2019. december 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A temesvári forradalomra emlékeznek A temesvári forradalom kitörésének 30. évfordulójára emlékezve ma este 6 órakor a temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak erdélyi egyházi kórusok részvételével. Az istentiszteleten fellép a székesegyház Exultate énekkara Bajkai-Fábián Róbert vezetésével. Ünnepségen részt vesz Pál József Csaba temesvári megyéspüspök is.

Örömet szerezni az ünnepek előtt Az Angyalka jótékonysági akció során a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett otthonok lakóinak szereznek örömet az ünnepek előtt. A gyerekek által írt leveleket egy-egy Angyal kapta meg, aki igyekezett teljesíteni a kérését. Az ajándékokért cseerébe, a gyermekek hálából betlehemes műsort mutatnak be holnap este 6 órától a csíksomlyói Jakab Antal Ház nagytermében. Az előadást az ajándékok átadása és egy közös vacsora követi, ahova minden Angyalt várnak és itt lehetőség adódik a megajándékozottakkal való megismerkedésre is.

Karácsonyi ünnepségek Karácsonyi ünnepséget tartanak a nagykárolyi Elméleti Líceumban holnap délután 5 órai kezdéssel. Az alkalmon fellépnek az oktatási intézmény magyar tagozatos tanulói, kórusai és színjátszói. A téli vakáció előtt, december 18-án, szerdán délután 5 órától a temesvári Gerhardinum Katolikus Líceum IX-XII. osztályos tanulói karácsonyi ünnepséget szerveznek a tanintézet dísztermében. A magyar és román tannyelvű osztályok előadással, pásztorjátékkal, énekekkel köszöntik a Megváltó születését.

Ifjúsági hajnali misék Régen a karácsonyra való lelki felkészülést az advent heteiben megtartott hajnali szentmisék, roráték is elősegítették. Ezt az ősi hagyományt elevenítették fel idén is a fiatalok, amikor Temesvár templomaiban hajnali szentmisékre gyülekeznek. December 18-án, szerdán a Temesvár-erzsébetvárosi templomban 6 órakor mutatnak be roráté-szentmisét.

Adj időt a léleknek A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében imasuli kezdődik Adj időt a Léleknek címmel. Személyes életutunkon nagy segítségünkre van az imaélet, de az ima nem egy mankó, amire csak bizonyos helyzetben, életállapotban van szükség, hanem maga az Út Isten felé. Az imaalkalom segítséget nyújt távolságot tartani a mindennapoktól, jobban látni önmagunkat, megtapasztalni Istent az életünkben és Vele megújítani az imánkat. Ebben a hónapban december 18-án, csütörtökön este 8 órától várják a fiatalokat a KEL emeleti termében.

Karácsonyváró hangversenyek A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban karácsonyváró hangverseny tart december 20-án, pénteken délután 5 órától az egyházközség Psallite kamarakórusa. Szólót énekel : András Ildikó. Hangszeren közreműködik: Bodurian Ágota hegedűn, Deritei Júlia fuvolán, és Lokodi András zongorán. Vezényel: Simó Zsuzsa. A szovátai plébániatemplomban december 21-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz a hangverseny. Vezényel Gráf Zsuzsánna vendégkarnagy, közreműködik a Kicsinyek kórusa és a szülők kórusa.

Kiállítás karácsonyi képeslapokból Egy nagykárolyi gyűjtő, Vasile Anitas karácsonyi képeslapjaiból nyilt kiállítás december 10-én a Károlyi-kastély lovagtermében. Több mint tíz éves gyűjtőmunka eredményét tekintehetik meg az érdeklődők, a kiállított példányokon magyar, román, angol és német köszöntések is olvashatóak. A kiállítás az a kort mutatja be, amikor az emberek nem telefonon vagy e-mailben kívántak egymásnak áldott ünnepeket, hanem kézzel írott formában, postai úton. A kiállítás december 22-ig látogatható.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért A gyergyószentmiklósi önkormányzat idén is útjára indítja az Együtt, egymásért, szentmiklósiakért programot. Az előző évekhez hasonlóan tartós élelmiszert gyűjtenek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak. Az adományok felajánlása a kihelyezett gyűjtőpontokon és szombatonként a Sláger Centerben december 21-ig tart. Folyamatosan elérhető, kihelyezett gyűjtőpontok a BB Market és a Kordiál üzletekben lesznek, valamint hétköznaponként a szociális osztályra lehet beadni az adományt. Az idei program fővédnöke Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános.

Időjárás: Ma is inkább napsütésre van kilátás, de az Erdélyi medence térségében és keleten a reggelre képződő pára, köd tartósabban megmaradhat. Néhol ködszitálás is előfordulhat. Ezeken a tájakon 10 fok alatti, máshol 11 és 15 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk délután.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kidei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Cukrom, cukrom mondd meg nékem A diabétesz nem önálló kórkép, hanem anyagcsere tünetegyüttes, ahol a tünetek sokáig rejtve maradnak. Ugyanakkor a cukorbetegeknél gyakoribb a szív –érrendszeri problémák megjelenése is. Ezért nagyon fontos a betegek rendszeres szűrése, oktatása, betegségükkel kapcsolatos ismereteik bővítése és tudásuk ellenőrzése. Dr. Zsidó Katalin diabetológus korunk népbetegségéről tart ingyenes előadást ma este 6 órától a Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi előadótermébe. Minden kedves érdeklődőt várnak!

