2019. december 05. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Első csütörtöki szentségimádás Ma szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Kiállítás megnyitó Para Mária „Háromszéki Tájak” című akvarell kiállításának megnyitójára kerül sor ma délután 5 órakor a kovásznai Művelődési Ház kiállító termében. A tárlatot méltatja: dr. Péter Sándor. Közreműködnek Tóth Ágota és Szabó Róbert diákok. A kiállítás január 5-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 9-16 óra között.

Adventi csendórák Kolozsváron a szociális testvérek csendes imára hívják advent folyamán mindazokat, akik az adventi liturgia egy-egy gondolatával vagy egyszerűen csak a csend, az éberség gyakorlásával szeretnének felkészülni a karácsony ünnepére. Az imaórákra Adventi csendórák címmel csütörtökönként délután 5 és fél 7 között kerül sor a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7. szám). Érdeklődni lehet Anna testvérnél a 0740-340666-os telefonszámon.

Mikulás az Egyházmegyei Ifjúsági Központban Myra jólelkű püspökére, a IV. században élt Szent Miklósra a mai napig szeretettel emlékezünk. Az ő alakját idézi a fehér szakállú, piros ruhás Mikulás, aki évről évre bekopogtat hozzánk. A puttonyos Mikulás ma a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központba is ellátogat a díszteremben este 7 órakor kezdődő ünnepségre, amely alkalommal a hátrányos helyzetű gyermeknek szerez örömet ajándékaival. A Mikulás segítői idén is több temesvári ifjúsági csoport tagjai voltak. A rendezvényen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.

Szent Miklós napi búcsúk Gyergyószentmiklós régi plébániatemplomának búcsúját holnap ünneplik. A délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök. Ezt követően kerül sor a hagyományos körmenetre, amely a Fogarassy Mihály püspök szobránál ünnepélyes áldással zárul. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A kászonújfalvi egyházközség védőszentje szintén Szent Miklós püspök. A templom búcsúünnepét holnap délelőtt 11 órakor tartják. A szentmisén Bartos Károly kézdisárfalvi plébános prédikál. A berecki templomban holnap déli 12 órakor kezdődik a búcsúünnep. A szentmise főcelebránsa és szónoka Obermájer Ervin a gyulafehérvári papnevelő intézet prefektusa. Miklósváron a búcsús szentmisét holnap délután 5 órától mutatják be. A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséje a védőszent ünnepén holnap este 6 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond az udvarhelyi származású, jelenleg Dobogókőn szolgáló András Attila jezsuita szerzetes. Marosvásárhelyen, a Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséjét szintén holnap este 6 órakor ünneplik. A szentmisén Balla Árpád ezüstmisés, szászrégeni plébános prédikál. A csíkszentmiklósi templom búcsúját december 7-én, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka az ezüstmisés Timár Sándor Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök. Az altorjai Szent Miklós búcsút december 8-án, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Ozsváth József szilágysomlyói plébános.

Ifjúsági találkozó és adventi gyertyagyújtás Aradon Az Egyházmegyei Ifjúsági Központ és az arad-ségai plébánia szervezésében december 7-én, szombaton délután 4 órakor a ségai templomban a marosi főesperesség fiataljai adventi elmélkedésen vesznek részt magyar és román nyelven, amelynek keretében meggyújtják a második adventi gyertyát. A lelki programot Dumitru Daniel oraviczabányai plébános, az ifjúsági központ munkatársa és Bukovics Erika-Mária schönstatti nővér, ifjúsági referens vezeti. Az adventi gyertyagyújtáson részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.

Csángó nap Csíkszeredában December 7-8 között, tizennyolcadik alkalommal rendeznek Csángó napokat Csíkszeredában. A program szombaton délután 5 órától kezdődik a Hargita Megyei Tanács Amfiteátrum termében. Az ünnepélyes megnyitó után, Kájoni János a moldvai magyarság körében kapott örökségét mutatják be, majd Halász Péter néprajzkutató: „Isten malmainak kövei között” – A moldvai magyarok vallásgyakorlatával kapcsolatos tapasztalatokat és gondolatokat osztja meg. Az előadások után „Rólad emlékezvén, csordulnak könyveink…” címmel csángó énekeket adnak elő, közreműködnek a klézsei Bálint Erzse énekes, a somoskai Hodorog András, Legedi István és Benke Pável. Közreműködnek az Izva csoport énekesei. December 8-án, vasárnap délelőtt 11 órától a moldvai csángókért szólal meg a Millenniumi templom harangja, ahol ünnepi szentmisét mutatnak be. Közreműködnek a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai.

