2019. augusztus 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szűz Mária Királynő búcsú
Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúünnepét Szűz Mária Királynő ünnepén tartják. Az ünnepre készülve ma este 8 órától szentségimádást tartanak. Holnap délután 4 órától rózsafüzért imádkoznak, majd délután 5 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fülöp Sándor Szabolcs újmisés, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze. Ezen a napon emlékeznek arra is, hogy tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója.

Megemlékezés és konferencia Márton Áronról
Nyolcadik éve tartanak megemlékezést és konferenciát Márton Áronról szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei ünnepség augusztus 24-én, szombaton délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be, s melyet rádiónk élő adásban közvetít. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről.

Szent Bernát-napi búcsú
A temesvári egyházmegyében a nándorhegyi plébániához tartozó ruszkabányai filia római katolikus közössége augusztus 24-én, szombaton tartja a Szent Bernát tiszteletére felszentelt 156 éves templom búcsúünnepét, amelynek keretében megemlékeznek a plébánia alapításának 216. évfordulójáról. A szentmise délután 6 órakor kezdődik.

Szent Ágoston-napi búcsú
Csíkszeredában szenteltek templomot Szent Ágoston tiszteletére. Szentmisék reggel 9, déli fél 1 és este 7 órakor lesznek. Az ünnepi, búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa Tamás József segédpüspök, délután fél 1 órakor kezdődik.

Rövid terápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 26. – szeptember 6. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon a Terápiás Otthonban, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni és további részletekről tájékozódni lehet a bonuspastor.ro oldalon.

Szentségimádási iskola
„Tanuljatok tőlem” mottóval 12 alkalmas találkozást szerveznek az Úrral való együttlétben Nagybányán a Szentháromság-templomban. Az első alkalom augusztus 29-én, csütörtökön lesz este 8 órától. Aki szeretne Jézussal négyszemközt találkozni, Őt jobban megismerni, gyógyulni sebzettségéből, iratkozzon be ebbe az „iskolába”.

Búcsú és jubileum Krasznacégényben
70 éves jubileumát, valamint a templom búcsúját ünneplik Krasznacégényben szeptember 1-jén, délután 4 órai kezdéssel. Nagy szeretettel hívják és várják a helyi és környékbeli híveket, különösen a csíkmenaságiakat, mivel a lakosok nagy része onnan származik.

Kántorvizsga Csíksomlyón
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz szeptember 2-án.
Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740 898 667-es vagy a 0266 372 223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával és plébánosi ajánlással rendelkező személyeket fogadnak el,

Lelkipásztori munkatárs képzés
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága újra meghirdeti a főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést idén októbertől, Sepsiszentgyörgyön. A képzés időtartama 3 év és évi négy, hétvégi, tömbösített képzési alkalomból áll. Egy-egy képzési tömb a lelki program mellett elméleti előadások, műhelymunkák, csoportmegbeszélések keretében négy témát foglal magába. Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen. A jelentkezéshez plébánosi ajánlás szükséges. A képzéssel kapcsolatosan érdeklődni lehet Molnár Izabellánál a 0753-869706-os telefonszámon.

Időjárás: Országszerte többnyire kánikulára és csekély mennyiségű csapadékra számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 19-e és szeptember 1-je közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma is a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható, viszont rekkenő hőségre számíthatunk. Helyenként délután megélénkülhet a déli délkeleti szél. Napközben 32-35 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  nagyernyei Mindenszentek-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutató
Holnap délután 3 órától a Szent Mihály plébánia Nőszövetségének dísztermében Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című könyvét a szerzők jelenlétében bemutatja: Bánkuti Gábor, a Pécsi Tudományegyetem docense, valamint Visky András, író, költő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója.

Gyerekevangelizációs nap
„Bátor vagyok Jézussal” mottóval tartanak evangelizációs napot Gelencén, a plébánia udvarán illetve a közösségi teremben augusztus 24-én, szombaton. A program délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 6 óráig tart, szeretettel várják a 4-12 év közötti gyerekeket.

