2019. augusztus 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Klausenmusik
Folytatódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozat a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban. A soron következő és egyben utolsó előadás ma este 7 órától lesz. Ez alkalommal egy film és egy koncert kapcsolódik össze. Janovics Jenő „A tolonc” című némafilmje vetítése közben Pálúr János magyarországi előadó orgonaimprovizációja lesz hallható.

Megemlékezés a Tatárdombon
Minden évben, az iskolakezdést megelőzően kerül sor a gyergyószárhegyi Tatárdombnál arra a közös imádkozásra, ahol a gyerekek számára a közelgő tanévhez Böjte Csaba testvér kér megerősítést. Ugyanakkor ez az alkalom az, amikor a gyergyószéki székelyek megemlékeznek őseik hősiességéről, amely 1658. szeptemberében a Moldva felől betörő, tízszeres túlerőben lévő ellenség legyőzéséhez vezetett. Az ünnepségre holnap kerül sor, délelőtt 10 órakor gyalogos zarándoklat indul Gyergyóditróból a Tatárdombra, ahol 11 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutatnak be, amelynek fényét a Role együttes zenés szolgálata emeli. Az emlékműnél zajló koszorúzás és az ünnepi beszédek után sportdélutánnal várják az érdeklődőket, melynek lezárásaként este 9 órakor tábortüzet gyújtanak.

Barátság nap
„Ne félj! Tárd szélesre az ajtókat Krisztus előtt!” mottóval a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária plébánia néhány fiatalja Barátság Napot szervez szeptember 7-én, szombaton. A délután háromnegyed 4 órakor kezdődő alkalom helyszíne a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház. Ez a néhány óra nemcsak szórakozási lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hanem segít abban, hogy a hasonló értékrendű személyek találkozhassanak, és elmélyüljenek a barátság témájában. Várnak minden 14 és 22 év közötti érdeklődőt, jelentkezni lehet az esemény facebook oldalán.

Követlek téged, bárhová mész
Követlek téged, bárhová mész A Gyulafehérvári Családpasztorációs központ és a Pasztorációs Iroda szeptember 7-én, szombaton gyalogos zarándoklatot szervez családok számára, a hivatások éve keretén belül. Jelentkezni szeptember 3-ig lehet a csalad.ro honlapon található elektronikus űrlap kitöltésével. Részletek hamarosan.

Gyergyói méhész és méznap
Szeptember 14-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a gyergyói családi méhész és méznapot a Caritas gyergyószentmiklósi Varga Katalin utcai székhelyén. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, amely keretében lesz mézmegáldás és mézlovag avató, az érdeklődők előadásokat hallhatnak a méz jótékony hatásairól és meg is vásárolhatják a különböző fajtákat. A gyerekeket mézeskalács kóstolás, arcfestés és bábszínház várja.

Püspökkari konferencia
A Romániai Püspökkari Konferencia idei őszi ülését Nagybányán tartják szeptember 25-27 között. Ez alkalommal az ország katolikus püspökei az egyház aktuális ügyeiről tárgyalnak és az egymás közötti testvéri kapcsolatot erősítik. A konferencia a tárgyalásokon kívül közös imaalkalmakat, szentmiséket és kulturális programokat is tartalmaz.

Márton Áron zarándoklat
Tizennyolcadik alkalommal szervezik meg a zarándoklatot Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain október 5-7 között. A szent életű püspök életének legfontosabb állomásait felkeresve, a szülőfalu, Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne, Máramarossziget, Kapnikbánya, Dés, Kolozsvár, Gyulafehérvár útvonalon. A székelyvarsági hívek zarándoklatát Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa vezeti. A zarándoklatra Jánosi Gellért plébánosnál, a 0742 141 069-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Szentignáci lelkigyakorlat
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz október 7-13 között. A lelkigyakorlat elemei: 4 személyes elmélkedés, közös ima, észlelési testgyakorlatok, naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, gyónási lehetőség, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, igény szerint svéd masszázs. Legtöbb 6, 20-60 év közötti személy jelentkezését várják szeptember 30-ig a 0743 753 494-es telefonszámon.

