2019. december 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Koncertek a temesvár-gyárvárosi templomban A karácsonyra való felkészülés jegyében a temesvári Püspökség ma este 8 órai kezdettel a Millenniumi templomban adventi és karácsonyi hangversenyt szervez, amely egyben emlékkoncert is Leopold Mozart születésének 300. évfordulója alkalmából. December 14-én, szombaton szintén este 8 órakor a Millenniumi templomban karácsonyi hangversenyt tartanak az olaszországi tiszteletbeli konzulátus és a temesvári Püspökség védnökségével. A belépés mindkét koncertre díjtalan.

Jótékonysági adventi vásár A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban adventi vásárra kerül sor, melynek bevételét az iskola egyik diákjának életmentő gerincműtétére ajánlják fel. Akik tehetik, a műtét költségeit támogathatják december 13-án délelőtt, az adventi vásáron való részvétellel, illetve közvetlen adakozással.

Adventi lelkinapok Adventben próbálunk jobban elcsendesedni, figyelni az Úrra, készülni az Ő születésére. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia december 14-én, szombaton délelőtt fél 10 órától szeretettel meghív minden fiatalt a közös adventi készületre. Meghívott előadó Bátor Botond pálos atya. Minden forrásom belőled fakad mottóval Sepsiszentgyörgyön a Szent József plébánián is lelkinapot tartanak december 14-én délelőtt 10 órától. Itt Bartos Károly atya segít az elmélyülésben.

Adventi csendórák Kolozsváron a szociális testvérek csendes imára hívják advent folyamán mindazokat, akik az adventi liturgia egy-egy gondolatával vagy egyszerűen csak a csend, az éberség gyakorlásával szeretnének felkészülni a karácsony ünnepére. Az imaórákra Adventi csendórák címmel csütörtökönként délután 5 és fél 7 között kerül sor a Boldog Sára-teremben (Szentegyház utca 7. szám). Érdeklődni lehet Anna testvérnél a 0740-340666-os telefonszámon.

Örömet szerezni az ünnepek előtt Az Angyalka jótékonysági akció során olyan segítő szándékú emberek jelentkezését várják idén is, akik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonok lakóinak szereznének örömet az ünnepek előtt. Az adakozó kedvű emberek szebbé tehetik egy-egy szegényebb sorsú gyermek karácsonyát, ha választanak egyet az Agri-Cultura-Natura Transylvaniae Egyesülethez eljuttatott levelek közül, és nem több mint 140 lej értékben megpróbálják teljesíteni az Angyalhoz írt kéréseket. A levelek elvehetők az egyesület csíksomlyói, a Szék útja 123. szám alatti irodájából naponta 9 és délután 3 óra között, vagy igényelhetők a csikiangyalok@freemail.hu címen is. Bővebb információkkal a 0746-316683-as telefonszámon szolgálnak. Az ajándékokat december 12-ig várják a csíksomlyói Községházán, minden hétköznap 10 és délután 4 óra között. Hálából a gyermekek betlehemes műsort mutatnak be december 17-én este 6 órától a csíksomlyói Jakab Antal Ház nagytermében. Az előadást az ajándékok átadása és egy közös vacsora követi, ahova minden Angyalt várnak és itt lehetőség adódik a megajándékozottakkal való megismerkedésre is.

Adventi fotópályázat A Szatmári Református Egyházmegye negyedik alkalommal hirdeti meg digitális fotópályázatát. Olyan képeket várnak, melyben az ünnep hangulata, a reménység, a várakozás és a fény jelenik meg, mely azt üzeni van kire várni, érdemes várakozni. A pályázaton bárki részt vehet, maximum 12 digitális vagy digitalizált fotó beküldésével. A műveket a haragszoradio@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni december 17-ig. A legjobb 10 fotót december 22-én a Szatmár-szigetlankai református templom Emmaus Gyülekezeti házában állítják ki. További információk a refszatmar.eu oldalon.

Az én templomom A Nagybányai Szentháromság Plébánia jubileumi évének alkalmából pályázatot hirdet "Az én templomom" címmel. Olyan ötletes rajzokat, fotókat vagy videókat várunk, amelyek a 300 éves templom múltjáról, történelméről árulkodnak, esetleg jelenét mutatják be. A beküldött anyagok különböző korcsoportok szerint díjazva lesznek, ugyanakkor a munkákból kiállítás is készül majd. A munkákat 2020. június 1-ig lehet leadni a Szentháromság Plébánián.

