2019. december 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ifjúsági hajnali misék Régen a karácsonyra való lelki felkészülést az advent heteiben megtartott hajnali szentmisék, roráték is elősegítették. Ezt az ősi hagyományt elevenítették fel idén is a fiatalok, amikor Temesvár templomaiban hajnali szentmisékre gyülekeznek. Holnap a Temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban, december 18-án, szerdán pedig a Temesvár-erzsébetvárosi templomban 6 órakor mutatnak be roráté-szentmisét.

Adventi hangverseny A szentegyházi Gyermekfilharmónia december 13-án, pénteken este fél 8 órától adventi hangversenyt tart a kézdiszentkereszti római katolikus templomban. Belépés díjtalan, adományokat szívesen fogadnak. A helyszínen a korábban megjelent CD lemezek is megvásárolhatóak lesznek.

Jót tenni jó A Nagyvárad-olaszi plébánián (Barátok temploma) adventben kihelyezik a szeretet kosarát, amelybe élelmiszereket gyűjtenek. Majd karácsony előtt kiosztják, szegény, rászoruló családoknak. December 13-14-én ruhavásárt tartanak a közösségi házban, melynek bevételét is a szegények javára fordítják.

Karácsonyváró hangversenyek A zetelaki Boros Valér kórusa karácsonyváró hangverseny tart a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban december 15-én, vasárnap délelőtt fél 12 órakor. Vezényel: Jakócs Zoltán kántor. Karácsonyváró hangverseny tart a Codex régizene együttes, a zetelaki plébániatemplomban szintén december 15-én, az este 6 órakor kezdődő szentmise után. A szentmise főcelebránsa és szónoka Ilyés Lehel gyergyóalfalvi segédlelkész.

Adventi zenés áhítat A Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében, Adventi zenés áhítatra kerül sor december 15-én, a Nagybánya-óvárosi református templomban, délután 4 órától. Fellép a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa, a Flautino kamaraegyüttes, a Thábor Együttes és Marosán Csaba színművész. Perselybe elhelyezett adományokkal az egyházmegyei ifjúsági missziót lehet támogatni.

Adventi fotópályázat A Szatmári Református Egyházmegye negyedik alkalommal hirdeti meg digitális fotópályázatát. Olyan képeket várnak, melyben az ünnep hangulata, a reménység, a várakozás és a fény jelenik meg, mely azt üzeni van kire várni, érdemes várakozni. A pályázaton bárki részt vehet, maximum 12 digitális vagy digitalizált fotó beküldésével. A műveket a haragszoradio@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni december 17-ig. A legjobb 10 fotót december 22-én a Szatmár-szigetlankai református templom Emmaus Gyülekezeti házában állítják ki. További információk a refszatmar.eu oldalon.

Cipős doboznyi ajándék Hetedik alkalommal kerül megrendezésre az akció, melynek keretében az összegyűlt adományok minden évben sok szegény sorsú és árva gyermek ünnepét teszik melegebbé, hangulatosabbá. Ennek szellemében december 18-áig várják mindazok adományait, akik hozzájárulnának e nemes ügy sikeréhez. A dobozok főként nem romlandó élelmiszert, édességet, játékot, ruhaneműt tartalmazhatnak. Kérik, hogy a dobozra írják rá, hány éves gyermeknek szánják, illetve hogy fiúnak-e vagy lánynak. A csomagokat a marosvásárhelyi Mihai Viteazul (Klastrom) utca 10. szám alá várják, hétköznapokon 10 és délután 1 óra között. Bővebb információkért a 0365–430 902-es vagy a 0762–248 657-es telefonszámok hívhatóak.

Pedagógiai képzés A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség társszervezésében január 10–11. között továbbképzőt tartanak hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A megrendezésre kerülő program keretében választ kapunk arra, hogyan tanítsunk–neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át. Meghívott előadó Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület ismert kutatójaként keresi a válaszokat erre a kérdésre. Részvételi díj 20 Ron, jelentkezni december 15-ig lehet az rmpsz.ro oldalon.