Időjárás: A mai napon is fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a kialakuló gomolyokból számottevő csapadék nem valószínű. Nyugaton délelőtt élénk lehet az északias szél. Délután 28-35 fokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sárpatakon tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szent István családi nap
A kovásznai római katolikus egyházközösség holnap családi napot szervez a templom kertjében. A regisztráció délelőtt 10 órakor kezdődik, majd ezt követően 11 órától Komáromi Mária előadása hangzik el, „A család, mint hivatás” címmel. A templomban a jelen levő családok közös imán vehetnek részt, majd az ebéd után kézműves foglalkozások és vetélkedők várnak mindenkit.

Gyógynövényes nyílt nap
A Civitas Alapítvány által elindított Erdélyi gyógynövénykert elnevezésű programsorozat egy újabb rendezvényére kerül sor szeptember 6-án, pénteken Lókodon. Célja ráirányítani a figyelmet Udvarhelyszék – és más tájak – természeti értékeire, a gyógynövényekben rejlő lehetőségekre. A találkozó alkalmat nyújt arra, hogy a gyógynövénytermesztéssel, gyűjtéssel és feldolgozással foglalkozó gazdák, szervezetek, intézmények képviselői, hazai és határon túli szakemberekkel találkozzanak, megoszthassák egymással tapasztalataikat és segítse a közös együttműködést. A nyílt napnak a szabadtéri táborozóhely ad otthont, rossz idő esetén a Szabadidőközpont nagyterme. Délelőtt fél 10 órakor nyitó beszédekkel kezdődik a program, majd ezt követően előadásokat hallhatnak az érdeklődők, valamint kézműves foglalkozásokon és kerekasztal beszélgetéseken is részt vehetnek.

Ifjúsági zarándoklat Máriaradnára
Szeptember 7-én, szombaton az Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a temesvári fiatalok máriaradnai gyalogos zarándoklatára kerül sor. A résztvevők 6 órakor indulnak a temesvári székesegyház elől. A zarándokok az újszentesi, a temesgyarmati, a hidasligeti, a temesfüvesi templomokat érintve 14 órakor érkeznek Máslakra, ahol több órás pihenő következik. A résztvevők hozzanak magukkal hálózsákot és izolírt. A nehéz csomagokat gépkocsi szállítja Máslakig, majd tovább Radnáig. Innen a fiatalok éjszaka 2 órakor indulnak tovább a Temesillésd-Temesújfalu-Lippa útvonalon. Az ünnepi szentmisét szeptember 8-án, vasárnap, 11 órakor celebrálják a máriaradnai kegytemplomban.

ForrásPont
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága „ForrásPont – Még egy nap Jézussal” címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a 15 és 30 év közötti fiatalokat szeptember 21-én, szombaton a budapesti BOK Csarnokba. Ez az alkalom jó találkozási lehetőség Jézussal, aki velünk maradt az Oltáriszentségben. A rendezvényen való részvétel ingyenes, a helyek korlátozott száma miatt azonban regisztrációhoz kötött! További részletekről a iec2020.hu/hu/forraspont oldalon olvashatnak.

Ez az a nap roadshow
Nick Vujicic októberben Magyarországra és Erdélybe látogat az Ez az a nap! és a Nem adom fel Alapítvány szervezésében. A végtagok nélkül született igehirdető, motivációs tréner október 23.-án Kolozsváron, október 24.-én Sepsiszentgyörgyön, majd október 25.-én Budapesten tart két előadást a reményről, szeretetről és saját megtapasztalásairól délelőtt diákoknak, este pedig a nagyközönség számára. A magyarországi előadásra már kaphatóak jegyek a www.ezazanap.hu oldalon.

Iránytű a munka világába
A Gyulafehérvári Caritas új projektje a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt azon – hátrányos helyzetű – fiataloknak nyújt többszintű támogatást, akik kiestek az iskolai rendszerből vagy akiknél fennáll a korai iskolaelhagyás lehetősége, illetve azokat, akik elvégezték a tanulmányaikat, de nem dolgoznak. A projekttel kapcsolatosan érdeklődni lehet Füzi Imolánál a 0744-335272-es telefonszámon, vagy az imola.fuzi@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: A mai napon is fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a kialakuló gomolyokból számottevő csapadék nem valószínű. Nyugaton délelőtt élénk lehet az északias szél. Délután 28-35 fokra számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. augusztus 30.

About the author

majoros gabriella