2019. december 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsvári Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Az Oltáriszentség útja Jakubinyi György érsek advent első vasárnapján, a gyulafehérvári székesegyházban ünnepi szentmise keretében megáldotta azt a nyolc monstranciát, amelyek az év során minden egyházközségbe eljutnak. 2020 az Eucharisztia éve lesz a gyulafehérvári egyházmegyében a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A megáldott monstranciákat a papi rekollekciós szentmisék keretében ünnepélyesen átvették a főesperesek. Innen indul majd minden főesperesi kerületben az Együtt Jézussal – az Oltáriszentség útja című program. A kerületek saját beosztása és saját elképzelése szerint jár plébániáról plébániára a megáldott monstrancia, alkalmat teremtve minden egyházközség számára egy Jézussal való szép, bensőséges, ünnepi találkozásra. Ez az alkalom minden helyszínen az egyházközség ünnepi előkészülete lehet a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Egy nap, amely szentségimádások, imaórák és tetszés szerinti közösségi programok útján lehetőséget ad a híveknek a szentségi Jézus jelenlétében való elmélyülésre, az Eucharisztia átformáló erejének megtapasztalására.

Adventi csendórák Kolozsváron a szociális testvérek csendes imára hívják advent folyamán mindazokat, akik az adventi liturgia egy-egy gondolatával vagy egyszerűen csak a csend, az éberség gyakorlásával szeretnének felkészülni a karácsony ünnepére. Az imaórákra Adventi csendórák címmel csütörtökönként délután 5 és este fél 7 között kerül sor a Boldog Sára-teremben.

Jótékonysági koncert A marosvásárhelyi Rocksuli fontosnak tartja, hogy ne feledkezzünk el a rászoruló embertársainkról, ezért idén is egy jótékonysági koncerttel támogatják a marossárpataki árvaház lakóit. A koncert december 13-án, pénteken este 6 órától lesz Sárpatakon, az iskola sporttermében. A belépés díjtalan, pénzbeli adományokat, tartós élelmiszereket, tanszereket illetve a gyerekek számára hasznos eszközöket egyaránt elfogadnak.

Karácsonyváró hangverseny Kolozsváron A Románia Magyar Dalosszövetség az idén is megszervezi a Karácsonyt váró kolozsvári iskolások énekkari hangversenyét a Báthory István elméleti liceum dísztermében december 14 én, délután 3 órai kezdettel. A koncerten különböző iskolák gyermekkórusai lépnek majd fel és szép karácsonyi művekkel örvendeztetik meg a hallgatókat. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Jótékonysági est Szatmáron December 14-én, szombaton délután 5 órai kezdettel ötödik alkalommal szervez karácsonyváró jótékonysági estet a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezete a filharmónia dísztermében. Az idei cél egy babamentő inkubátor vásárlása a szatmári kórház részére, hogy ezáltal több életet menthessünk meg. Sok szép meglepetés, vásártér és különféle fellépők várják az érdeklődőket. A belépés díjtelen, adományaikat szeretettel fogadják.

Karácsonyi koncert Szatmáron Ünnepi kórushangversenyre kerül sor december 15-én, vasárnap este 7-től a Székesegyházban. Fellépnek a szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa és a Református Gimnázium gyermekkórusa, vezényel Higyed Gyöngyi. Közreműködik Székely Alpár hegedűn és a Forever vonósnégyes. A belépés díjtalan, szeretettel várnak mindenkit.

Cukrom, cukrom mondd meg nékem A diabétesz nem önálló kórkép, hanem anyagcsere tünetegyüttes, ahol a tünetek sokáig rejtve maradnak. Ugyanakkor a cukorbetegeknél gyakoribb a szív –érrendszeri problémák megjelenése is. Ezért nagyon fontos a betegek rendszeres szűrése, oktatása, betegségükkel kapcsolatos ismereteik bővítése és tudásuk ellenőrzése. Dr. Zsidó Katalin diabetológus korunk népbetegségéről tart ingyenes előadást december 16-án, hétfőn este 6 órától a Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi előadótermébe. Minden kedves érdeklődőt várunk szerettettel!

Időjárás: A következő két hétben az ilyenkor megszokottnál sokkal enyhébb idő lesz, helyenként 13-14 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklettel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Ma ismét visszatér a csapadékos idő, havas eső, eső lesz jellemző. Napközben délen és keleten lesz több a felhő, máshol rövid időre kisüt a nap. A szél mérséklődik. Délután 2-9 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 11.

About the author

Majoros Gabriella