2019. augusztus 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Gyerekevangelizációs nap „Bátor vagyok Jézussal” mottóval holnap evangelizációs napot tartanak Gelencén, a plébánia udvarán illetve a közösségi teremben. A program délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 6 óráig tart, szeretettel várják a 4-12 év közötti gyereket.

Megemlékezés és konferencia Márton Áronról Nyolcadik éve tartanak megemlékezést és konferenciát Márton Áronról szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei ünnepség holnap délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutat be, s melyet rádiónk élő adásban közvetít. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről.

Nőszövetségek őszi találkozója Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete idén ünnepli megalakulásának 20. évét. Az egyesület elnökei és lelkivezetői lelkigyakorlatos találkozóját augusztus 26-28. között Csíksomlyón tartják. Az őszi találkozó záró szentmiséjét augusztus 28-án, déli 12 órától Tamás József segédpüspök mutatja be a csíksomlyói kegytemplomban.

Szentségimádási iskola „Tanuljatok tőlem” mottóval 12 alkalmas találkozást szerveznek az Úrral való együttlétben Nagybányán a Szentháromság-templomban. Az első alkalom augusztus 29-én, csütörtökön lesz este 8 órától. Aki szeretne Jézussal négyszemközt találkozni, Őt jobban megismerni, gyógyulni sebzettségéből, iratkozzon be ebbe az „iskolába”.

Szent István családi nap A kovásznai római katolikus egyházközösség augusztus 31-én, szombaton családi napot szervez a templom kertjében. A regisztráció délelőtt 10 órakor kezdődik, majd ezt követően 11 órától Komáromi Mária előadása hangzik el, „A család, mint hivatás” címmel. A templomban a jelen levő családok közös imán vehetnek részt, majd az ebéd után kézműves foglalkozások és vetélkedők várnak mindenkit.

Egyetemes imanap Idén negyedik alkalommal rendezik meg Csinódon az ökumenikus kápolnánál az egyetemes imanapot augusztus 31-én, szombaton. Az előző esztendőkben ezen a napon volt már római katolikus szentmise, református istentisztelet, most pedig unitárius és római katolikus meghívottak lesznek. Vida Rozália alsóboldogfalvi unitárius lelkésznő délelőtt 11 órai kezdettel istentiszteletet celebrál. Közös éneklésre Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész fog buzdítani. Majd egy tanúságtételt is meghallgathatnak a résztvevők. A kapun történő belépéskor mindenkitől a kedvenc imáját fogják kérni leírva. Ezek közül az imák közül három az istentisztelet keretében felolvasásra kerül. A többi imát is megőrzik és elhelyezik a kápolnában, hogy az ide érkező zarándokok megismerhessék azokat. Bográcsban főtt meleg ételről egy háromszéki házaspár fog gondoskodni. A részvételi szándékot jelezni lehet Nagy Balázsnál a 0760-779835-ös telefonszámon augusztus 25-ig.

Keresztirány bibliatábor „Gyere utánam” mottóval idén is megszervezik az 1-4 osztályosoknak szóló tábort szeptember 2-6. között, melynek helyszíne az ivói kolping táborozóhely lesz. A tábor színes tevékenységekkel várja a gyerekeket, de a legfontosabb, hogy Isten közelségének örömteli megélését tapasztalják meg a résztvevők. Olyan szentírási történetekkel és szereplőkkel ismerkedhetnek meg, akik által Isten arra tanít, hogy hogyan lépjünk az Ő nyomába és hogyan legyünk jó kapcsolatban Vele és azokkal akik jelen vannak az életünkben. Jelentkezni és további információkért érdeklődni lehet a keresztirany.ro oldalon vagy telefonon Berei Szidóniánál a 0752-984730-as és Jére Noéminál a 0741-039762-es számokon.

Nyitott templomok napja Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján, mely idén szeptember 14-én lesz. Adja Isten, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy a hívek bepillanthassanak a megszentelt falak mögé.

Püspökkari konferencia A Romániai Püspökkari Konferencia idei őszi ülését Nagybányán tartják szeptember 25-27 között. Ez alkalommal az ország katolikus püspökei az egyház aktuális ügyeiről tárgyalnak és az egymás közötti testvéri kapcsolatot erősítik. A konferencia a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz.

Időjárás: Kánikula várható ma estig egész Románia területén a meteorológusok előrejelzése szerint. A hőmérséklet az ország egyes régióiban a 37 fokot is elérheti. A rendkívüli meleg mellé kellemetlen hőérzet társul, a páratartalom helyenként meghaladja a kritikus 80 egységet. A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a hőség kitart szombaton és vasárnap is.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelybőn és a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A Munkás Szent József templomban első alkalommal lesz örökös szentségimádás. Az imaalkalom reggel 9 órától délután 5 óráig tart. A szentségimádást záró szentmise délután 5 órakor kezdődik. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Klausenmusik Folytatódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozat a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban. A soron következő előadás ma este 7 órától lesz. Ruzitska György halálának 150. évfordulója alkalmával a Szent Cecília kórus és zenekar ad emlékhangversenyt.

