2019. december 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Emberi szó a magányos estéken
Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat 2005 óta működik, ma már Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy megelőzzék az öngyilkosságokat, a lelki problémák kialakulását megfékezzék, és ne engedjék őket súlyosbodni.
A telefonos lelkisegély szolgálat hétköznaponként este 7 és 11 óra között elérhető a 0754-800808–as normál díjas telefonszámon, interneten keresztül a hallgatlak.lelkisegély@gmail.com címen bármikor lehet segítséget kérni.

Adj időt a léleknek
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében imasuli kezdődött Adj időt a Léleknek címmel. Személyes életutunkon nagy segítségünkre van az imaélet, de az ima nem egy mankó, amire csak bizonyos helyzetben, életállapotban van szükség, hanem maga az Út Isten felé.
Az imaalkalom segítséget nyújt jobban látni önmagunkat, megtapasztalni Istent az életünkben és Vele megújítani az imánkat. Ebben a hónapban holnap este 8 órától várják a fiatalokat a KEL emeleti termében.

Diakónusszentelés Kaplonyban
A kaplonyi Páduai Szent Antal-plébániatemplomában Schönberger Jenő szatmári megyés püspök december 21-én, szombaton a délelőtt 11 órai szentmise keretében állandó diakónussá szenteli Mihály Zoltán és Tarsoly Mátyás ferences testvéreket, akik a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartomány örökfogadalmas tagjai.

Ökumenikus ének-est
Karácsony öröme címmel második alkalommal tartanak ökumenikus karácsonyi ének-estet Szászfenesen. Idén a kórusok a Leányvár úti református templomban lépnek fel december 21-én, szombaton délután 5 órától.

Orgona megáldása
December 22-én, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a csíktaplocai plébánia templom felújított orgonáját, a szentmise végén az egyháztanácsosok eskütételére is sor kerül.

Közös karácsonyfa állítás és díszítés
Sok szeretettel meghívnak minden segíteni akarót, érdeklődőt, fiatal és idős karácsonyfa díszítőt, együtt ünnepelni vágyót, december 22.-én, advent IV. vasárnapján, délután 2 és 4 óra között közös karácsonyfa állításra és karácsonyfa díszítésre Csíkpálfalva központjába, ahol az első világháborús emlékmű melletti téren lesz felállítva a falu karácsonyfája.
Délután 2 órától a helyi Közbirtokosság által felajánlott karácsonyfát felállítják a téren, 3 órától közös karácsonyfadísz készítés lesz a Kultúrházban és karácsonyfa díszítés. 5 órakor az egybegyűltek meggyújtják az adventi koszorú negyedik gyertyáját, majd felkapcsolják a karácsonyfa ünnepi fényeit és kiosztják a gyerekek számára a helyi Közbirtokosság által felajánlott ajándékcsomagokat.

Gyertyagyújtás a hanuka ünnepén
A fény ünnepe alkalmából december 22-én, vasárnap este 6 órai kezdettel a Temesvár-józsefvárosi zsinagógában Zvika Kfir rabbi jelenlétében a zsidó hitközség tagjai ünnepélyes keretek között meggyújtják az első hanuka gyertyát. Az eseményen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.

Püspöki szentmise
Karácsony ünnepének második napján december 26-án, csütörtökön Tamás József püspök a csíkszeredai börtönben ünnepi szentmisét mutat be.

Zarándoklat Budapestre
Boldog Özséb atya 750 évvel ezelőtt, 1270. január 20-án halt meg, ennek emlékére a pálos rend Boldog Özséb évet hírdet. Január 20-án, hétfőn délelőtt fél 11 órakor a budapesti Szent István bazilikában ünnepi szentmise keretében nyitják meg az emlékévet. A szentmisét Erdő Péter bíboros, pálos konfráter mutatja be, melyen részt vesz Tamás József püspök, pálos konfráter is.
A pálos szerzetesek a megnyitó, ünnepi szentmisére autóbuszt indítanak Hargitafürdőről január 19-én, vasárnap. A zarándokok részt vesznek a szentmisén, majd délután meglátogatják a Parlamentet. Január 21-én érkeznek vissza Máriapócs érintésével. Jelentkezni lehet a 0745-242229-es telefonszámon.

Időjárás: Ma napközben helyenként csak lassan oszlik fel a köd, másutt fátyolfelhős-napos, száraz időre van kilátás. Sokfelé lesz erős, helyenként viharos a délies szél. A fagyos hajnalt követően, délután a legtöbb helyen 10-16 fokot mérhetünk, de a tartósabban ködös északi völgyekben csak 7-9, míg a déli tájakon 18-22 fok is lehet.

