2019. december 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Adventi ráhangoló
A katolikus.ma oldal arra hív mindenkit, hogy együtt készüljünk Megváltónk születésére. Egy videósorozatra épülő online lelkigyakorlat indul, Bátor Botond pálos atya, Fecske Orsolya szociális testvér, Böjte Csaba és Barsi Balázs ferences atyák elmélkedései által készíthetjük lelkünket az ünnepekre.

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben ma délután 5 órától és a két következő hétfőn, december 9.-én meseterápiát tartanak 5-8 éves gyerekek számára. A foglalkozást Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok.

Katekézis sorozat
10 Szó, amely szabaddá tesz címmel, októbertől heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban egy új 10 parancsolat katekézis-sorozat indult 18–30 év közötti fiataloknak. A soron következő tanítás ma este fél 9 órától kezdődik.

Püspöki szentmise Petrozsényben
A petrozsényi Szent Borbála templom búcsúünnepe alkalmából december 4-én, szerdán Pál József Csaba megyéspüspök délelőtt fél 12 órakor román nyelven, délután 5 órakor pedig magyar nyelven szentmisét celebrál. A templombúcsú keretében délután 1 órakor a temesvári Főpásztor megáldja a nemrég elkészült Szent Borbála szobrot.

Szent Borbála napi búcsú
A petrozsényi plébániatemplomban december 4-én tartják a Szent Borbála-napi búcsút. Szerdán déli 12 órakor román nyelven mutatnak be szentmisét. A liturgia főcelebránsa Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete, szónoka pedig Veres Stelian plébános-helyettes Kolozsvárról. A szentmisét követően a templom előtti körforgalomban leleplezik Szent Borbála szobrát, amely Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész alkotása. Délután 3 órakor az óvoda program keretében játszótér átadásra kerül sor a Jézus Szíve Gyermek Központnál. A délután 5 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba temesvári megyés püspök, a szentbeszédet P. Bátor Botond pálos atya tartja Hargitafürdőről. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
Apetrillai egyházközségben december 7-én, szombaton déli 12 órakor ünneplik a Szent Borbála-búcsút.

Ha vagyunk – legyünk!
„Életem különféle vargabetűi és hajtűkanyar szerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő, énekes, mesemondó lettem…” így vall magáról Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó. A művész a nagybányai Teleki Magyar Házban tart felnőttek számára önálló műsort december 4-én, szerdán este 7 órától. Belépőjegy 45 lejért vásárolható a Teleki Magyar Házban.

Lelkinap az egészségügyben dolgozóknak
Az egészségügyben dolgozóknak számára tartanak lelkinapot december 7-én, szombaton, Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban. A program reggel 9 órától délután fél 3 óráig tart, melynek keretében Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános és Bíró István református lelkész tart előadást.
Jelentkezni lehet december 4-ig András Editnél 0749-304731-es illetve Nagy Zelmánál a 0746-138763-as telefonszámokon.

Adventi lelkinap
December 7-én, szombaton a csíkszeredai szent Kereszt templomban adventi lelkinapot tartanak, „Felejtem, ami mögöttem van és nekifeszülök annak ami előttem van” mottóval. A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd Fülöp László atya elmélkedése következik, 11 órától szentségimádás és gyónási lehetőség lesz, a lelkinap szentmisével zárul.
Várom az Urat!
Idén a 19. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. Az érdeklődők a következő helyszíneken és időpontokban hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre: december 7-én, szombaton Marosvásárhelyen, december 8-án, vasárnap délután 5 órától Székelyudvarhelyen a Digital 3 termében, december 14-én, szombaton Kolozsváron, valamint december 15-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön.

Alkotóház megáldása
Tamás József püspök, december 8-án, vasárnap délelőtt 11 órától szentmisét mutat be a szászrégeni Kisboldogasszony templomban. A liturgia után, ünnepség keretében, megáldja a templom melletti felújított alkotóházat, amely különböző gyerek- és felnőttfoglalkozásoknak ad helyet.

Időjárás: Havazással és hideg időszakkal köszönt ránk december. Ma sokfelé számíthatunk havas esőre, hóra. Jelentősebb havazás elsősorban az ország északi felében és az Erdélyi medence térségében várható. Az északnyugati szelet helyenként élénk, erős lökések kísérhetik. A minimumok -4, +2, a maximumok -1, +6 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szászfalui templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Meseterápia Kolozsváron
Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben (Szentegyház utca 7/1) ma 17 órától folytatódik a meseterápia az 5-8 éveseknek. Várják a gyerekekeket és szüleiket: Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok.
A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Előzetes bejelentkezés szükséges sms-ben a 0745 703 372-es telefonszámon.

