2019. december 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Borbála napi búcsú
A petrozsényi plébániatemplomban ma tartják a Szent Borbála-napi búcsút. Déli 12 órakor román nyelven mutattak be szentmisét. A szentmisét követően a templom előtti körforgalomban leleplezik Szent Borbála szobrát, amely Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész alkotása. Délután 3 órakor az óvoda program keretében játszótér átadásra kerül sor a Jézus Szíve Gyermek Központnál. A délután 5 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Pál József-Csaba temesvári megyés püspök, a szentbeszédet P. Bátor Botond pálos atya tartja Hargitafürdőről. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
A petrillai egyházközségben december 7-én, szombaton déli 12 órakor ünneplik a Szent Borbála-búcsút.

Mécses találkozó
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen, ma este 8 órától Mécses találkozóra kerül sor. Az adventi készülődésben egy különleges témával igyekeznek jobban ráhangolódni a közelgő ünnepekre. Vágyakozás az imára címmel Szilágyi László fog előadást tartani.

Adventi lelki hétvége fiataloknak
Nagyon hamar elszalad az advent ideje, és azon kapjuk magunkat, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesünk a karácsonyfa alá. A szervezők ezt a tapasztalatot szeretnék megváltoztatni egy lelki hétvégével, amelynek során kicsit elcsendesedve előkészíthetjük szívünket a kisded Jézus befogadására. A program a székelyudvarhelyi ferences kolostorban lesz december 6-8 között. Jelentkezés és további információ a ferencesprogramok.ro oldalon.

Adventi lelkinap
Szovátán a művelődési ház kistermében, december 7-én, szombaton lelkinapot tartanak. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, melynek keretében Köllő Tibor plébános és Fülöp Magdolna szociális testvér előadásait hallhatják, de a nap folyamán lehetőség lesz fórumbeszélgetésre, dicsőítésre is. A lelkinap szentségimádással és szentmisével zárul.

Alkotóház megáldása
Tamás József püspök december 8-án, vasárnap délelőtt 11 órakor szentmisét mutat be a szászrégeni Kisboldogasszony-templomban. A liturgia után, ünnepség keretében, megáldja a templom melletti felújított alkotóházat, amely különböző gyerek- és felnőttfoglalkozásoknak ad helyet.

Mosolyt ajándékozni
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület közösen igyekszik becsempészni az ünnep varázsát a rászoruló gyerekek életébe. E nemes cél érdekében arra kérnek mindenkit, hogy ha módjukban áll, ajándékozzanak csomagot a 6 hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek számára.
A kezdeményezők javasolják, hogy minden csomag a következőket tartalmazza: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, sapka/kendőcske/sál, egy apró játék, egy könyv, termosz/csésze, színes/nedves zsebkendő. Ugyanakkor kérik, hogy élelmiszereket és édességeket ne tegyenek a csomagba. Bátorítást, jókívánságokat és kedves gondolatokat megfogalmazó levelet vagy képeslapot mellékelhetnek.
Az adományokat december 12-ig lehet elhelyezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejáratainál: a főbejáratnál található adományládába keddtől péntekig 9 és délután 3 óra között, illetve az előadások kezdete előtt egy órával, valamint a művészbejárónál (a Kisterem bejáratánál) naponta 8 és este 10 óra között. Az adományozókat arra kérik, hogy a csomagokon tüntessék fel a megajándékozni kívánt gyerek nemét, életkorát – és könyvajándék esetében nemzetiségét.

Ajándékgyűjtő akció
A december közeledte minden gyermeket örömteli várakozással tölt el, hiszen tudják, hogy hamarosan itt a karácsony és a fa alá díszes ajándékok kerülnek. Hogy azoknak a gyerekeknek is boldogan teljen az ünnep, akik állami gondozásban élnek a nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ ajándékgyűjtést szerves december 3-19 között. Az adakozók a Károlyi Kastély 10-es termébe adhatják le a cipős dobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket 5 éven felüli árvaházban élő gyerekek kapjnak meg. A szervezők kérik, hogy a dobozra írják rá, hogy milyen korosztályú és nemű gyereknek szánják.

