2019. december 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Adventi csendórák
Kolozsváron a szociális testvérek csendes imára hívják advent folyamán mindazokat, akik az adventi liturgia egy-egy gondolatával vagy egyszerűen csak a csend, az éberség gyakorlásával szeretnének felkészülni a karácsony ünnepére. Az imaórákra Adventi csendórák címmel csütörtökönként délután 5 és fél 7 között kerül sor a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7. szám). Érdeklődni lehet Anna testvérnél a 0740-340666-os telefonszámon.
Mikulás az Egyházmegyei Ifjúsági Központban
Myra jólelkű püspökére, a IV. században élt Szent Miklósra a mai napig szeretettel emlékezünk. Az ő alakját idézi a fehér szakállú, piros ruhás Mikulás, aki évről évre bekopogtat hozzánk. A puttonyos Mikulás idén december 5-én, csütörtökön a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központba is ellátogat a díszteremben este 7 órakor kezdődő ünnepségre, amely alkalommal a hátrányos helyzetű gyermeknek szerez örömet ajándékaival. A Mikulás segítői idén is több temesvári ifjúsági csoport tagjai voltak. A rendezvényen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.

Szent Miklós napi búcsúk
Gyergyószentmiklós régi plébániatemplomának búcsúját december 6-án, pénteken ünneplik. A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök. Ezt követően kerül sor a hagyományos körmenetre, amely a Fogarassy Mihály püspök szobránál ünnepélyes áldással zárul. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
A kászonújfalvi egyházközség védőszentje szintén Szent Miklós püspök. A templom búcsúünnepét december 6-án, délelőtt 11 órakor tartják. A szentmisén Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál.
A berecki templomban december 6-án, pénteken déli 12 órakor kezdődik a búcsúünnep. A szentmise főcelebránsa és szónoka Obermájer Ervin a gyulafehérvári papnevelő intézet prefektusa.
Miklósváron a búcsús szentmisét december 6-án, pénteken délután 5 órától mutatják be.
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséje a védőszent ünnepén december 6-án, pénteken este 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond az udvarhelyi származású, jelenleg Dobogókőn szolgáló András Attila jezsuita szerzetes.
Marosvásárhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséjét szintén december 6-án, pénteken este 6 órakor ünneplik. A szentmisén Balla Árpád ezüstmisés, szászrégeni plébános prédikál.
A csíkszentmiklósi templom búcsúját december 7-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka az ezüstmisés Timár Sándor Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök.
Az altorjai Szent Miklós búcsút december 8-án, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Ozsváth József szilágysomlyói plébános.

Adventi lelkinap
December 7-én, szombaton a csíkszeredai szent Kereszt templomban adventi lelkinapot tartanak, „Felejtem, ami mögöttem van és nekifeszülök annak ami előttem van” mottóval. A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd Fülöp László atya elmélkedése következik, 11 órától szentségimádás és gyónási lehetőség lesz, a lelkinap szentmisével zárul.

Csángó nap Csíkszeredában
December 7-8 között, tizennyolcadik alkalommal rendeznek Csángó napokat Csíkszeredában. A program szombaton délután 5 órától kezdődik a Hargita Megyei Tanács Amfiteátrum termében. Az ünnepélyes megnyitó után, Kájoni János a moldvai magyarság körében kapott örökségét mutatják be, majd Halász Péter néprajzkutató: „Isten malmainak kövei között” – A moldvai magyarok vallásgyakorlatával kapcsolatos tapasztalatokat és gondolatokat osztja meg.
Az előadások után „Rólad emlékezvén, csordulnak könyveink…” címmel csángó énekeket adnak elő, közreműködnek a klézsei Bálint Erzse énekes, a somoskai Hodorog András, Legedi István és Benke Pável. Közreműködnek az Izva csoport énekesei.
December 8-án, vasárnap délelőtt 11 órától a moldvai csángókért szólal meg a Millenniumi templom harangja, ahol ünnepi szentmisét mutatnak be. Közreműködnek a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai.

