2019. december 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Karácsonyi koncert Székelyudvarhelyen A dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai karácsonyi koncertet mutatnak be ma délután 6 órai kezdettel a Szent Miklós-plébániatemplomban. Az ünnepi hangolóra várják a zenekedvelőket. A koncert miatt az esti szentmise elmarad.

Ajándékgyűjtő akció A december közeledte minden gyermeket örömteli várakozással tölt el, hiszen tudják, hogy hamarosan itt a karácsony és a fa alá díszes ajándékok kerülnek. Hogy azoknak a gyerekeknek is boldogan teljen az ünnep, akik állami gondozásban élnek a nagykárolyi Kulturális Igazgatóság és a Gróf Károlyi Kulturális és Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ ajándékgyűjtést szervez. Az adakozók a Károlyi Kastély 10-es termébe adhatják le a cipős dobozba csomagolt ajándékokat még a mai nap folyamán. Az ajándékokat 5 éven felüli árvaházban élő gyerekek kapják meg. A szervezők kérik, hogy a dobozra írják rá, hogy milyen korosztályú és nemű gyereknek szánják.

Emberi szó a magányos estéken Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat 2005 óta működik, ma már Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy megelőzzék az öngyilkosságokat, a lelki problémák kialakulását megfékezzék, és ne engedjék őket súlyosbodni. A telefonos lelkisegély szolgálat hétköznaponként este 7 és 11 óra között elérhető a 0754-800808–as normál díjas telefonszámon, interneten keresztül pedig a hallgatlak.lelkisegély@gmail.com címen bármikor lehet segítséget kérni.

Adventi lelkinap Csíkszeredában A csíkszeredai Szent József kápolnában az Új hajtás közösség szervezésében adventi lelkinapot tart Életem a „kenyérruhás” Jézusommal címmel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános, december 21-én. A program szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik.

Adventi gyertyagyújtás Nagyváradon December 21-én, szombaton este 7 órakor immár a negyedik gyertya lobban lángra a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház mellett felállított, két méter átmérőjű koszorún. Az Élet Kenyere Közösség által előkészített szertartást követően a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatti családos csoport tagjai zsíroskenyeret kínálnak az ünneplőknek.

Orgona megáldása December 22-én, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a csíktaplocai plébániatemplom felújított orgonáját, majd a szentmise végén az egyháztanácsosok eskütételére is sor kerül.

Adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben Imaórákkal készül a szatmári ifjúság Krisztus fogadására. Idén a sarkalatos erények állnak az elmélkedéseik fókuszában Advent negyedik vasárnapján, december 22-én, este 7 órától a székesegyházban az „okosság”-ról elmélkednek. Életkortól függetlenül, szeretettel várják a csatlakozni vágyókat.

Szent család vasárnapi gyűjtés A házasság szentségére épülő keresztény családeszményt szolgálja a gyulafehérvári főegyházmegyében a Pasztorális Bizottság család-munkacsoportja. Munkájuk tervszerű: folytonos és következetes erősítése a házastársi kapcsolatoknak, a gyermek szülei iránti kapcsolatának, a szülők gyermekei iránti szeretetének, s emellett lelki gondozás és támogatás, családi életre nevelés, népnevelés. A főegyházmegyei családpasztoráció újbóli támogatására tartanak gyűjtést a Gyulafehérvári Egyházmegyében december 29-én, Szent Család Vasárnapján.

Zarándoklat Budapestre Boldog Özséb atya 750 évvel ezelőtt, 1270. január 20-án halt meg, ennek emlékére a pálos rend Boldog Özséb évet hírdet. Január 20-án, hétfőn délelőtt fél 11 órakor a budapesti Szent István bazilikában ünnepi szentmise keretében nyitják meg az emlékévet. A szentmisét Erdő Péter bíboros, pálos konfráter mutatja be, melyen részt vesz Tamás József püspök, pálos konfráter is. A pálos szerzetesek a megnyitó, ünnepi szentmisére autóbuszt indítanak Hargitafürdőről január 19-én, vasárnap. A zarándokok részt vesznek a szentmisén, majd délután meglátogatják a Parlamentet. Január 21-én érkeznek vissza Máriapócs érintésével. Jelentkezni lehet a 0745-242229-es telefonszámon.