Előadás és szentmise Atyában Az atyhai római katolikus templomban ma délután 5 órától hálaadó szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Ezt megelőzően délután fél 5 órától Adorján Imre tart előadást „A szívből jövő adomány gyógyír” címmel. A szentmise után ismét egy előadás hangzik el „Isten, futás és én” címmel Csizmadia Mihály Zsolt gondolataival.

1Úton zarándoknap Az erdélyi és magyarországi Mária Út Egyesület hatodik alkalommal szervezi meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, amely során az idei évben az édesapákért imádkoznak a résztvevők. A holnapi zarándoklathoz lehet csatlakozni a Mária-út teljes útvonalán, Mariazelltől Csíksomlyóig. Kolozson reggel 8 órakor találkoznak a zarándokok, majd együtt imádkozva, gyalogolva délután 4 órára érkeznek a szamosfalvi illetve délután 5 órára a szentpéteri katolikus templomokhoz, és délután 6 órától közösen vesznek részt a zarándoklat záró szentmiséjén a Kolozsvári Szent Mihály templomban. Futásfalván a zarándokok déli 12 órakor vesznek részt a szentmisén. Szárhegyen és Tusnádon délután 4 órakor, Udvarhelyen a Mária Rádió kápolnájában és a Sóváradi Remeteségben délután 5 órától lesz a szentmise, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen az Ady-negyedi Szent Imre templomban, és a Gyimesbükki Kontumáci kápolnába délután 6 órakor, Nagykárolyban este fél 7 órakor kezdődik a záró szentmise. A Csíksomlyói kegytemplomban este 7 órakor kezdődik a hálaadó szentmise, amelyet egész éjszakás virrasztás követ. Oroszhegyen, Tasnádon és Szilágysomlyón szintén este 7 órakor kezdődik a szentmise. A zarándoklatok további programjáról az 1uton.mariaut.hu oldalon olvashatnak.

Búcsú és jubileum Krasznacégényben 70 éves jubileumát, valamint a templom búcsúját ünneplik Krasznacégényben szeptember 1-jén, délután 4 órai kezdéssel. Nagy szeretettel hívják és várják a helyi és környékbeli híveket, különösen a csíkmenaságiakat, mivel a lakosok nagy része onnan származik.

Lelkinap a Gerhardinumban Szeptember 2-án, hétfőn 9-17 óra között a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban lelkinapot tartanak a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tanárainak és nevelőinek. A programot Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök vezeti.

Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül. A zarándokok délelőtt 10 órakor indulnak Fitódból és gyalogosan elzarándokolnak a csíksomlyói kegytemplomig, közben imával és énekekkel kérik Isten segítségét és áldását családjukra, hálát adnak a házas hivatás kegyelmeiért. A zarándoklat csúcspontja a kegytemplomban a Pál József Csaba temesvári püspök által celebrált szentmise lesz mely 11:30-kor kezdődik, ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a csalad.ro honlapon található elektronikus űrlap kitöltésével. Kérjük, hogy a szórványból autóbusszal utazók legkésőbb augusztus 25-e, vasárnap estig jelezzék részvételi szándékukat a 0742-139380-as telefonszámon.

Ifjúsági keresztény fesztivál „Ő az út!” mottóval rendeznek keresztény ifjúsági fesztivált Maroszentgyörgyön, a Maros-parton szeptember 14-én, szombaton. A fesztivál főképp a fiatalokat célozza, mert szeretnék, ha minél többen megtapasztalnák, hogy Istennel élni feltöltő, örömteli és kalandos. A szervezők Isten örök igazságait szeretnék átadni a sátorprogramok, koncertek, tanúságtételek, versenyek, táncok, kihívások, közös agapé és jó beszélgetések által. A program délután 5 órakor kezdődik, fellépnek a Shalom Budapest zenekar, Eddy és Csiszér László. A programról részletesebben a www.oazut.ro oldalon olvashatnak.

Időjárás: Kánikula várható ma estig egész Románia területén a meteorológusok előrejelzése szerint. A hőmérséklet az ország egyes régióiban a 37 fokot is elérheti. A rendkívüli meleg mellé kellemetlen hőérzet társul, a páratartalom helyenként meghaladja a kritikus 80 egységet. A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a hőség kitart szombaton és vasárnap is.

MRE Hírszolgálat, 2019. augusztus 23.

About the author

Majoros Gabriella