Időjárás: Kemény fagyok jönnek. Ma párásan, ködösen indult a nap, de napközben többfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Északnyugaton élénk, helyenként erős lesz a délkeleti szelet. A havas tájakon és az Erdélyi medence térségében -12 és -20 fok közé süllyedt a hőmérséklet hajnalra. Napközben -3, +5 fok között alakulnak a maximumok.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kolozsváron, az írisztelepi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Önkéntes találkozók Ma délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, délután fél 4 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio lelkigyakorlatos házban és este fél 6 órától Máréfalván az Összefogás házában lesz közönség találkozó. December 6-án, pénteken délelőtt fél 9 órától Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia hittantermébe várjuk önkénteseinket. December 7-én, szombaton déli 12 órától Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb plébánián lesz a találkozó. Csíksomlyón délután 4 órától a stúdióban hallgatóink találkozhatnak munkatársakkal majd 5 órától közösen részt veszünk a Mária köszöntőn.

Keresztény agóra Ismét előadást szervez a szatmári Székesegyházi Plébánia a Keresztény Agora keretében, szombaton december 7-én délelőtt 11 órakor a plébánia dísztermében. Dr. Frigy Szabolcs szociológus érdekes témát fog előadni: „A fiatalok vallásossága a fogyasztói társadalomban”. Hosszú évszázadokig a vallás alakította a társadalmat, ma pedig mintha azt élnénk meg, hogy a fogyasztói társadalom alakítja a vallásosságunkat. Ez előadás megpróbálja a társadalomtudományok szempontjából értelmezni a vallás szerepét a fogyasztói társadalomban, különös tekintettel a fiatalok hitvilágára. Mindenkit szeretettel várunk!

Sepsiszentgyörgyön az Északi Színház A Tamási Áron Színház decemberi műsorának különleges eseménye lesz a Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátéka. A Scapin című produkciót december 7-én, 8-án és 9-én, szombaton, vasárnap és hétfőn este 7 órától láthatja a szentgyörgyi közönség a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

Jótékonysági adventi vásárok A megújult nagyváradi püspöki palota kertjében, hatodik alkalommal szervezik meg az Adventi Jótékonysági Vásárt december 7-én, szombaton, délután 3 órától. Sokszínű vásári kínálattal, finom házi készítményű süteményekkel, lélekfelemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várnak mindenkit. A vásárra Szent Miklós püspök is megérkezik. A begyűlt összeget jótékonysági célra fordítják, két beteg kisfiú, Noel és István gyógykezelésének költségeihez járulva hozzá. A vásár este 7 órakor a szabadtéri adventi koszorú második gyertyájának ünnepélyes meggyújtásával zárul. A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban adventi vásárra kerül sor, melynek bevételét az iskola egyik diákjának életmentő gerincműtétére ajánlják fel. Akik tehetik, a műtét költségeit támogathatják december 13-án délelőtt, az adventi vásáron való részvétellel, illetve közvetlen adakozással. Adventi hangverseny A szentegyházi Gyermekfilharmónia december 13-án, pénteken este fél 8 órától adventi hangversenyt tart a kézdiszentkereszti római katolikus templomban. Belépés díjtalan, adományokat szívesen fogadnak. A helyszínen a korábban megjelent CD lemezek is megvásárolhatóak lesznek.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért A gyergyószentmiklósi önkormányzat idén is útjára indítja az Együtt, egymásért, szentmiklósiakért programot. Az előző évekhez hasonlóan tartós élelmiszert gyűjtenek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak. Az adományok felajánlása a kihelyezett gyűjtőpontokon és szombatonként a Sláger Centerben december 21-ig tart. Folyamatosan elérhető, kihelyezett gyűjtőpontok a BB Market és a Kordiál üzletekben lesznek, valamint hétköznaponként a szociális osztályra lehet beadni az adományt.

Az én templomom A Nagybányai Szentháromság Plébánia jubileumi évének alkalmából pályázatot hirdet "Az én templomom" címmel. Olyan ötletes rajzokat, fotókat vagy videókat várunk, amelyek a 300 éves templom múltjáról, történelméről árulkodnak, esetleg jelenét mutatják be. A beküldött anyagok különböző korcsoportok szerint díjazva lesznek, ugyanakkor a munkákból kiállítás is készül majd. A munkákat 2020. június 1-ig lehet leadni a Szentháromság Plébánián.

Időjárás: Kemény fagyok jönnek. Ma párásan, ködösen indul a nap, de napközben többfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Északnyugaton élénk, helyenként erős lesz a délkeleti szelet. A havas tájakon és az Erdélyi medence térségében -12 és -20 fok közé süllyedt a hőmérséklet hajnalra. Napközben -3, +5 fok között alakulnak a maximumok.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 05.

About the author

Majoros Gabriella