Módszertani képzés
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban a Kett-módszer iránt érdeklődő pedagógusok részére képzést tartanak augusztus 30-szeptember 1. között. A képzést Nagy Enikő Kriszta mallesdorfi ferences nővér vezeti. Jelentkezni lehet augusztus 26-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Hozz egy imát magaddal
Idén negyedik alkalommal rendezik meg Csinódon az ökumenikus kápolnánál az egyetemes imanapot augusztus 31-én, szombaton. Az előző esztendőkben ezen a napon volt már római katolikus szentmise, református istentisztelet, most pedig unitárius és római katolikus meghívottak lesznek.
Vida Rozália alsóboldogfalvi unitárius lelkésznő istentiszteletet celebrál. Közös éneklésre Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész fog buzdítani. Majd egy tanúságtételt is meghallgathatnak a résztvevők. A kapun történő belépéskor mindenkitől a kedvenc imáját fogják kérni leírva. Ezek közül az imák közül három az istentisztelet keretében felolvasásra kerül. A többi imát is megőrzik és elhelyezik a kápolnában, hogy az ide érkező zarándokok megismerhessék azokat.
A rendezvény délelőtt 11 órakor kezdődik és várhatóan 14 órakor ér véget. Bográcsban főtt meleg ételről egy háromszéki házaspár fog gondoskodni.
A részvételi szándékot jelezni lehet Nagy Balázsnál a 0760-779835-ös telefonszámon augusztus 25-ig.

Szent István családi nap
A kovásznai római katolikus egyházközösség augusztus 31-én, szombaton családi napot szervez a templom kertjében. A regisztráció délelőtt 10 órakor kezdődik, majd ezt követően 11 órától Komáromi Mária előadása hangzik el, „A család, mint hivatás” címmel. A templomban a jelen levő családok közös imán vehetnek részt, majd az ebéd után kézműves foglalkozások és vetélkedők várnak mindenkit.

Keresztirány bibliatábor
Gyere utánam mottóval idén is megszervezik az 1-4 osztályosoknak szóló tábort szeptember 2-6. között, melynek helyszíne az ivói kolping táborozóhely lesz. A tábor színes tevékenységekkel várja a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy Isten közelségének örömteli megélését tapasztalják meg a résztvevők. Olyan szentírási történetekkel és szereplőkkel ismerkedhetnek meg, akik által Isten arra tanít, hogy hogyan lépjünk az Ő nyomába és hogyan legyünk jó kapcsolatban Vele és azokkal akik jelen vannak az életünkben. Jelentkezni és további információkért érdeklődni lehet a keresztirany.ro oldalon vagy telefonon Berei Szidóniánál a 0752-984730-as és Jére Noéminál a 0741-039762-es számokon.

Papi továbbképző
A gyulafehérvári főegyházmegyében az előző évekhez hasonlóan, idén is megszervezik a Megtestesült Bölcsességről nevezett Szemináriumban a papi továbbképzőt. A továbbképző, kiváló alkalom arra, hogy nemcsak szellemiekben, de lelkiekben, és paptestvéri kapcsolatainkban is felfrissülést, találkozási lehetőséget nyújtson.
Az idei papi továbbképző szeptember 2-6 között lesz, mely három tematikát kínál az érdeklődőknek: szentirástudományi, egyháztörténelmi és pasztorálteológiai megfontolásokat bontakoztat ki.
Jelentkezni lehet augusztus 30-ig Obermájer Ervin atyánál a 0757-096044-es telefonszámon vagy e-mailben az ervinobermajer@gmail.com címen.

Időjárás: Országszerte többnyire kánikulára és csekély mennyiségű csapadékra számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 19-e és szeptember 1-je közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma is a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható, viszont rekkenő hőségre számíthatunk. Helyenként délután megélénkülhet a déli délkeleti szél. Napközben 32-35 fok várható.

MRE Hírszolgálat – 2019. augusztus 21.

About the author

majoros gabriella