2019. december 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarfenesi templomban, holnap pedig a katonai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A hónap harmadik vasárnapján Zilahon lesz a híveknek lehetősége a nagyváradi egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Adventi gyertyagyújtás A székelyhídi  a katolikus közösségi házban holnap este 6 órától, közös gyertyagyújtással, adventi gondolatokkal, énekekkel, versekkel igyekeznek ráhangolódni az Úr várásra. Holnap este 7 órakor lobban lángra a harmadik gyertya a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház mellett felállított, két méter átmérőjű koszorún. A mallersdorfi ferences nővérek által előkészített szertartást követően a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatti családos csoport tagjai zsíroskenyeret kínálnak az ünneplőknek.

Adventi zenés áhítat A Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében, Adventi zenés áhítatra kerül sor december 15-én, a Nagybánya-óvárosi református templomban, délután 4 órától. Fellép a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa, a Flautino kamaraegyüttes, a Thábor Együttes és Marosán Csaba színművész. Perselybe elhelyezett adományokkal az egyházmegyei ifjúsági missziót lehet támogatni.

A temesvári forradalomra emlékeznek A temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulóján, holnap a jubileumi rendezvénysorozat keretében este 6 órai kezdettel kerül sor az Új Ezredév Református Központ templomának avatóünnnepségére. Igét hirdet ft. Tőkés László, díszvendég: Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. December 16-án, hétfőn, szintén este 6 órakor a temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak erdélyi egyházi kórusok részvételével. Az istentiszteleten fellép a székesegyház Exultate énekkara Bajkai-Fábián Róbert vezetésével. Mindkét ünnepségen részt vesz Pál József Csaba temesvári megyéspüspök is.

Karácsonyváró hangversenyek A Magyar Örökség díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar karácsonyváró hangversenyt tart Marosvásárhelyen holnap délután 5 órától a Szent Antal jezsuita templomban. Vezényel Czakó Gabriella, Nagy Éva Vera és Lokodi Anna, zongorán közreműködik Lokodi Lehel. A szovátai plébániatemplomban december 21-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz a hangverseny. Vezényel Gráf Zsuzsánna vendégkarnagy, közreműködik a Kicsinyek kórusa és a szülők kórusa. A zetelaki Boros Valér kórus karácsonyváró hangverseny tart a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban holnap délelőtt fél 12 órától kezdődő szentmise után. Szólót énekel: Faluvégi Chripkó Krisztina. Vezényel: Jakócs Zoltán kántor. Gaudate vasárnapján karácsonyváró hangverseny tart a Codex régizene együttes a zetelaki plébániatemplomban, az este 6 órakor kezdődő szentmise után. A szentmise főcelebránsa és szónoka Ilyés Lehel gyergyóalfalvi segédlelkész. Műsoron: Magyar főúri zene a XVI.-XIX. századból. Advent 3. vasárnapján este 7 órakor kezdődik a keresztény felekezetek közreműködésével megrendezett karácsonyi hangverseny a Nagyváradi Római Katolikus székesegyházban.

Jótékonysági koncert Karácsony misztériuma más, mint a többi évközi ünnepünk lényege. Az adventi időszak az előkészület, a reménykedés, a várakozás ideje. A születés és egyben az újjászületés lehetősége sejlik fel minden gondolatunkban. Heit Lóránt és népi zenekara is egyfajta újjászületést szeretnének támogatni. A nagyvárad-olaszi református templomban december 22-én, vasárnap délután 5 órától jótékonysági népzenei koncertet adnak, melynek bevételét a bihari református esperesi hivatal felépítése javára fordítják.

Hétvégi szentmise közvetítések Holnap délelőtt fél 12 órától rózsafüzér imát majd 12 órától szentmisét hallhatnak Gyimesközéplokról, este 6 órától a nagyváradi székesegyházból közvetítünk szentmisét.

Időjárás: Lassan kelet felé távozik a csapadék, nyugat felől csökken, felszakadozik a felhőzet, a felhőátvonulásokból már csak északon, északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg hózápor. Helyenként élénk, viharos lesz a szél. Hajnalban -1, +4, délután 5-11 fok várható. Holnap szinte mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, de keleten pára, köd kialakulására kell számítani.  Délután észak felől kissé megnövekedhet a fátyolfelhőzet csapadék azonban nem várható. Kora délután 6-15 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 13.

About the author

Majoros Gabriella