Időjárás: Fagyos reggelre ébredtünk, néhol az Erdélyi medence térségében és a havas tájakon -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A hegyekben tartós havazás várható.
A légmozgás a helyenként élénk, időnként erős lehet. Nappal -2, +7 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a radnalajosfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Fogyatékkal élők világnapja
Az ENSZ a mai napot a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Ennek alkalmából a Gyulafehérvári Caritas és az Orbán Alapítvány másodjára szervezi meg színes programját. A program a székelyudvarhelyi Zseblak játszóházban kezdődik, a délutáni programot a Márton Áron Ifjúsági Házban tartják.
Szintén a fogyatékkal élők világnapjához kapcsolódóan délután 4 órától a székelyudvarhelyi Művelődési házban egy nem mindennapi könyvbemutatóra kerül sor. Életmorzsák címmel megjelent egy verseskötet, amelynek szerzője és illusztrátora is fogyatékkal élő emberek. György Emőke verseit, Fehér Árpád rajzai teszik még életszerűbbé. Az est moderátora Szűcs-Olcsvay Gellért színművész, szaval László Kata színművész, a verseket Bogdán Ida tanárnő méltatja, az illusztrációkat pedig Kolumbán Anna Ilona tanárnő.

Előadás Kolozsváron
A Virtuális Bolyai Egyetem meghívására ma este 6 órától a főépület, I. emeletén, Ștefănescu-Goangă Amfiteátrum 123-as teremben Olay Csaba egyetemi tanár A művészet a tömegtársadalom korában. A Frankfurti Iskola művészetkoncepciója címmel tart előadást. Bővebb információk az esemény facebook-oldalán.

Előadás Márton Áronról
Ma este szintén 6 órától Marton József pápai prelátus, nagyprépost Márton Áron igazi arca címmel előadást tart a csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban.

Szent Borbála napi búcsú
A petrozsényi plébániatemplomban holnap tartják a Szent Borbála-napi búcsút. Déli 12 órakor román nyelven mutatnak be szentmisét. A liturgia főcelebránsa Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete, szónoka pedig Veres Stelian plébános-helyettes Kolozsvárról. A szentmisét követően a templom előtti körforgalomban leleplezik Szent Borbála szobrát, amely Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész alkotása. Délután 3 órakor az óvoda program keretében játszótér átadásra kerül sor a Jézus Szíve Gyermek Központnál. A délután 5 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba temesvári megyés püspök, a szentbeszédet P. Bátor Botond pálos atya tartja Hargitafürdőről. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
A petrillai egyházközségben december 7-én, szombaton déli 12 órakor ünneplik a Szent Borbála-búcsút.

Önkéntes találkozók
Holnap, kezdődnek az év utolsó önkéntes találkozói, délután fél 5 órától Kolozsváron a rádió stúdiójában lesz közönség találkozó.
December 5-én, csütörtökön délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, délután fél 4 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio lelkigyakorlatos házban és este fél 6 órától Máréfalván az Összefogás házában lesz önkéntes találkozó.
December 6-án, pénteken délelőtt fél 9 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket.
December 7-én, szombaton déli 12 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánián, délután 5 órától pedig Csíksomlyón a kegytemplomban lesz a találkozó.
December 13-án, pénteken délután 3 óra 20 perckor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban, december 14-én, szombaton délelőtt 10 órától a szatmári stúdióban és délután 3 órától Mihályfalván a plébánia hittantermében találkozhatnak velünk. Végezetül pedig a nagyváradi stúdióban december 18-án, szerdán este 6 órától tartjuk a találkozót.

Engesztelő imavirrasztás
Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így holnap is egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Időjárás: Fagyos reggelre ébredtünk, néhol az Erdélyi medence térségében és a havas tájakon -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A hegyekben tartós havazás várható.
A légmozgás a helyenként élénk, időnként erős lehet. Nappal -2, +7 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. december 03.

About the author

majoros gabriella