2019. december 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bonchidai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Meseváros Székelyudvarhelyen December 20 és 24-ke között szeretettel várnak minden gyermeket, szülőt, nagyszülőt néhány igazi mesés napra a székelyudvarhelyi városi parkba, ahol rengetek jó programra számíthatnak a látogatók. A meseváros ma délután 3 órakor nyitja meg kapuit. A forralt bor, meleg almalé vásárlásával Menyhárt Győző felépülését támogathatják!

Adventi koncert Sepsiszentgyörgyön Az ünnepre való várakozás egyik különleges részét képezi Szalóki Ági és Bognár Szilvia adventi koncertje, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébániaemplomban tartanak ma este 7 órától, a Campanella és Eufónia kórusok közreműködésével. Műsoruk anyagát a magyar és európai keresztény hagyomány gazdag adventi és karácsonyi zenei repertoárjából válogatták. Elhangzanak magyarországi gregoriánok, karácsonyi népdalok, énekelt imádságok, latin nyelvű énekek a Kájoni kódexből, valamint spanyol, olasz és német régizenei darabok a XIII.–XVII. századból. A koncertre jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatók felnőttek számára 20 lej, 10 évnél fiatalabb gyerekeknek pedig ingyenes a belépés.

Karácsonyváró hangversenyek A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban karácsonyváró hangverseny tart az egyházközség Psallite kamarakórusa ma délután 5 órától. Szólót énekel: András Ildikó. Hangszeren közreműködnek: Bodurian Ágota, Deritei Júlia és Lokodi András. Vezényel: Simó Zsuzsa. Szeretettel várnak mindenkit. A szovátai plébániatemplomban a marosszéki Kodály Zoltán gyermek és ifjúsági kórus előadására kerül sor holnap délelőtt 11 órától. Vezényel Gráf Zsuzsánna vendégkarnagy, közreműködik a Kicsinyek kórusa és a szülők kórusa. Ünnepeljünk zenével! címmel karácsonyváró hangversenyre kerül sor Zetelakán és Székelyudvarhelyen. Zetelakán a plébániatemplomban december 22-én vasárnap délelőtt fél 11 órai kezdettel, Székelyudvarhelyen pedig december 23-án hétfőn délután 5 órai kezdettel a belvárosi Unitárius templomban. Fellép a Pallegretto leánykar, vezényel Tifán Csaba-Gáspár és a Legato kamarazenei együttes, akik ötödik éve templomi hangversennyel készülnek adventben. Advent negyedik vasárnapján karácsonyváró hangverseny lesz a zetelaki plébániatemplomban, az este 6 órakor kezdődő szentmise után, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György egyházközség Psallite Kamarakórusának közreműködésével.

Diakónusszentelés Kaplonyban A kaplonyi Páduai Szent Antal-plébániatemplomban Schönberger Jenő szatmári megyés püspök holnap a délelőtt 11 órai szentmise keretében állandó diakónussá szenteli Mihály Zoltán és Tarsoly Mátyás ferences testvéreket, akik a Kisebb Testvérek Szent István Királyról nevezett Erdélyi Rendtartomány örökfogadalmas tagjai.

Ökumenikus ének-est Karácsony öröme címmel második alkalommal tartanak ökumenikus karácsonyi ének-estet Szászfenesen. Idén a kórusok a Leányvár úti református templomban lépnek fel holnap délután 5 órától.

Mária áhitat Kovásznán Holnap este 6 órától Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa és szónoka Péter Arthur plébános. A liturgiát rádiónk élőben közvetíti.

Karácsonyi előadás Karácsony a szívekben címmel kerül megszervezésre a karácsonyi zenés előadás a szatmári Szentlélek templomban december 25-én, szerda délután 6 órától, melyre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit még töltekezni az ünnepek alatt. Részletek a mai déli magazinban.

Szilveszter imában és böjtben Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király plébánia altemplomában imában és böjtben tarják a szilvesztert. A program december 31-én, kedd este 9 órakor kezdődik és reggeli 7 óráig tart. Hívnak és várnak mindenkit aki az Úr jelenlétében szeretné tölteni ezt az éjszakát.

Időjárás: A reggeli pára-, ködfoltokra továbbra is számítani kell. Napközben már zavartalanabb lesz a napsütés, keleten és délen lesz több felhő az égen, itt csapadék is előfordul. A déli-délkeleti szél sokfelé megélénkül, nyugaton, északnyugaton megerősödik. Hajnalban -5, +7, délután 5-15 fok valószínű. Szombaton egy mediterrán ciklonnak köszönhetően esős, szeles időre készülhetünk.

H Í R E K   D É L B E N

Adventi lelkinap Csíkszeredában A csíkszeredai Szent József kápolnában az Új hajtás közösség szervezésében adventi lelkinapot tart Életem a „kenyérruhás” Jézusommal címmel holnap délelőtt 10 órai kezdettel Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.

