárolyban A kalazanci plébánia hittantermében ma este fél 8-kor Templfi Imre atya, egyházi író bemutatja Börtönvilág a kommunista Romániában (1945–1964) című könyvét, mely tartalmazza a nagykárolyi születésű Pakocs Károly költő, elbeszélő, római katolikus pap Háromszáz nap a föld alatt című visszaemlékező írását is. A kiadványhoz dr. Baumgartner Bernadette írt előszót. A könyv a helyszínen 25 RON értékben megvásárolható.

Jubileumi ünnepség 20 éves az ivói Kolping Szabadidős Központ, ez alkalomból augusztus 17-én egész napos rendezvény sorozattal várják az érdeklődőket. A program délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, melyet Mátyás Gábor zeteváraljai plébános mutat be. A résztvevők visszaemlékeznek a kezdetektől máig történt eseményekről, lesz közös beszélgetés és gulyásfőző verseny is, majd este bállal zárják a találkozót. Jelentkezni augusztus 14-ig lehet Joó Aniellánál a 0755-171146-os telefonszámon vagy a gykolping@gmail.com címen.

Ingyenes gyerektábor A Telefonos Szeretetszolgálat XI. alkalommal hívja ingyenes táborba azokat a 6 és 12 év közötti városi (Kolozsvár és Marosvásárhely) gyermekeket, akik egész nyáron egyetlen táborba se jutottak el! Az öt napos színes és tartalmas programra augusztus 21. és 25. között kerül sor a Maros megyei Szalárdon. Jelentkezési határidő augusztus 17. Érdeklődni lehet a 0741-555555-ös telefonszámon!

Megemlékezés és konferencia Márton Áronról Nyolcadik éve tartanak megemlékezést és konferenciát Márton Áronról szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei ünnepség augusztus 24-én, szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be, s melyet rádiónk élő adásban közvetít. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről. Másnap, augusztus 25-én szekeres zarándoklatot terveznek Pásztorbükkbe. Ide a bejelentkezés kötelező, legkésőbb augusztus 20-ig. Szállás lehetőségekről és más tudnivalókról érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: 0751-523114 Bodó Andreánál vagy a 0741-484716-on, Lázár Csillánál.

Rövid terápiás program A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletek felől érdeklődni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Módszertani képzés A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a Kett-módszer iránt érdeklődő pedagógusok részére képzést tartanak augusztus 30-szeptember 1. között. A képzést Nagy Enikő Kriszta mallesdorfi ferences nővér vezeti. Jelentkezni lehet augusztus 26-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Keresztirány bibliatábor Gyere utánam mottóval idén is megszervezik az 1-4 osztályosoknak szóló tábort szeptember 2-6. között, melynek helyszíne az ivói kolping táborozóhely lesz. A tábor színes tevékenységekkel várja a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy Isten közelségének örömteli megélését tapasztalják meg a résztvevők. Olyan szentírási történetekkel és szereplőkkel ismerkedhetnek meg, akik által Isten arra tanít, hogy hogyan lépjünk az Ő nyomába és hogyan legyünk jó kapcsolatban Vele és azokkal akik jelen vannak az életünkben. Jelentkezni és további információkért érdeklődni lehet a keresztirany.ro oldalon vagy telefonon Berei Szidóniánál a 0752-984730-as és Jére Noéminál a 0741-039762-es számokon.

Angol nyelv és biblia tábor Szelterszen Augusztus 26-30 között 7-14 éves gyermekek számára angol nyelv és biblia tábort szervez a Szent Gellért Alapítvány Szelterszen. A tanítás angol fiatalok vezetésével történik. Érdeklődni és jelentkezni augusztus 15-ig lehet az alapítványnál a 0742-830506-os telefonszámon.

Időjárás: Kánikula és jelentős lehűlés váltogatja egymást a következő két hétben, csapadékra leginkább augusztus 14-e és 17-e között, valamint augusztus 20-a után számíthatunk. Erdélyben a jelzett periódus első két napjában kánikula lesz, 35 Celsius-fok körüli nappali csúcshőmérséklettel, majd erőteljes lehűlés következik, augusztus 17-én sehol nem lesz 25 Celsius-foknál melegebb. A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban kánikula lesz, 37 Celsius-fok körüli maximummal, majd három nap alatt mintegy 10 fokkal visszaesik a legmagasabb hőmérséklet. Ma meleg és száraz időre számíthatunk az ország nagy részén, hajnalban 16-24, napközben pedig 33-38 fokig is emelkedhet a hőmérők higanyszála.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 13.

About the author

Tunde Vidican Lokodi