Karácsonyváró barokk koncert Marosvásárhelyen Ma este 18,30-tól a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János templomban karácsonyváró barokk koncert lesz Kupán Zsuzsánna (szoprán), Dávid Gergely (hegedű) és Ferenczi Balázs (orgona) közreműködésével. A belépés díjtalan,várják a zenekedvelőket!

Karácsonyi koncert A Plugor Sándor Művészeti Líceum zenetagozata december 17-én, kedden este tartja az immáron hagyományossá vált karácsonyi koncertjét a sepsiszentgyörgyi Szent József katolikus plébániatemplomban a 18 órás mise után, 19 órai kezdettel. Fellépnek: a DóReMi kicsinyek kórusa, a Campanella Gyerekkórus, a Reménység Gyerekzenekar, a Szerenád Ífjúsági Zenekar, a Canticum Énekegyüttes, a Marziale fúvószenekar,és az Eufónia Ífjúsági Zenekar. Felkészítő tanárok, karvezetők: Sipos Zoltán, Sebestyén-Lázár Enikő, Löfi Gellért Attila, Maksai József. A belépés díjtalan.

Jótékonysági előadás Rendhagyó előadásnak ad teret a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagyterme december 18-án, szerdán este 7 órától. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színészei, az Eufónia Pedagóguskórus, a Marosvásárhelyért Egyesület, valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenészei jótékonysági célból fogtak össze Tompa Klára színésznő gyógykezelésének támogatására. A művészek adventi hangversennyel ajándékozzák meg a közönséget, a jegyeladásból befolyt összeg pedig a súlyos betegséggel küzdő színésznő megsegítésére fordítódik. Jegyek 25 lejes egységes áron válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztáraiban, valamint a www.biletmaster.ro honlapon.

Ajándékgyűjtő akció A december közeledte minden gyermeket örömteli várakozással tölt el, hiszen tudják, hogy hamarosan itt a karácsony és a fa alá díszes ajándékok kerülnek. Hogy azoknak a gyerekeknek is boldogan teljen az ünnep, akik állami gondozásban élnek a nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ ajándékgyűjtést szervez. Az adakozók a Károlyi Kastély 10-es termébe adhatják le a cipős dobozba csomagolt ajándékokat december 19-ig. Az ajándékokat 5 éven felüli árvaházban élő gyerekek kapják meg. A szervezők kérik, hogy a dobozra írják rá, hogy milyen korosztályú és nemű gyereknek szánják.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón A Csíksomlyói Szűzanya segítségét sokan, sokféle bajban, gondban szoktuk kérni. Mostanában nagyon sokan kérik daganatos betegségekben Mária gyógyító, erőt, egészséget adó közbenjárását Csíksomlyón. Január 10-13 között a csíksomlyói Szt. István házban lelkigyakorlat lesz daganatos betegségben szenvedők vagy abból már gyógyultak valamint családtagjaik számára. A lelkigyakorlaton magyarországi szakemberek tartanak előadást, akik közül többen személyesen érintettek daganatos betegségek által, így nemcsak szakmailag felkészülve, hanem a személyes harcukat is megvívva lettek képesek a vigasztalásra, a bátorításra, a betegségben vergődőkkel való együtt imádkozásra. Lelkigyakorlatos együttlétre Balázs Zsókánál, a Szent István ház vezetőjénél lehet jelentkezni a 0740843951-es telefonszámon vagy a szentistvanotthon@gmail.com címen.

Ünnepi szentmise Boldog Özséb atya halálának 750. évfordulója alkalmából Ünnepi szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros úr, pálos konfráter Boldog Özséb atya ünnepén, 2020. január 20-án fél 11-kor a budapesti Szent István bazilikában, melyen részt vesz Tamás József püspök úr, pálos konfráter is. Ezzel a szentmisével nyitja meg hivatalosan a Boldog Özséb évet. Özséb atya 750 évvel ezelőtt, 1270. január 20-án halt meg, erre emlékezve a pálos rend 2020-ban számtalan programmal készül. A megnyitó, ünnepi szentmisére autóbuszt indítunk Hargitafürdőről 2020. január 19-én vasárnap, 20-án részt veszünk a szentmisén, majd délután megtekintjük a Parlamentet. Január 21-én érkezünk vissza Máriapócs érintésével. Jelentkezni lehet a 0745 242 229-es telefonszámon.

Időjárás: Ma is inkább napsütésre van kilátás, de az Erdélyi medence térségében és keleten a reggelre képződő pára, köd tartósabban megmaradhat. Néhol ködszitálás is előfordulhat. Ezeken a tájakon 10 fok alatti, máshol 11 és 15 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk délután.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 16.

About the author

Majoros Gabriella