Orgona megáldása December 22-én, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a csíktaplocai plébániatemplom felújított orgonáját, majd a szentmise végén az egyháztanácsosok eskütételére is sor kerül.

Közös karácsonyfa állítás és díszítés Sok szeretettel meghívnak minden segíteni akarót, érdeklődőt, fiatal és idős karácsonyfa díszítőt, együtt ünnepelni vágyót, december 22.-én, advent IV. vasárnapján, délután 2 és 4 óra között közös karácsonyfa állításra és karácsonyfa díszítésre Csíkpálfalva központjába, ahol az első világháborús emlékmű melletti téren lesz felállítva a falu karácsonyfája. Délután 2 órától a helyi Közbirtokosság által felajánlott karácsonyfát felállítják a téren, 3 órától közös karácsonyfadísz készítés lesz a Kultúrházban és karácsonyfa díszítés. 5 órakor az egybegyűltek meggyújtják az adventi koszorú negyedik gyertyáját, majd felkapcsolják a karácsonyfa ünnepi fényeit és kiosztják a gyerekek számára a helyi Közbirtokosság által felajánlott ajándékcsomagokat.

Adventi ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben Imaórákkal készül a szatmári ifjúság Krisztus fogadására. Idén a sarkalatos erények állnak az elmélkedéseik fókuszában Advent negyedik vasárnapján, december 22-én, este 7 órától a székesegyházban az „okosság”-ról elmélkednek. Életkortól függetlenül, szeretettel várják a csatlakozni vágyókat.

Szent család vasárnapi gyűjtés A házasság szentségére épülő keresztény családeszményt szolgálja a gyulafehérvári főegyházmegyében a Pasztorális Bizottság család-munkacsoportja. Munkájuk tervszerű: folytonos és következetes erősítése a házastársi kapcsolatoknak, a gyermek szülei iránti kapcsolatának, a szülők gyermekei iránti szeretetének, s emellett lelki gondozás és támogatás, családi életre nevelés, népnevelés. A főegyházmegyei családpasztoráció újbóli támogatására tartanak gyűjtést a Gyulafehérvári Egyházmegyében december 29-én, Szent Család Vasárnapján.

Karácsonyi előadás Karácsony a szívekben címmel kerül megszervezésre a karácsonyi zenés előadás a szatmári Szentlélek templomban december 25-én, szerda délután 6 órától, melyre szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne egy kicsit még töltekezni az ünnepek alatt. Részletek a mai déli magazinban.

Püspöki szentmise Karácsony ünnepének második napján december 26-án, csütörtökön Tamás József püspök a csíkszeredai börtönben ünnepi szentmisét mutat be.

Taizéi találkozó Wroclawban A Taizéi Ifjúsági Európai Találkozót december 28. és január 1. között Wrocławban tartják. Wrocław immár harmadik alkalommal, 1989 és 1995 után, ad otthont a rendezvénynek. A találkozó mottója: „Ne feledkezzetek meg a vendégszeretetről, mert általa egyesek angyalokat fogadtak be szállásra.” A találkozó programjának gerincét a közös imák alkotják. A napok a fogadó egyházközség által szervezett reggeli imával kezdődnek, amit kiscsoportos beszélgetés követ. A déli imádságokat a város különböző templomaiban tartják. Délután fakultatív programok közül választhatnak a résztvevők, majd mindannyian összegyűlnek közös esti imára a taizéi testvérekkel a wrocławi centenáriumi csarnokban (Hala Stulecia) és az erre a célra felállított nagy sátrakban.Az esztendő utolsó estéjét a fogadó egyházközségekben töltik a fiatalok, a békéért való virrasztással várva az új évet.

Zarándoklat Budapestre Boldog Özséb atya 750 évvel ezelőtt, 1270. január 20-án halt meg, ennek emlékére a pálos rend Boldog Özséb évet hírdet. Január 20-án, hétfőn délelőtt fél 11 órakor a budapesti Szent István bazilikában ünnepi szentmise keretében nyitják meg az emlékévet. A szentmisét Erdő Péter bíboros, pálos konfráter mutatja be, melyen részt vesz Tamás József püspök, pálos konfráter is. A pálos szerzetesek a megnyitó, ünnepi szentmisére autóbuszt indítanak Hargitafürdőről január 19-én, vasárnap. A zarándokok részt vesznek a szentmisén, majd délután meglátogatják a Parlamentet. Január 21-én érkeznek vissza Máriapócs érintésével. Jelentkezni lehet a 0745-242229-es telefonszámon.

Időjárás: A reggeli pára-, ködfoltokra továbbra is számítani kell. Napközben már zavartalanabb lesz a napsütés, keleten és délen lesz több felhő az égen, itt csapadék is előfordul. A déli-délkeleti szél sokfelé megélénkül, nyugaton, északnyugaton megerősödik. Hajnalban -5, +7, délután 5-15 fok valószínű. Szombaton egy mediterrán ciklonnak köszönhetően esős, szeles időre készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. december 20.

About the author

Majoros Gabriella