Időjárás: Országszerte hideg lesz a következő napokban, az éjszakai hőmérsékletek általában fagypont alatt lesznek, azonban december 7. után enyhe felmelegedés várható. Bővebb csapadékokra 10. után kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétett kéthetes előrejelzéséből.
Ma hideg, száraz idő várható. Délután több helyen kisüt a nap. Megélénkül a délkeleti szél. Napközben -4 és +5 fokot mérhetünk. A havas, tartósan felhős tájakon fagypont alatt marad a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a désaknai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Önkéntes találkozók
Ma kezdődnek az év utolsó önkéntes találkozói, délután fél 5 órától Kolozsváron a rádió stúdiójában lesz közönség találkozó.
Holnap délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, délután fél 4 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio lelkigyakorlatos házban és este fél 6 órától Máréfalván az Összefogás házában lesz önkéntes találkozó.
December 6-án, pénteken délelőtt fél 9 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket.
December 7-én, szombaton déli 12 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánián, délután 5 órától pedig Csíksomlyón a kegytemplomban lesz a találkozó.
December 13-án, pénteken délután 3 óra 20 perckor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban, december 14-én, szombaton délelőtt 10 órától a szatmári stúdióban és délután 3 órától Mihályfalván a plébánia hittantermében találkozhatnak velünk. Végezetül pedig a nagyváradi stúdióban december 18-án, szerdán este 6 órától tartjuk a találkozót.

Püspöki szentmise Petrozsényben
A petrozsényi Szent Borbála templom búcsúünnepe alkalmából ma Pál József Csaba megyéspüspök délelőtt fél 12 órakor román nyelven, délután 5 órakor pedig magyar nyelven szentmisét celebrál. A templombúcsú keretében délután 1 órakor a temesvári Főpásztor megáldja a nemrég elkészült Szent Borbála szobrot.

Kiállítás megnyitó
Para Mária „Háromszéki Tájak” című akvarell kiállításának megnyitójára kerül sor december 5-én, csütörtökön délután 5 órakor a kovásznai Művelődési Ház kiállító termében.
A tárlatot méltatja: dr. Péter Sándor. Közreműködnek Tóth Ágota és Szabó Róbert diákok.
A kiállítás január 5-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 9-16 óra között.

Ünnepi töltekező gyógynövényes készítményekkel
Az Életminőségért Alapítvány gyógynövényes élményműhelyt szervez december 7-én, szombaton reggel 9 órától Székelyudvarhelyen. A műhelymunkát Pakot Magdolna gyógynövényszakértő vezeti.
A műhelymunka alatt beszélnek a teázásról, teázási szokásainkról és a teakeverékek összeállításáról. Közösen készítenek gyógynövény kivonatos készítményeket.
Az elkészített termékeket a résztvevők magukkal vihetik.
A helyek száma korlátozott, jelentkezni a részvételi díj befizetésével lehetséges december 5-ig, Pakot Mónikánál a 0745-570005-ös telefonszámon. A részvételi díj 120 lej.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban december 7-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.

Koncert a temesvár-gyárvárosi templomban
A karácsonyra való felkészülés jegyében a temesvári Püspökség december 12-én, kedden este 8 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban adventi és karácsonyi hangversenyt szervez, amely egyben emlékkoncert is Leopold Mozart születésének 300. évfordulója alkalmából. A hangverseny keretében elhangzik a zeneszerző Missa Solemnis in C című műve. Szólisták: Alina Todea, Maria Virginia Oniță, Daniel Zah, Lucian Oniță, Eugen Morărița, Corneliu Meici. Fellép a Szent György székesegyház énekkara és zenekara. Orgonán játszik Silviana Ana Cîrdu és Bajkai-Fábián Róbert, karvezető prof. dr. Walter Kindl. A belépés díjtalan.

Adventi zenés áhítat
A Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében, Adventi zenés áhítatra kerül sor december 15-én, a Nagybánya-óvárosi református templomban, délután 4 órától.
Fellép a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa, a Flautino kamaraegyüttes, a Thábor Együttes és Marosán Csaba színművész. Perselybe elhelyezett adományokkal az egyházmegyei ifjúsági missziót lehet támogatni.

Időjárás: Országszerte hideg lesz a következő napokban, az éjszakai hőmérsékletek általában fagypont alatt lesznek, azonban december 7. után enyhe felmelegedés várható. Bővebb csapadékokra 10. után kell számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat közzétett kéthetes előrejelzéséből.
Ma hideg, száraz idő várható. Reggelre többfelé pára, köd, zúzmarás köd kialakulására kell számítani. Délután több helyen kisüt a nap. Megélénkül a délkeleti szél. Napközben -4 és +5 fokot mérhetünk. A havas, tartósan felhős tájakon fagypont alatt marad a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. december 04.

About the author

majoros gabriella