Időjárás: Ma egy hidegfront hoz egyre többfelé esőt, záporokat. A köd az Erdélyi medencében és a déli megyékben napközben is tartósan megmaradhat. Helyenként élénk lesz a szél, de délután nem lesz jelentős a légmozgás. A maximumok 3 és 10 fok között alakulnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán vicei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Adventi ráhangoló A katolikus.ma oldal arra hív mindenkit, hogy együtt készüljünk Megváltónk születésére. Egy videósorozatra épülő online lelkigyakorlat indul, Bátor Botond pálos atya, Fecske Orsolya szociális testvér, Böjte Csaba és Barsi Balázs ferences atyák elmélkedései által készíthetjük lelkünket az ünnepekre.

Szépkorúak karácsonya A Kovászna Városi Nőszervezet idén is megszervezi azt az ünnepváró rendezvényt, melyre szeretettel várnak minden idősödőt. A program december 12-én, csütörtökön délután 5 órától a kovásznai Művelődési házba lesz megtartva.

Adventi könyvvásár A gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban 330 féle könyv közül választhatnak (a készlet erejéig) az érdeklődők kedvező áron. A legkisebbeknek szánt kartonlapokra nyomtatott könyvektől a lelki tartalmakig, a meséskönyvektől az ismeretterjesztő könyvekig, a személyes élmények följegyzésére alkalmas üres könyvektől a dokumentumfotókat tartalmazó albumokig nagyon széles a választék. A rendezvény naponta 9 és 17 óra között látogatható december 13-ig.

Önkéntes találkozók December 13-án, pénteken délután 3 óra 20 perckor Nagykárolyban a Szent László közösségi házban, december 14-én, szombaton délelőtt 10 órától a szatmári stúdióban és délután 3 órától Mihályfalván a plébánia hittantermében találkozhatnak velünk. Végezetül pedig a nagyváradi stúdióban december 18-án, szerdán este 6 órától tartjuk a találkozót.

Angyalok játéka A Vöröskereszt tizedik alkalommal hirdeti meg az Angyalok játéka nevet viselő gyergyószentmiklósi ajándékcsere programot. A kezdeményezés lényege, hogy gyergyói Óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek már „letett”, de még jó állapotban lévő játékaikat, könyveiket, esetleg ruhaneműiket ajánlják fel gyerektársaiknak, úgy, hogy közben ők is kapnak cserébe egy-egy, szintén társaik által összekészített ajándékdobozt. A szervezők kérik, hogy a dobozokra írják rá, hogy hány éves és milyen nemű gyereknek szánják. Az ajándékdobozok kicserélését december 14-én 17 órától a művelődési ház színháztermében tartják.

Várom az Urat! Idén a 19. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. Az érdeklődők december 14-én, szombaton Kolozsváron, valamint december 15-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre.

Jótékonysági ebéd A máriaradnai kegyhelyen karitatív eseményre kerül sor. A program december 15.én vasárnap délelőtt fél 11 órakor szentmisével kezdődik a kegytemplomban, azt követően, 12 órától Robert Toth séf és József Frederik Jekel a Natural Prod Com cég támogatásával főz és látja vendégül a jelenlévőket, illetve mindenkit, aki részt kíván venni ebben a jótékonysági akcióban. Délután 5 óráig az infoközpontban kávé, forralt bor és adventi sütemények várják az adakozókat. Az elfogyasztott ételekért nem számítanak fel meghatározott összeget, mindenki annyit adományoz, amennyit jónak lát. A jótékonysági akció célja segítségnyújtás egy rászoruló családnak a téli tüzelő megvásárlásához.

Ajándékgyűjtő akció A december közeledte minden gyermeket örömteli várakozással tölt el, hiszen tudják, hogy hamarosan itt a karácsony és a fa alá díszes ajándékok kerülnek. Hogy azoknak a gyerekeknek is boldogan teljen az ünnep, akik állami gondozásban élnek a nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ ajándékgyűjtést szervez. Az adakozók a Károlyi Kastély 10-es termébe adhatják le a cipős dobozba csomagolt ajándékokat december 19-ig. Az ajándékokat 5 éven felüli árvaházban élő gyerekek kapják meg. A szervezők kérik, hogy a dobozra írják rá, hogy milyen korosztályú és nemű gyereknek szánják.

Időjárás: Ma egy hidegfront hoz egyre többfelé esőt, záporokat. A köd az Erdélyi medencében és a déli megyékben napközben is tartósan megmaradhat. Helyenként élénk lesz a szél, de délután nem lesz jelentős a légmozgás. A maximumok 3 és 10 fok között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 10.

About the author

Majoros Gabriella