Időjárás: Ma is többfelé képződhet pára, köd. Tartósan felhős, nyirkos területek keleten  és délkelet környékén lesznek, míg másutt fátyolfelhős időre számíthatunk. A szél megélénkül, néhol erős lesz. A fagyos hajnal után, délután 7-15 fok körüli hőmérséklet várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nádasi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Karácsonyi ünnepségek a püspöki palotában Az előző évek hagyományát követve a város és az egyházmegye különböző csoportjai betlehemes játékokkal, ünnepi műsorokkal, köszöntik a főpásztort a nagyváradi püspöki palotában. Ma délelőtt 11 órakor a Szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia ifjúsági csoportja és este 7 órakor a nagyváradi Görögkatolikus Szeminárium kórusa A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szeretettel várja a püspöki palotába mindazokat, akik a fenti programba szeretnének bekapcsolódni, megtekinteni az előkészített műsorokat, bátorítani a fiatalokat. Holnap délelőtt 11 órakor a nagyváradi püspöki palota dísztermében, az egyházmegye papjai és szerzetesei a főpásztorral közösen hangolódnak rá karácsony ünnepére. December 21-én, szombaton délután fél 5 órakor az egyházmegyei hivatal és a székesegyház alkalmazottai ünneplik Jézus Krisztus születését. Ez alkalommal, a civil munkatársak családjaiból származó gyermekek bemutatják karácsony ünnepére készített műsorukat.

Adventi koncert Sepsiszentgyörgyön Az ünnepre való várakozás egyik különleges részét képezi Szalóki Ági és Bognár Szilvia adventi koncertje, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébániaemplomban tartanak holnap este 7 órától, a Campanella és Eufónia kórusok közreműködésével. Műsoruk anyagát a magyar és európai keresztény hagyomány gazdag adventi és karácsonyi zenei repertoárjából válogatták. Elhangzanak magyarországi gregoriánok, karácsonyi népdalok, énekelt imádságok, latin nyelvű énekek a Kájoni kódexből, valamint spanyol, olasz és német régizenei darabok a XIII.–XVII. századból. A koncertre jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók (Szabadság tér, 1-es szám), felnőttek számára 20 lej, 10 évnél fiatalabb gyerekeknek pedig ingyenes a belépés.

Diakónusszentelés Kaplonyban A kaplonyi Páduai Szent Antal-plébániatemplomában Schönberger Jenő szatmári megyés püspök december 21-én, szombaton a délelőtt 11 órai szentmise keretében állandó diakónussá szenteli Mihály Zoltán és Tarsoly Mátyás ferences testvéreket, akik a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartomány örökfogadalmas tagjai.

Mária áhitat Kovásznán December 21-én, szombaton este 6 órától Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa és szónoka Péter Arthur plébános. A liturgiát az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Karácsonyi jótékonysági vásár December 22-én, Advent 4. vasárnapján, Karácsony előtt néhány nappal, jótékonysági vásár lesz a nagyváradi Szent Katalin-telepi templom előtt a plébánián készült termékekből. Lehet majd találni házi készítésű “kézműves” tésztákat, karácsonyi bejglit, püspökkenyeret, aprósüteményeket, méhviaszból készült gyertyákat és ajándéktárgyakat, valamint színes karácsonyi dekorációkat, melyeket szintén a plébánia önkéntes csapatai készítettek. A vásári portékát adományok fejében lehet elvinni, az így összegyűlt adományokat pedig a plébánia rászorulóinak megsegítésére fordítják.

Jótékonysági koncert Karácsony misztériuma más, mint a többi évközi ünnepünk lényege. Az adventi időszak az előkészület, a reménykedés, a várakozás ideje. A születés és egyben az újjászületés lehetősége sejlik fel minden gondolatunkban. Heit Lóránt és népi zenekara is egyfajta újjászületést szeretnének támogatni. A nagyvárad-olaszi református templomban december 22-én, vasárnap délután 5 órától jótékonysági népzenei koncertet adnak, melynek bevételét a bihari református esperesi hivatal felépítése javára fordítják.

Szilveszter imában és böjtben Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program december 31-én, kedd este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Időjárás: Ma is többfelé képződhet pára, köd. Tartósan felhős, nyirkos területek keleten  és délkeleten környékén lesznek, míg másutt fátyolfelhős időre számíthatunk. A szél megélénkül, néhol erős lesz. A fagyos hajnal után, délután 7-15 fok körül várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 19.

About the author

Majoros Gabriella