Fogyatékkal élők világnapja Székelyudvarhelyen
Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Ennek alkalmából a Gyulafehérvári Caritas és az Orbán Alapítvány másodjára szervezi meg színes programját. A program a székelyudvarhelyi Zseblak játszóházban szabad játékkal kezdődik délelőtt 10 órától majd Gozefini bűvész előadása lesz látható. A délutáni programot a Márton Áron Ifjúsági Házban tartják, délután 3 órától várnak mindenkit, lesz mese bábokkal és Lukács Emőkével; táncház Osváth Ildikó néptánc oktatóval és zenekuckó Lisztes Piroska zenepedagógussal.

Életmorzsák
December 3-án, kedden délután 4 órától a székelyudvarhelyi Művelődési házban egy nem mindennapi könyvbemutatóra kerül sor. Életmorzsák címmel megjelent egy verseskötet, amelynek szerzője és illusztrátora is fogyatékkal élő emberek. György Emőke verseit, Fehér Árpád rajzai teszik még életszerűbbé. Az est moderátora Szűcs-Olcsvay Gellért színművész, szaval László Kata színművész, a verseket Bogdán Ida tanárnő méltatja, az illusztrációkat pedig Kolumbán Anna Ilona tanárnő.

A művészet a tömegtársadalom korában – Előadás Kolozsváron
A Virtuális Bolyai Egyetem meghívására kedden, december 3.-án 18 órától a BBTE főépület, I. emelet, Ștefănescu-Goangă Amfiteátrum 123-as teremben Olay Csaba egyetemi tanár A művészet a tömegtársadalom korában. A Frankfurti Iskola művészetkoncepciója címmel tart előadást. Bővebb információk az esemény facebook-oldalán.

Előadás Csíkszeredában
December 3.-án, kedden 18 órától Marton József pápai prelátus, nagyprépost Márton Áron igazi arca címmel előadást tart a csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban.

XVIII. Csángó Nap Csíkszeredában
December 7-én és 8-án tizennyolcadik alkalommal tartanak Csángó Napot Csíkszeredában. Szombaton 17 órától Hargita Megye Tanácsának Amfiteátrum termében
ünnepélyes megnyitó, köszöntők, és előadások lesznek,
majd vasárnap 11 órától a Millenniumi templomban lesz ünnepi szentmise.

Mosolyt ajándékozni
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület közösen igyekszik becsempészni az ünnep varázsát a rászoruló gyerekek életébe. E nemes cél érdekében arra kérnek mindenkit, hogy ha módjukban áll, ajándékozzanak csomagot a 6 hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek számára.
A kezdeményezők javasolják, hogy minden csomag a következőket tartalmazza: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, sapka/kendőcske/sál, egy apró játék, egy könyv, termosz/csésze, színes/nedves zsebkendő. Ugyanakkor kérik, hogy élelmiszereket és édességeket ne tegyenek a csomagba. Bátorítást, jókívánságokat és kedves gondolatokat megfogalmazó levelet vagy képeslapot mellékelhetnek.
Az adományokat december 12-ig lehet elhelyezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejáratainál: a főbejáratnál található adományládába keddtől péntekig 9 és délután 3 óra között, illetve az előadások kezdete előtt egy órával, valamint a művészbejárónál (a Kisterem bejáratánál) naponta 8 és este 10 óra között. Az adományozókat arra kérik, hogy a csomagokon tüntessék fel a megajándékozni kívánt gyerek nemét, életkorát – és könyvajándék esetében nemzetiségét.

Országos hittanverseny
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg 2020. január 17–19. között a Hivatások nyomában című országos hittanversenyt Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A versenyt a római katolikus teológiai líceumokban tanuló IX–XII. osztályos diákok számára hirdetik meg. A verseny fő témája: Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly, Boldog Brenner János élete. Iskolánként 3 diákot és 1 kísérő tanárt várnak a versenyre. A részvétel mindenki számára ingyenes. Jelentkezni lehet december 10-ig Benedek Ramóna hitoktatónál a benedek.ramona@yahoo.com címen vagy a 0723-309044 telefonszámon.

Időjárás: Havazással és hideg időszakkal köszönt ránk december. Ma sokfelé számíthatunk havas esőre, hóra. Jelentősebb havazás elsősorban az ország északi felében és az Erdélyi medence térségében várható. Az északnyugati szelet helyenként élénk, erős lökések kísérhetik. A minimumok -4, +2, a maximumok -1, +6 fok között alakulnak.

MRE – Hírszolgálat, 2019. december. 02.

About the author

majoros gabriella