2019. augusztus 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a széki Nepomuki Szent János-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a bethleni Szent István-templomban, és Érszalacson valamint Madarászon lesz a híveknek lehetősége örökös szentségimádásba bekapcsolódni. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Templombúcsúk a hétvégén
A gyulafehérvári egyházmegyében a szászsebesi Szent Bertalan-templomban a búcsús szentmise ma délután 6 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka Gegő István Julianus ferences atya.
kovásznai Szent István tiszteletére épült templom búcsúját holnap déli 12 órától tartják. A szentmisén Oláh Zoltán gyulafehérvári teológiai tanár mondja a homíliát.
Radnalajosfalván a helyi templom búcsúünnepét holnap, délelőtt 11 órától ünneplik. A román nyelvű szentmise szónoka Farcaș Benone, a jászvásári teológia rektora.
A temesvári egyházmegyében a nándorhegyi plébániához tartozó ruszkabányai filia római katolikus közössége ma tartja a Szent Bernát tiszteletére felszentelt 156 éves templom búcsúünnepét, amelynek keretében megemlékeznek a plébánia alapításának 216. évfordulójáról. A szentmise délután 6 órakor kezdődik.
A nagyváradi egyházmegyében holnap déli 12 órakor lesz a nagyváradi Szent Katalin-telepi plébániához tartozó, Keresztelő Szent János tiszteletére emelt, biharszentjánosi templom búcsúja, melynek szónoka Ft. Kóhr Balázs atya lesz.
Holnap tartják a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelt székelyhídi római katolikus műemlék templom fennállásának 250. évfordulóját és a templom búcsút. A szintén déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Scheck László érszalacsi plébános lesz.
Ugyancsak holnap 13 órakor kezdődik a Szilágy megyei bulyovszkitelepi római katolikus templom búcsús szentmiséje, melynek főcelebránsa és szónoka Peter Fejerčak göröginyei (Szlovákia) segédlelkész lesz.
A szatmári egyházmegyében 250 éve tették le a nagykárolyi Kalazanci Szent József templom jelenlegi épületének alapkövét, erről is megemlékeznek holnap az este 6 órától kezdődő búcsúmisén, amelyen ugyanakkor megáldják a közelmúltban restaurált fő és mellékoltárképeket. A búcsú idei meghívottja Szilvásy László piarista tartományfőnök.

Papi továbbképző
A gyulafehérvári főegyházmegyében az előző évekhez hasonlóan, idén is megszervezik a Megtestesült Bölcsességről nevezett Szemináriumban a papi továbbképzőt. A továbbképző, kiváló alkalom arra, hogy nemcsak szellemiekben, de lelkiekben, és paptestvéri kapcsolatainkban is felfrissülést, találkozási lehetőséget nyújtson.
Az idei papi továbbképző szeptember 2-6 között lesz, mely három tematikát kínál az érdeklődőknek: szentírástudományi, egyháztörténelmi és pasztorálteológiai megfontolásokat bontakoztat ki.
Jelentkezni lehet augusztus 30-ig Obermájer Ervin atyánál a 0757-096044-es telefonszámon vagy e-mailben a ervinobermajer@gmail.com címen.

Zarándoklat Máriaradnára
A nagyváradi Szent Katalin és Szent József-telepi templom szeptember 8-án, vasárnap, zarándoklatot szervez Máriaradnára, autóbusszal. Jelentkezni a plébániákon lehet az utazás költségének befizetésével.

Gyergyói méhész és méznap
Szeptember 14-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a gyergyói családi méhész és méznapot a gyulafehérvári Caritas Varga Katalin utcai székhelyén. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, amely keretében lesz mézmegáldás és mézlovag avató, az érdeklődők előadásokat hallhatnak a méz jótékony hatásairól és meg is vásárolhatják a különböző fajtákat. A gyerekeket mézeskalács kostólás, arcfestés és bábszínház várja.

Ünnep és lelkigyakorlat Ilyefalván
Az Ilyefalvi Fájdalmas Szűzanya templom búcsús ünnepe szeptember 15-én délután 5 órakor lesz megtartva. Az ünnepi szentmise szónoka Szabó Lajos kanonok, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia aranymisés plébánosa. A búcsút megelőző három vasárnap lelki gyakorlattal készülnek a délelőtt fél tizenegykor kezdődő rózsafüzér majd szentmise keretén belül. Minden alkalomra mindenkit szeretettel várnak.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap délelőtt 10:00 órától Tusnádfürdőről és délután 18:00 órától Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király plébániáról közvetítjük a szentmisét.

Időjárás: A hétvégén sok napsütésben lesz részünk, de a mai napon is találkozhatunk fátyolfelhőkkel, melyek szűrhetik a nap fényét, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés nyugaton, délnyugaton várható. A keleties szél helyenként élénk lehet. A legmelegebb órákban 29-35 fokra van kilátás.
Vasárnap a napos időszakok mellett elsősorban nyugaton, délnyugaton alakulhat ki egy-egy helyen futó zápor, zivatar. Néhol megélénkülhet a délkeleti szél. Délután 28-35 fok körüli értékekre kell számítani.

MRE Hírszolgálat, 2019. augusztus 24.

About the author

majoros gabriella