H ÍR E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a jegenyei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Karácsonyi ünnepség
Ma délután 5 órától a temesvári Gerhardinum Katolikus Líceum IX-XII. osztályos tanulói karácsonyi ünnepséget szerveznek a tanintézet dísztermében. A magyar és román tannyelvű osztályok előadással, pásztorjátékkal, énekekkel köszöntik a Megváltó születését.

Adventi lelkinap
A csíkszeredai Szent József kápolnában az Új hajtás közösség szervezésében adventi lelkinapot tart Életem a „kenyérruhás” Jézusommal címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános. A lelkinapra december 21-én, szombaton kerül sor, a program délelőtt 10 órától délután 2 óráig tart.

Adventi és karácsonyi koncertek
A vingai karácsonyi vásár keretében december 21-én, szombaton délután fellép a Bajkai-Fábián Róbert orgonista vezette Exultate énekkar.
Szombaton délután 5 órakor a nagyszentmiklósi római katolikus templomban adventi koncertre kerül sor, amelyen fellépnek a város összes vallásfelekezetének templomi kórusai. A rendezvényen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.
Szintén szombaton este 7 órai kezdettel a Dumitresc Norbert kántor vezette Temesvár-józsefvárosi templomi énekkar karácsonyi koncertjére kerül sor a helyi templomban. Zongorán játszik Daniel Marinău.

Püspöki szentmise
A Temesvár-erzsébetvárosi plébániához tartozó Gyirok templomában december 22-én, advent negyedik vasárnapján délután 1 órakor Pál József Csaba megyés püspök szentmisét mutat be.

Szent család vasárnapi gyűjtés
A házasság szentségére épülő keresztény családeszményt szolgálja Főegyházmegyénkben a Pasztorális Bizottság család-munkacsoportja. Munkájuk tervszerű: folytonos és következetes erősítése a házastársi kapcsolatoknak, a gyermek szülei iránti kapcsolatának, a szülők gyermekei iránti szeretetének, s emellett lelki gondozás és támogatás, családi életre nevelés, népnevelés.
A főegyházmegyei családpasztoráció újbóli támogatására tartanak gyűjtést a Gyulafehérvári Egyházmegyében december 29-én, Szent Család Vasárnapján.

Lelkigyakorlat Csíksomlyón
A Csíksomlyói Szűzanya segítségét sokan, sokféle bajban, gondban szoktuk kérni. Mostanában nagyon sokan kérik daganatos betegségekben Mária gyógyító, erőt, egészséget adó közbenjárását Csíksomlyón.
Január 10-13 között a csíksomlyói Szent István házban lelkigyakorlat lesz daganatos betegségben szenvedők vagy abból már gyógyultak valamint családtagjaik számára.
A lelkigyakorlaton magyarországi szakemberek tartanak előadást, akik közül többen személyesen érintettek daganatos betegségek által, így nemcsak szakmailag felkészülve, hanem a személyes harcukat is megvívva lettek képesek a vigasztalásra, a bátorításra, a betegségben vergődőkkel való együtt imádkozásra.
Lelkigyakorlatos együttlétre Balázs Zsókánál, a Szent István ház vezetőjénél lehet jelentkezni a 0740843951-es telefonszámon vagy a szentistvanotthon@gmail.com címen.

Fülöp kurzus Csíkszeredában
Sok embernek nincs személyes tapasztalata az Istenről. Túl távolinak tűnik ahhoz, hogy saját gyarlóságát tapasztalva Őt elérhesse. Még a benne hívők is sokszor kételkedőre vonják az Ő feltétel nélküli szeretetét.
A Fülöp kurzus a mindennapi életben felmerülő kérdésekre gyakorlati módon próbál választ adni. Nem ismereteket akar átadni, hanem a résztvevőket segíti, hogy egy személyes találkozásuk legyen az élő Istennel.
A Búzamag közösség által szervezett kurzus Csíkszeredában, a Szent Imre ifjúsági központban lesz január 24-26 között. Jelentkezni január 20-ig lehet Dánél Józsefnél a 0742-679082-es telefonszámon vagy a buzamag@gmail.com címen. További információk a buzamag.ro oldalon.

Időjárás: Ma napközben helyenként csak lassan oszlik fel a köd, másutt fátyolfelhős-napos, száraz időre van kilátás. Sokfelé lesz erős, helyenként viharos a délies szél. A fagyos hajnalt követően, délután a legtöbb helyen 10-16 fokot mérhetünk, de a tartósabban ködös északi völgyekben csak 7-9, míg a déli tájakon 18-22 fok is lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 18.

About the author

majoros gabriella