Időjárás: Ma is borongós, szürke időre van kilátás. Helyenként felszakadozik a felhőzet, de sokfelé napközben is megmarad a köd, az Erdélyi medence térségében és keleten ködszitálás, ónos szitálás is előfordulhat. Nyugaton viszont esős idő van kilátásban. A légmozgás nem lesz jelentős. A maximumok 2 és 13 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyulakutai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Szeplőtelen fogantatás napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a csíkmenasági plébániatemplom búcsúját ma ünneplik. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka az ezüstmisés Timár Sándor Asztrik atya, kaplonyi házfőnök. A temesvári egyházmegyében a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása tiszteletére felszentelt karánsebesi templomban ma délelőtt a 10 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepli a helyi közösség a búcsút. A liturgia főcelebránsa Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök. A szentmisét követően a jelenlévő lelkipásztorok esperesi gyűlésen vesznek részt. A nagyváradi egyházmegyében ma, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén tartják a nagyvárad-velencei plébániatemplom búcsúünnepét. Az este 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Bărbut Petrică, Szent József-telepi plébános. A szatmári egyházmegyében Szeplőtelen fogantatás titulussal a szatmárnémeti Zárda templom, a szinérváraljai templom és az erdődi Zárdakápolna rendelkezik az egyházmegyében. A szatmárnémeti Zárdatemplomban triduumal készültek, amelyeken Simon Attila püspöki titkár, ifjúsági- és ministránslelkész prédikált. Ugyancsak ő lesz a ma este 6 órától kezdődő búcsús szentmise szónoka is. Szinérváralján ma reggel 8 órától román nyelven Turtureanu Róbert máramarosszigeti segédlelkész, 11 órától pedig magyar nyelven Buna János Lajos halmi-nagytarnai i.h. lelkész ünnepi szónoklatával tartják a búcsút. Az erdődi Zárdakápolna búcsúja ugyancsak ma 11 órától lesz, Ágoston Ferenc krasznabélteki plébános szentbeszédével.

Meseterápia Kolozsváron Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben (Szentegyház utca 7/1) ma 17 órától befejező része lesz a meseterápiának, amely az 5-8 éveseket szólította meg.. Várják a gyerekeket és szüleiket: Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Előzetes bejelentkezés szükséges sms-ben a 0745 703 372-es telefonszámon.

Könyvbemutató Csíkszeredában A csíkszeredai Sapientia Egyetem könyvtártermében ma 17 órától bemutatják Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános Keresztmalac című novelláskötetét. Házigazda: Balog László könyvtárigazgató. Közreműködik a könyv ilusztrátora: Siklódy Ferenc grafikusművész. A könyv a helyszínen megvásárolható. A szerző dedikál.

Női estek „újragondolva” Kolozsváron A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében Női estet tartanak ma este 20 órától a Szentegyház utca, 4 szám alatt. Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb! Nőnek teremtett a Jóisten. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket? Ezekről és sok más egyéb kérdésről lesz szó a Női estek keretén belül. A találkozások nyitottak mindenki számára!

Tárlatmegnyitó és mesterkurzus Kolozsváron Nemzetközi tűzzománc fesztiválra kerül sor Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben (Szentegyház utca/Iuliu Maniu utca 4-es szám). A megnyitó kedden, december 10.-én, 18 órától lesz. A megnyitó vásárlási lehetőséggel lesz egybekötve karácsony szombatjáig, illetve tűzzománc mesterkurzusra kerül sor ezt követően december 11 és 13.-a között 15 és 17 óra között. A mesterkurzuson három nemzetközi tűzzománc művész mutatja be különböző tűzzománc technikáit alapszinten. Jelentkezni bárkinek lehet a nagyemok@yahoo.com e-mail címen, illetve a 0737804550 telefonszámon, minden nap, lehetőség szerint 15 és 17 óra között.

Light of Night Kolozsváron December 12.-én este 20 órától a kolozsvári Piarista templomban szentségimádást tartanak, mely a Light of Night elnevezést kapta. A szentségimádás keretén belül az egyetemisták kimennek az utcára, hogy megszólítsák és behívják a templom előtt elhaladó embereket.

Szentegyházi gyermekfilharmónia adventi hangversenykörútja A szentegyházi gyermekfilharmónia adventi turnéra indul. A körút első hangversenyét a kézdiszentkereszti római katolikus templomban tartják december 13-án, pénteken este fél 8 órától. Az aradi minorita templomban december 14.-én szombaton, este 6 órától koncerteznek. A belépés díjtalan, de adományokat szívesen fogadnak, és az eddig megjelent CD-k is megvásárolhatók lesznek a helyszínen.

Időjárás: Ma is borongós, szürke időre van kilátás. Helyenként felszakadozik a felhőzet, de sokfelé napközben is megmarad a köd, az Erdélyi medence térségében és keleten ködszitálás, ónos szitálás is előfordulhat. Nyugaton viszont esős idő van kilátásban. A légmozgás nem lesz jelentős. A maximumok 2 és 13 fok között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 09.

About the author

Majoros Gabriella